ביקורת על ההשקעות של נתניהו: "בקשה מגונה"
אף שראש הממשלה חזר בו מכוונתו לשנות את הכללים הנוגעים לטיפול בתיק ההשקעות שלו, האופוזיציה מגיבה בחריפות וקושרת את המהלך למתקפה קרובה. מופז: "נתניהו מודע לסיכונים העצומים שבתקיפה באיראן". יחימוביץ': "כבר נחשפנו בעבר להתנהגות קלוקלת של הרמטכ"ל חלוץ"
בקשתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשנות את תיק ההשקעות שלו ואת הכללים לטיפול בו חוללה ביקורת קשה מצד האופוזיציה, אף שהוא חזר בו ולא יביא את הבקשה לאישור הממשלה. יו"ר האופוזיציה, ח"כ שאול מופז, אמר כי "מדובר בצעד תמוה שיש בו יותר מרמז על כוונותיו" ויו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', כינתה זאת "בקשה מגונה".
היא קשרה בין מעשהו של נתניהו לבין הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, שמכר את תיק המניות שלו עם פרוץ מלחמת לבנון השנייה: "כבר נחשפנו בעבר להתנהגות קלוקלת של הרמטכ"ל חלוץ שבעת ששלח את חיילי צה"ל לקרב שממנו רבים לא שבו, מצא זמן להתקשר לבנק ולמכור את מניותיו. הציבור הביע אז סלידה מכך, ובצדק. משבר האמון של חלקים גדולים בציבור עם נבחריו הוא עמוק גם כך. הרעיון שראש הממשלה יכריע גורלות ביד אחת, ובידו האחרת ישחק במניות פוערת תהום עמוקה עוד יותר של אי-אמון".
נתניהו ביקש לשנות את תיק ההשקעות, וחזר בו
במסגרת הכללים למניעת ניגוד עניינים של ראש ממשלה, שרים וסגני שרים, הם מורשים לתת הוראות בנוגע לתיקי ההשקעות שלהם באופן חד-פעמי בלבד בתחילת כהונתם, באמצעות חברת נאמנות. כל שינוי בהרכב התיק במהלך הכהונה מחייב אישור של הוועדה למתן היתרים במשרד מבקר המדינה. נתניהו הגיש בקשה כזו והוועדה קיבלה את עמדתו, אך זמן קצר לאחר מכן הוא משך אותה "כדי למנוע פרשנות מוטעית".
מופז קשר בין הצעד של ראש הממשלה לבין האפשרות של תקיפה ישראלית באיראן ואמר כי התנהלותו "מעידה כי הוא ער לסיכונים העצומים לביטחון המדינה ואזרחיה ולסכנת הקריסה של הכלכלה הישראלית הנובעים מהחלטה נמהרת, מיותרת ולא שקולה, ללא תיאום ובניהול בלתי מושכל של הסיכונים המדיניים הכלכליים והביטחוניים של תקיפה ישראלית עצמאית באיראן".
יחימוביץ' אמרה בתגובה: "הבקשה של נתניהו היא בקשה מגונה. גם אם ברגע האחרון חזר בו וחשש להביא את זה לדיון בממשלה, הרעיון שראש ממשלה יכריע גורלות ביד אחת ובידו האחרת ישחק במניות הוא הפרת אמון מול הציבור. נבחרי ציבור לא רשאים לשחק במניות, נקודה. הפקדת התיק שלהם בנאמנות עיוורת, בידי אדם מקצועי, כמתחייב בחוק, מספיקה בהחלט לניהול חסכונותיהם".
לדבריה, "כל ילד מבין שראש הממשלה חשוף באופן עמוק ביותר למידע ביטחוני וכלכלי שיש לו השפעה דרמטית על ערכן של מניות ועל המסחר בבורסה בתל-אביב ואפילו בבורסות העולם. יותר מזה: נתניהו יכול, בכוח החלטותיו, לחולל בעצמו תנודות בשוק".
אורי אריאל: עלבון לאינטליגנציה של הציבור
יחימוביץ' גם השוותה בין התנהלותו הנוכחית של נתניהו לבין מעשיו של הרמטכ"ל
לשעבר דן חלוץ בפתח מלחמת לבנון השנייה. "כבר נחשפנו בעבר להתנהגות קלוקלת של הרמטכ"ל חלוץ אשר בעת ששלח את חיילי צה"ל לקרב שממנו רבים לא שבו, מצא זמן להתקשר לבנק ולמכור את מניותיו. הציבור הביע אז סלידה מכך, ובצדק".
ביולי 2006 נחשף כי הרמטכ"ל דאז מכר את תיק ההשקעות שלו שעות ספורות לאחר חטיפת חיילי צה"ל, אלדד רגב ואהוד גולדווסר. בעקבות החטיפה נכנסו כוחות צה"ל ללבנון והחלה מלחמת לבנון השנייה שנמשכה כחודש וגרמה לירידות חדות בבורסה בתל אביב, ונגד חלוץ התעוררה ביקורת ציבורית קשה.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי אמר כי החלטת נתניהו לחזור בו מבקשתו עקב חשש מחוסר הבנה של הציבור למעשיו היא "עלבון לאינטליגנציה של הציבור. חטאו של נתניהו ביסוד בקשתו כאשר ניסה לשנות את הכללים שאותם קבעה הממשלה לטובת הגדלת רווח אישי וזאת בזמן שהציבור מתמודד עם תוצאות מדיניותו הכלכלית. מראש הממשלה יש לצפות להתנהגות ממלכתית וציבורית".
מהליכוד נמסר כי "מדובר על מהומה על לא מאומה שנובעת אך ורק מרצון פוליטי לנגח את ראש הממשלה". עוד אמרו כי "הדיון התקשורתי מוכיח עד כמה צדק ראש הממשלה כשהודיע ביוזמתו למבקר המדינה שהנושא יידון רק עם הקמת הממשלה הבאה ולא כעת וזאת כדי למנוע פרשנויות מוטעות ומגמתיות".