הצהרת הון: כך תדעו אם גם אתם צריכים להגיש
עצמאים, בעלי חברות ולעתים גם שכירים נדרשים לפרט את הנכסים וההתחייבויות שלהם ולהגישם לרשויות המס. מהי הצהרת הון ומה חשוב לדעת לפני שמגישים אותה? מדריך
רשות המסים דורשת מאנשים מסוימים למסור מידי פעם הצהרת הון על נכסים והתחייבויות. הצהרת ההון מאפשרת לפקיד השומה לבחון את הכנסתו החייבת המוצהרת של אדם בדוחות המס שהגיש.
- מס מופחת: כך תיהנו מניכוי הוצאות
- כולנו מעלימי מס: 5 עבירות נפוצות שכדאי להכיר
-
מרוויחים בחו"ל? איך אפשר להימנע מתשלום?
מהי הצהרת הון?
הצהרת הון היא למעשה הצהרה על רכוש והתחייבויות אשר נישום נדרש להגיש לפקיד השומה, וזאת בנוסף לדוח המס השנתי. בהצהרת הון, הנישום מצהיר על הנכסים וההתחייבויות שלו לסוף שנה שכבר חלפה או תום שנת מס מוקדמת יותר.
פקיד השומה שולח לנישום, בדרך כלל כל 3-4 שנים, טופס הצהרת הון, ומבקש ממנו להשלים את הטופס בתוך מספר חודשים. באמצעות הצהרות ההון, יכול פקיד השומה ללמוד על הגידול בהון של הנישום מהצהרת הון קודמת בהשוואה לרמת המחייה והכנסות הנישום שהצהיר עליהן בתקופות בין הצהרות ההון. המטרה היא לבחון אם יש גידול בלתי מוסבר בהון (הפרשי הון), בין הצהרת הון אחת לשנייה.
אם יש הפרש הון בלתי מוסבר, ההנחה היא שקיים מקור הכנסה החייב במס, שאינו מדווח. כמובן שחזקה זו ניתנת לסתירה. במקרה זה, הנישום יצטרך לספק הסברים על מקורות הכסף.
מי חייב בהצהרת הון?
בעיקרון, כל עצמאי או בעל חברה בע"מ נדרש להגיש הצהרת הון לרשויות המס. במקרים חריגים, גם שכירים נדרשים למלא הצהרת הון, לדוגמא, אם מדובר בשכיר אשר בעברו היה עצמאי, או שכיר בעל פעילות פיננסית גדולה.
מה קורה אם לא אגיש הצהרת הון?
טופס הצהרת ההון נשלח על ידי פקיד השומה בדואר רשום, ולא ניתן לטעון שהטופס לא הגיע. קיימת חזקה שהנישום קיבל את הטופס. סירוב לקבל, דינו כאילו הנישום קיבל את הטופס.
מי שאינו מגיש הצהרת הון במועד שנקבע לכך (בדרך כלל בתוך 120 יום) בצירוף כל המסמכים הנדרשים, עשוי לשלם קנס בגין כל חודש פיגור. כמו כן, אי הגשת הצהרת הון מהווה עבירה פלילית.
כיצד מגישים הצהרת הון בדרך הטובה ביותר?
הגשת הצהרת הון אינה משימה פשוטה. חשוב לנקוט בסדרת פעולות, לרבות הפעולות המפורטות להלן:
• לפני שמגישים הצהרת הון לשנה מסוימת, חשוב לערוך השוואה בין הצהרת ההון החדשה להצהרת הון הקודמת על מנת לוודא שאין טעויות.
• יש לאתר מסמכים של פעולות שונות או קבלת כספים ממקורות שונים.
• רצוי ליזום יצירת מסמכים מתאימים. כך לדוגמא, אם מכרתם רכב במזומן או פריט אומנות יקר ערך, רצוי לערוך הסכם.
• ככלל, אם קבלתם כסף מקרוב משפחה, עדיף שהכסף יתקבל באמצעות הבנק ולא במזומן, שכן יהיה קשה להוכיח זאת. ככלל, רשות המסים חשדנית ביחס לטענות שכספים נתקבלו במתנה מקורבי משפחה.
• יש לקחת בחשבון הכנסות פטורות ממס, כמו הכנסה משכר דירה עד תקרת הפטור.
• לא לשכוח גם להצהיר על נכסים בחו"ל.
מי פטור מהצהרת הון?
תושבים חוזרים ותיקים ועולים חדשים פטורים מחובת הגשת הצהרת הון ביחס לנכסים והכנסות אשר נמצאים מחוץ לישראל, במשך 10 שנים מהיום שהם הפכו להיות תושבי ישראל לענייני מס.
הפטור מחובת הגשת הצהרת הון כאמור הינו חלק מחקיקה מיוחדת, הכוללת הטבות מס מדהימות, אשר נועדה לעודד עלייה והחזרת הון אנושי לישראל.
הקלות המס לתושבים חוזרים ועולים חדשים כוללות מתן פטור ממיסוי ומדיווח לתקופה של עשר שנים, על נכסים והכנסות שמקורן מחוץ לישראל. הפטור מוענק לכל סוגי ההכנסות, החל מהכנסות מריבית ומדיווידנד שמקורם בחו"ל, הכנסות משכירות, משלח יד ומשכורות מעבודה נוספת, הכנסות מעסק וכלה ברווחי הון במכירת נכסים מחוץ לישראל.
האם הצהרת ההון כוללת הכנסות בחו"ל?
בהתאם לרפורמה במס הכנסה מתחילת שנת 2003, שיטת המס בישראל הפכה לשיטת מיסוי פרסונאלית לפיה מי שנחשב כ"תושב ישראל" מתחייב במס בישראל גם על הכנסות שהיו לו בחו"ל, ובכלל זה הכנסות בחשבון בנק בחו"ל. ישראלים שאינם מדווחים על הכנסותיהם בחשבון בנק בחו"ל חשופים להליכים אזרחיים ופליליים.
הפתרון הטוב ביותר לאותם בעלי חשבונות בנק בלתי מדווחים בחו"ל, הוא לפנות לרשות המסים במסגרת הליך גילוי מרצון. מדובר בהליך וולונטרי של גילוי כספים שלא דווחו כדין לרשויות המס. בתמורה לגילוי המידע על הנכסים וההכנסות שלא דווחו כדין, מוסר המידע זוכה להקלות מדהימות מרשות המסים ובמיוחד מובטח לו חסינות מהליך פלילי.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי