סופית: אופטלגין ממשיך להימכר ללא מרשם
לא נמצא קשר ישיר בין מצבם של החולים לבין השימוש באופטלגין. כך עולה ממסקנות הביניים של משרד הבריאות הנוגעות לארבעת החולים שאושפזו בשבוע שעבר עם פגיעה קשה במח העצם. בעקבות הממצאים לא ישונו ההנחיות למכירת התרופה
אין קשר ברור בין מצבם של החולים לבין השימוש באופטלגין - ולכן לא יהיה שינוי בהנחיות לגביו: כך החליט היום (ה') בעקבות ועדה שבדקה את משכך הכאבים "אופטלגין" של חברת "טבע". הבדיקה נעשתה בעקבות ארבעה חולים שאושפזו במצב קשה בבית החולים "מאיר" בכפר סבא עם נזק למח העצם שלהם. הארבעה, כך נמסר ממשרד הבריאות, הם חולים בעלי מחלות רקע שבגינן הם נטלו תרופות נוספות, מלבד האופטלגין.
מהבדיקה שערך המשרד עולה כי החולה הראשון נטל גם "אקמול" וגם "נורופן" בנוסף לנטילת האופטלגין, מצבו הוטב בינתיים והוא שוחרר לביתו. החולה השנייה היא בעלת מחלות רקע קשות והיא סבלה מכאבי ראש, כאבי בטן ושלשולים ונטלה תרופות נוספות מלבד אופטלגין.
החולה השלישי סובל מסוכרת וטופל גם במינונים גבוהים של "נורופן" ו"אוגמנטין". במקרה הרביעי, שהתגלה בבית החולים "סורוקה" בבאר שבע, מדובר בחולה ששוחררה לפני כחודש מבית החולים והרופאים טענו כי לא ניתן לשלול קשר סיבתי לנטילת אופטלגין.
אך במשרד הבריאות סבורים שבכל המקרים אין די ראיות כדי לשנות את ההנחיות ולהפוך את האופטלגין לתרופת מרשם. המשרד החליט להמליץ לחולים במחלות כרוניות, הנוטלים תרופות באופן קבוע, להיוועץ ברופא לגבי סוג משככי הכאבים המומלץ להם. הרופאים ידווחו על תופעות לוואי חריגות מכל תרופה ובתי החולים ידרשו אף הם לדווח למשרד הבריאות על מקרים של חשד לתופעות לוואי חריגות מתרופות. משרד הבריאות ימשיך לעקוב אחר העניין ויבדוק האם יתגלה צורך לשנות את ההנחיות בעתיד.
"מהיום שקיבלנו את ההודעה יצאנו מיד לבתי החולים כדי לבדוק האם הם זוכרים עוד מקרים כאלה", אומר ל-ynet פרופ' ארנון אפק, ראש מנהל רפואה במשרד הבריאות ומסביר את ההחלטה. "עברנו חולה חולה, דיברנו עם הרופאים שטיפלו בהם, עברנו על התיק הרפואי מקופת החולים והרושם הכללי שלנו הוא שמדובר בדבר מאוד מורכב.
מדובר בחולים עם מחלות רקע ותרופות נוספות.
החלטנו שכדי להיות שקטים נבקש מבתי החולים לדווח לנו לא רק על מקרים חריגים שהם זוכרים. ביקשנו מהם לעשות בדיקה מעמיקה, לבדוק ברשומות ולברר מה יכול להיות אולי קשור לאופטלגין. במסגרת בדיקה זו עלו מקרים שאנחנו עדיין בודקים אותם. במקביל בדקנו את האפשרות שמדובר בזיוף של אופטלגין, שייתכן שהחולים נטלו תרופה מזוייפת, אבל התברר שזה לא נכון.
"התייעצנו עם מומחים לפרמקולוגיה קלינית, מומחים לאפידמיולוגיה, ראש המרכז הישראלי לבקרת מחלות והרוקחים הקליניים. שאלנו אותם האם צריך לשנות את המדיניות לגבי התרופה וקיבלנו תשובה חד משמעית שלא. חשוב להבין שאין תרופה שהיא נקייה מכל סכנה ולכן חשוב לנו לומר לחולים לקרוא בקפדנות את ההוראות לצרכן לפני השימוש ואם הם חולים כרוניים או נוטלים תרופות נוספות חשוב שיוועצו ברופא לפני השימוש".
-אתה ממליץ לפני כל לקיחת משכך כאבים להרים טלפון לרופא?
"לא, רק פעם אחת, כדי לשאול מה מתאים לתרופות האחרות שנוטלים. יש תרופות שמדכאות מח עצם ויש תרופות שאין כל קשר בין הדברים. כל חולה לפי מצבו".
מחברת "טבע" נמסר בתגובה: "אנו לומדים את מסקנות הביניים ונתייחס אליהן בהמשך. טבע שמה בראש מעיניה את השמירה על בריאותם של החולים ומצרה שוב על המקרים. אנו שבים ומזכירים כי מהנתונים שבידנו שכיחות תופעת הלוואי שנדונה נדירה ביותר ומתרחשת אחת לכמה עשרות מיליוני שימושים. אנו מברכים על ההחלטה".