שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

בית ספר ליד הבית: מה הוא עושה לערך הנכס?

צלצול, הפסקה ושיעור התעמלות יהפכו להיות מיום שני הקרוב לשגרת חייהם לא רק של התלמידים, אלא גם של דיירי הנכסים הצמודים לבית הספר. מה זה אומר על ערך הבית שלהם, ומהו המרחק הנכון של בית ספר מבית המגורים? בדקנו

להתעורר כל בוקר עם צלצול המבשר את תחילתו של יום הלימודים, עומסי התנועה וצפצופיהם של הורים המלווים את ילדיהם ברכב הפרטי, חבטות של כדור על בטון, צעקות, שריקות, חזרות לטקסים ולעתים גם כדורים תועים שמוצאים את דרכם לחלונות ביתכם: אין ספק כי מגורים מול בית ספר הם לא הדבר הכי נעים שיש.

 

 

מומחי הנדל"ן אוחזים בדעה כי קרבה לבית הספר אכן אינה מהמטרדים הקשים ביותר עבור דירת מגורים, ומחלקים את מידת הקרבה לשניים: צמידות מטרידה מול איכות ונוחות כשבית הספר הוא בסביבה.

 

בצמוד: עד 4% פחות. בסביבה: עד 5% יותר  

אז מהו המרחק הנכון שכדאי לכם להתגורר מבית ספר? על פי הניתוח של לשכת שמאי המקרקעין, ניתן להצביע על כך שישנן שתי נקודות מפתח במרחק: עד 50 מטרים נראה כי המרחק הצמוד יחסית ישפיע לרעה, בדרך כלל, על מחיר הנכס ונכסים שבטווח 500-50 מטרים ייהנו מפרמיה צנועה במחירם.

 

גרים קרוב לבית ספר? צפו לכדורים תועים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גרים קרוב לבית ספר? צפו לכדורים תועים(צילום: ירון ברנר)

 

"קרבה לבית ספר שאינה כרוכה במטרדי רעש ובסמכות מיידית לבית הספר מהווה רק פתרון ועשויה להעלות את ערך הדירות הממקמות בקרבת בית הספר בשיעור של עד 5%", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל.

 

"לעומת זאת", הוא מסביר, "מבנים הצמודים לבית הספר, ובייחוד צמידות חזיתית, עשויים להקשות במקצת על מכירתם. עובדה זו עשויה לבוא לידי ביטוי בירידת ערך קלה בשיעור של עד 4%, תלוי במידת המטרד".

 

צריך לקחת גם בחשבון, לדברי דנוס, שיש לעתים יתרון מסוים בכך שבניין שמשקיף לבית ספר נהנה מנוף פתוח בקומות הגבוהות. "זה לא המטרד הכי גדול כמו רחוב סואן, מזבלה, קווי חשמל או אנטנה סלולרית",  הוא אומר ומסביר כי מדובר במטרד בינוני המהווה יתרון מבחינת ילדים וחוסך את המעבר המסוכן של כבישים ראשיים.

 

לא כל התלמידים מהווים מטרד (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
לא כל התלמידים מהווים מטרד(צילום: אבי רוקח)

 

בכל מקרה, התשובה לגבי המרחק הנכון לבית הספר תלויה גם בגיל בני המשפחה. עם העליה בגיל והפיכת הבית ספר למשהו שהוא נחלת העבר, יעדיפו המשפחות להתרחק ממנו.

 

פרמטר הקרבה לבתי ספר שמור בעיקר לבית הספר היסודי, ומהווה יתרון רק להורים מסוימים והוא, כמובן, זמני. המעבר לחטיבה ולבית הספר התיכון לא יביא את ההורים לעבור לדירת מגורים חדשה, ובכלל מעבר דירה מתרחש לעתים רחוקות יותר כתוצאה ממעבר בין בתי ספר.

 

בנוסף, גם המטרד שבצמידות לבית ספר הוא לא קיצוני במיוחד, אלא אם כן מדובר בתלמידים המבצעים מעשי ונדליזם כדבר שבשגרה. מרבית האוכלוסייה מתעוררת לה ויוצאת אל העבודה בשעות הבוקר ושבה אל ביתה הרבה אחרי שעות הפעילות של בית הספר. צמידות למסעדה עם ניחוחות טיגון, או מגורים על תחנת אוטובוס, מפריעות לאורך כל שעות היום ונחשבות למטרידות הרבה יותר.

 

לפי השמאי אהוד המאירי, יו"ר קבוצת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות', קשה לכמת את שיעור ההשפעה על ערך הנכס. "זה עניין של טעם אישי. אחד יגיד שחשוב לו קרוב לסופר ומי שגר ברוטשילד מעוניין בפאבים, בהיכל התרבות ובבימה". לכן, הוא אומר כי קשה לו "לראות מישהו שישלם יותר על קרבה מהותית לבית ספר, אלא אם הוא חי בחרדה לגורל הילדים שלו".

 

בכל מקרה אומר המאירי כי ישנה הפחתה במחיר דירות צמודות לבית הספר. "עבור בית הגובל לבית ספר, מדובר במטרד, והוא יימכר ב-5% פחות. אם אתה נמצא 5 דקות מבית הספר זה יתרון. זה מאוד נוח", הוא מסביר.

 

בתי ספר טובים ממתגים את העיר כיוקרתית 

השבוע התפרסמו על ידי משרד החינוך נתוני הזכאות לבגרות לשנת תשע"א ומהם עולה כי אחוז הזכאות לבגרות הגבוה ביותר נרשם במועצה המקומית שהם, זו השנה השלישית. ערים נוספות שזכו לשיעורי זכאות גבוהים היו כוכב יאיר, מועצה אזורית חוף השרון, קרית אונו, הוד השרון, נשר, רעננה ורמת השרון. בכל אלו היה שיעור הזכאים לבגרות 80% לפחות.

 

שהם. אחוזי הבגרות משפיעים על המחיר (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
שהם. אחוזי הבגרות משפיעים על המחיר(צילום: עופר עמרם)

 

 

מערכת חינוך מוצלחת בעיר היא אחד הדברים המכריעים ביותר במיצובה של העיר כיוקרתית או ענייה. נתונים אלו, המצביעים על מערכת חינוך איכותית, גם מובילים לעליות מחירי הנכסים בערים הללו.

 

"ללא ספק, החינוך הטוב בשהם הוא אחת הסיבות שמושכות משפחות מבחוץ להגיע אליה ומעודדות את ההגירה החיובית ליישוב. זה גם מה שמשאיר משפחות בישוב", אומרת שלי שאלתיאל, זכיינית אנגלו סכסון בשהם.

 

כך לדוגמא, מחיר דירת 4 חדרים בעיר שהם עומד על יותר מפי 2 ממחיר אותו נכס בעיר הסמוכה לוד, שנמצאת יחד עם ערים נוספות בתחתית הרשימה עם 38.43% זכאות לבגרות.

  

למרות זאת, גם בשהם קרבה יתרה לבית ספר אינה מהווה יתרון. "רעש מהווה מפגע עיקרי עבור דיירים המתגוררים בסמוך לבתי ספר", אומרת שלתיאל. לדבריה, הדבר מקשה על מכירת הדירות וגורר מחירים נמוכים יותר ביחס לנכסים שלא ממוקמים ליד בתי ספר.

 

"קשה לכמת במספרים את שיעור ההפחתה, אולם אין ספק שעבור משפחות עם ילדים בגילאי בית הספר, עדיף שהילדים יוכלו ללכת ברגל לבית הספר ושההורים לא ייאלצו להסיע אותם הלוך ושוב", מוסיפה שלתיאל. "הרבה יותר קל לנו לשווק דירות המרוחקות מרחק הליכה מבית הספר" היא מוסיפה.

 

חלומות פארק בחדרה. הילדים לא יצטרכו לחצות כבישים (צילום: אבשלום שושוני) (צילום: אבשלום שושוני)
חלומות פארק בחדרה. הילדים לא יצטרכו לחצות כבישים(צילום: אבשלום שושוני)

  

התכנון: בית ספר בכל שכונה וללא מעברי חציה  

בשכונות החדשות הנבנות ברחבי הארץ, מצאו את שביל הזהב המשלב קירבה יחסית לבית הספר מבלי שיעברו הילדים כבישים סואנים. שם, בדרך כלל מרכזים את מבני הציבור במרכז השכונה, ומסביבם נבנים בנייני המגורים.

 

דודו תבור מחברת אדירים, הבונה במתחם 1,200 בהוד השרון, מספר כי "השכונה כולה בנויה על קונספט של שכונה שתכיל בתוכה את הכל: מועדון כושר, בית ספר וקאנטרי". לדבריו, בשכונה הילדים יילכו בשבילים ויירכבו בשבילי אופניים לבית הספר באין מפריע, מבלי צורך לנסוע באוטובוס.

 

בחברת בוני התיכון סיפרו כי הם קיבלו החלטה אסטרטגית לבנות את מרבית הפרויקטים שלהם בקרבה לכל השירותים כולל מוסדות חינוך, תוך הקפדה על כך שיהיה מרחק הליכה סביר למוסדות חינוך.

 

"התפיסה העירונית הכוללת היא שבתי הספר ישרתו את אותה שכונה ואותו רובע שהילדים גרים", אומר חיים אביטן, ראש עיריית חדרה. בשכונת "חלומות פארק חדרה" שבדרום העיר, לדבריו, יהיו כל השירותים הדרושים לתושב וכן הוחלט שבית הספר יהיה במרחק הליכה לתושבי השכונה מבלי שהילדים יצטרכו לחצות כל כביש ראשי.

 

אביטן מוסיף כי גם בשכונות במערב חדרה שייבנו בעשור הקרוב התכנון הוא שילדים לא יצטרכו לחצות כבישים ותהיה הפרדה בין אזור בית הספר לאזור המגורים. "ההורים ייהנו מכל העולמות", אומר אביטן. "גם לא יסבלו ממטרדי הרעש וגם ערך הנדל"ן יעלה בשל קיומו של בית הספר בסביבה וילדיהם יהיו בטוחים".

 

חוזרים ללימודים - כתבות נוספות ב-ynet :

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
תיכון. לא מהמטרדים הכי קשים
צילום: דלית שחם
מומלצים