שתף קטע נבחר
 

חדשות הספרות: מהמרים על פרס נובל

הרוקי מורקמי מוביל את רשימת ההימורים, הוכרזו הזוכים בפרס ברנשטיין וגם - ספרים חדשים ללי עברון-ועקנין ורביב יצחקי

אז מה היה לנו השבוע

מגזין מקוון חדש בשם "על-תרבות" יעלה לרשת פעמיים בחודש, במסגרת אתר MySay. את המגזין עורך המבקר וחוקר הספרות ד"ר אריק גלסנר, ויתפרסמו בו מסות, מאמרי ביקורת וכתבות, בתחומי התרבות השונים. מבין משתתפי הגיליון הראשון ניתן למצוא את עידו הרטוגזון, בועז כהן, דרור בורשטיין ושרה בלאו. ברשימה מקדימה שפרסם גלסנר, הוא טוען כי תחושתו היא "שהדיון בפרסומים רבים שהוקדשו בעבר לתרבות הפך בשנים האחרונות לדל, נטול-הקשר וכבול בריצה בהולה אחר המהירות התזזיתית של 'חרושת התרבות' עצמה.

 

"אנחנו ננסה להציג בפני הקורא העברי כתיבה ארוכת נשימה, מגובת ידע ומרוחקת מעט מהסאון התרבותי הכללי. אי לכך יופיעו ב'על-תרבות' מאמרים ומסות העוסקים בתופעות ויצירות עכשוויות בצד כאלה שאינם בהכרח מגיבים למה שקרה בתחום התרבות בחודש, בשבוע, ביום או בשעה האחרונים".

 

"קונוורז'ן". ספרו של רביב יצחקי (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
"קונוורז'ן". ספרו של רביב יצחקי

 

אתר חדש בשם "הספרנית" הוא אתר חדש, המרכז קהילות ספרים מפולחות בפייסבוק לפי תחומי עניין: מתח, פנטזיה, עיון, יהדות, צבא וביטחון, ספרות יפה, ספרות עברית וספרי ילדים. את האתר הקים מיכאל שורפ, מנהל מחלקת הניו-מדיה בהוצאת הספרים כנרת זמורה-ביתן. שורפ טוען כי מטרת האתר היא "להתאים לכל גולש את הקהילה הרלוונטית בפייסבוק בה יוכל למצוא רק את הספרים שמעניינים אותו. בכל קהילה מתפרסמים ספרים חדשים, פרקים ראשונים והמלצות קריאה".

 

הוצאת "אסטרולוג" בשיתוף "ידיעות ספרים", השיקה סדרת ספרי הרפתקאות קלאסיים לבני הנעורים. מההוצאה נמסר כי מדובר בתרגומים מלאים, ולא בעיבודים מקוצרים, וכי במהלך השנה הקרובה עתידים לראות אור שמונה כותרים. ארבעת הספרים הראשונים שפורסמו הם "וינטו הפרא האציל" מאת קארל מאי, "פרש בלי ראש" מאת קפלן תומאס מיין ריד, "היא" מאת הנרי ריידר הגארד (שלושתם בתרגומו של בן ציון הרמן) ו"קפטן בלאד הפיראט שולט הימים" מאת רפאל סבטיני בתרגומה של ליאורה כרמלי.

 

נאס"א הודיעה כי תקרא לאתר נחיתה במאדים על שמו של סופר המדע הבדיוני ריי ברדבורי. האתר ייקרא

Bradubry landing כמחווה לסופר, המוכר בעיקר בזכות ספריו "פרנהייט 451" ו"רשימות מן המאדים". בנאס"א המתינו ל-22 באוגוסט להודיע על המחווה, משום שמדובר בתאריך יום הולדתו ה-92 של הסופר, זאת אף על פי שהנחיתה באתר נעשתה כבר בשישה באוגוסט.

 

באתר Ladbrokes המסקר את מערך ההימורים על הזוכה השנה בפרס הנובל לספרות, מצוין כי סיכוייו של הסופר היפני הרוקי מורקמי עומדים על 7/1. בכך מוביל מורקמי על סופרים ומשוררים כגון אליס מונרו, אדוניס, אסמעיל קדרה, פיליפ רות וקורמאק מקארתי. פרס נובל לספרות מוענק על ידי האקדמיה המלכותית השוודית ומועד חלוקת הפרס יפורסם בהמשך השנה.

 

הוכרזו הזוכים בפרס ברנשטיין לשנת 2012. פרס לרומן עברי מקורי בסך 50 אלף שקלים הוענק לסופר מתן חרמוני על רומן הביכורים שלו "היברו פבלישינג קומפני"; פרס למחזה עברי מקורי בסך 25 אלף שקלים הוענק לעודד ליפשיץ על המחזה "אלברט". 

 

שיתוף פעולה של שני כוכבים מעורר ציפייה בקרב אוהדי ספרות הילדים בבריטניה. המאייר אקסל שפלר, הזכור מאיוריו לספרה של ג'וליה דונלדסון, "טרופותי", והסופר המוערך פיליפ ארדג (Ardagh), הודיעו במסגרת פסטיבל ספרות באדינברו, כי יפרסמו סדרת ספרים במשותף לקוראים צעירים. הספר הראשון, "The Grunts in Trouble", יראה אור בחודש ספטמבר הקרוב והוא הראשון מבין ארבעה כרכים.

  

חם מהתנור

השבוע ראה אור ספר שיריה של המשוררת והמתרגמת לי עברון-ועקנין, "יבשות נעות" (הוצאת פרדס). ביקשנו מעברון-ועקנין לספר מעט על הספר: "'זה שאני מדברת לעצמי, לא אומר שאני גם מקשיבה', כתבה פעם נורית זרחי, וכמובן זה חל גם על שירה. לפני שבע או שמונה שנים, כשכתבתי 'יבשות נעות בתוכך/ אולי יום אחד שוב אהיה/ קולומבוס', הרעיון של תנועת יבשות היה בשבילי דימוי גרידא. ואילו בימים שבהם נשלם ונערך הספר, חוויתי תאונה וסחרחורות ופתאום נודע לי מהי התחושה כשהאדמה נעה תחת הרגליים, ולא בצורה קרול קינגית נעימה.

 

גם שורות שכתבתי בגיל שש-עשרה, 'ביקשתי/ את עצמי/ אבל הוא/היא חמקמק/ת' ומצאו את דרכן לספר, לא ממש הבנתי כשכתבתי אותן. עכשיו הוא בחוץ", היא מוסיפה. "יש בו 33 שירים קצרים, בני שלוש שורות. רגעים. לא כולם מסחררים וחמקמקים. יש גם רגעים של כתיבה, וריקוד, ומבטה הרך של ילדתי. ועוד.

ואני אשתדל להקשיב".

 

המלצת השבוע

ספר הביכורים של רביב יצחקי, "קונוורז'ן" (כנרת), רואה אור בימים אלו. מדובר בספר מתח המתואר כ"מותחן גלובלי מהיר, קצבי וטעון המתרחש ברשת האינטרנט אך גולש ממנה למציאות אלימה ומסוכנת". יצחקי בחר להמליץ על ספרו של ארנסט המינגווי, "גן העדן", וטוען כי הוא הפנט אותו. "אומרים שבספר טוב, כל דף צריך לגרום לך לרצות לדפדף לדף הבא. ב'גן העדן', ייחלתי שכל דף לא יגמר לעולם. הטירוף ההולך ומתגבר של קתרין, האומללות הבלתי נמנעת המבעבעת כמו מערבולת במי הלגונות שפניהם שקטים. כמות האלכוהול. הארוטיקה. קסמי ההיפוך שמפעילה קתרין ביחסי המין שלהם.

 

"הכתיבה של דיוויד. הכתיבה של המינגווי. הריביירה הצרפתית בימים בהם החופים היו ריקים מאדם ומלונות בודדים התחבאו בעיירות של פרובנס. סופר צעיר. כסף. ושתי יפהפיות סקסיות בחולצות דייגים מפוספסות ושיער מחומצן. בשבילי, גן עדן היא האפשרות שבכל עת יהיה מונח ליד מיטתי ספר של המינגווי שעוד לא קראתי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתן חרמוני. זוכה פרס ברנשטיין לספרות
צילום: אלדד רפאלי
לאתר ההטבות
מומלצים