שתף קטע נבחר

בתי הספר הייחודיים: הורים עותרים כדי לשלם יותר

האיסור החדש על גביית תשלומי הורים מעמיד את מסגרות הלימוד הייחודיות בבתי ספר דמוקרטיים ואנתרופוסופיים - בסכנת סגירה. ההורים טוענים לאפליה ומאיימים בעתירה לבג"ץ

לקראת עתירה לבג"ץ: הורים שרוצים לממן לילדים תוכניות לימוד ייחודיות בעלות של אלפי שקלים בשנה, נתקלים באיסור של משרד החינוך על גביית תשלומים מחשש לפגיעה בשוויוניות. לפיכך טוענים ההורים כי ההנחיות החדשות עלולות להביא לסגירת המוסדות הייחודיים וחלקם אף מאיימים להעביר את הילדים למסגרות חינוך פרטיות.  

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

שתי מדינות: הפריפריה צונחת, השרון עולה

לחץ או מצוינות? רוצים עוד מדעים בבגרות

הילדים הגדולים בבי"ס, הקטנים מחכים לספטמבר

 

בדו"ח מבקר המדינה האחרון נמתחה ביקורת קשה על משרד החינוך, שגבה מההורים יותר ממיליארד שקלים מעל המותר בחוק. בעקבות זאת חידדו במשרד את הנהלים ואסרו על בתי הספר לגבות מההורים תשלומים מעבר לאלו שאישרה ועדת החינוך בכנסת, כ-900 שקלים לתלמידי היסודי ועד 1,300 שקלים לתלמידי התיכונים בשנה. תשלומים אלה כוללים בתוכם ביטוחי בריאות, טיולים, השאלת ספרים ומסיבות כיתתיות.

 

אך האיסור על הגבייה יצר בעיה קשה מאוד במאות בתי הספר הייחודיים (כמו הדמוקרטי, האנתרופוסופי ועוד), אשר פועלים במסגרות החינוך הציבוריות אך מציעים אידיאולוגיות חינוכיות וקהילתיות שונות מהמקובל בבתי הספר הרגילים.

 

כך לדוגמה, בבית הספר "קשת" בירושלים, המפעיל תוכניות לימוד משותפות לדתיים וחילונים, עובדות בכל כיתה מורה דתייה ומורה חילונית, ואילו בבית הספר הדו לשוני בעיר בכל שיעור מלמדים שני מורים, יהודי וערבי. לשם יישום השיטות הייחודיות, נדרש צוות הוראה מתוגבר, והרבה מעבר לשעות ההוראה שמתקצב משרד החינוך. לפיכך שילמו ההורים אלפי שקלים בשנה ומימנו מכספם את תוכניות הלימוד המיוחדות.

 

בי"ס ממלכתי דתי. הגבייה מותרת (ארכיון) (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
בי"ס ממלכתי דתי. הגבייה מותרת (ארכיון)(צילום: אבי מועלם)

 

אך בעקבות האיסור החדש לגבות תשלומי הורים, מסגרות הלימוד הייחודיות עומדות בסכנת סגירה. ההורים טוענים לאפליה, שכן בחינוך הממלכתי דתי משרד החינוך מתיר גבייה של עד 5,000 שקלים מההורים למטרות לימוד תורניות.

 

משרד החינוך קבע כי האיסור על גביית תשלומי הורים ייאכף בהדרגה במשך שלוש שנים, ולפיכך החלו הלימודים במוסדות האמורים כרגיל. אך ההורים בחמישה בתי ספר בירושלים (הניסויי, קשת, אדם, הדו-לשוני ותל"י) החליטו לפעול, כדי למנוע את המהלך, שנוגע למאות מוסדות שבהם לומדים אלפי תלמידים.

 

במכתב למשרד החינוך טרם הגשת עתירה לבג"ץ ציינה עו"ד קרן רז-מורג, המתמחה בענייני חינוך ומייצגת את ההורים, כי "האיסור על גביית תשלומי הורים נוספים במוסדות הייחודיים מפלה את בתי הספר הללו לעומת מוסדות החינוך הדתיים, ויוצרת פגיעה קשה בזכות ההורית לבחור בשיטת החינוך המתאימה לכל ילד". לדבריה, הזכות של ההורים לבחור בחינוך ייחודי לילדיהם היא זכות חוקתית ואם לא יתאפשר הדבר - לא יהיה מנוס מפנייה לבג"ץ ופתיחה במאבק ציבורי בנושא.

 

גיורא דבל מוועד ההורים בבית הספר הניסויי בירושלים ציין כי ההורים נהגו לשלם מדי שנה כ-5,000 שקל לבית הספר במטרה לעודד למידה ערכית בקבוצות קטנות וללא מבחנים. "משרד החינוך רצה לדאוג לשוויון, אך התוצאה תהיה החלשתה של המערכת הציבורית ומעבר של התלמידים למסגרות החינוך הפרטיות".

 

איילון גילינסקי מבית הספר "קשת" בעיר הוסיף כי במסגרת תשלומי ההורים מימן בית הספר תוכניות לימוד וסיורים שמטרתם קירוב לבבות בין דתיים לחילונים. "לא ייתכן שמשרד החינוך יעשה איפה ואיפה ויתיר לבתי הספר בחינוך הדתי לגבות תשלומי הורים גבוהים, אבל בחינוך הממלכתי הדבר ייאסר. זו אפליה ואנחנו נילחם נגדה".

 

ממשרד החינוך נמסר, כי עם קבלת העתירה המשרד ילמד אותה וישיב עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בי"ס דמוקרטי (ארכיון)
צילום: אביהו שפירא
מומלצים