שתף קטע נבחר

 

אלפים ליוו למנוחות את שליט אתיופיה מלס זנאווי

משלחות מהעולם באו לחלוק כבוד אחרון לרה"מ שהנהיג את אתיופיה 21 שנה, חילץ רבים מהעוני והוביל את המאבק באל-קאעידה. "הוא היה פטריוט ואיש חזון", ספד נשיא דרום-אפריקה. ממלא מקומו של מלס הבטיח: "הממשלה תדבק באותה מדיניות"

אלפי בני אדם התאספו היום (א') בכיכר מרכזית באדיס אבבה, כדי לחלוק כבוד אחרון לראש הממשלה, מלס זנאווי, שהלך לעולמו לפני כמעט שבועיים. זנאווי שלט באתיופיה במשך 21 שנה, וזכה לשבחים על כך שחילץ המונים מחיי העוני, אך גם ספג ביקורת רבה על כך שהגביל במידת מה חירויות והקשה את פעילותה של האופוזיציה.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אנשי ממשל אתיופים דיווחו כי בהלוויה הממלכתית בבירה השתתפו מאות נכבדים מרחבי העולם, בהם כמה ראשי מדינות אפריקניות. בהספדים שנישאו בהלוויה היללו מנהיגים אפריקנים את מלס על מעשיו, ואמרו כי הוא סיפק הנהגה לאפריקה כולה. נשיא דרום-אפריקה, ג'ייקוב זומה, אמר כי אתיופיה איבדה "פטריוט ואיש חזון". נשיא רואנדה, פול קגאמה, אמר כי חייו היו "חיים של אומץ, חזון ויוזמה גדולים שהקדיש לקידום אתיופיה ושאר אפריקה".

 

ארונו של מלס זנאווי בטקס ההלוויה באתיופיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארונו של מלס זנאווי בטקס ההלוויה באתיופיה(צילום: רויטרס)

 

מלווים את השליט למנוחות. סגנו הצעיר ימשיך לכהן? לא בטוח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מלווים את השליט למנוחות. סגנו הצעיר ימשיך לכהן? לא בטוח(צילום: AFP)

 

את משלחת ארה"ב להלוויה הובילה השגרירה האמריקנית באו"ם, סוזן רייס, שתיארה את מלס כ"ישיר וחסר יומרות". עבור

רוב האתיופים, ההלוויה סימנה סיום שבועיים של אבל לאומי. כרזות, תמונות וציטוטים של ראש הממשלה המנוח נראו כמעט בכל רחוב בבירה מאז שהממשלה הכריזה על מותו של מלס ב-20 באוגוסט. הוא מת בגיל 57 בבית חולים בבלגיה, אחרי שנה ארוכה שבה נפוצו שמועות על מצבו הבריאותי. לא נמסר מאיזו מחלה מת בדיוק.

 

לאחר הטקס בכיכר מסקל נלקח ארונו של מלס לקבורה בקתדרלה בעיר שבה קבורים כמה ממנהיגיה המפורסמים ביותר של אתיופיה. כעת משמש סגן ראש הממשלה, היילה-מרים דסלגן, כראש הממשלה בפועל. לא ברור מתי הוא יושבע, אולם גורמים רשמיים באתיופיה אומרים כי לא מתוכננות בחירות חדשות. היילה-מרים הוא דמות צעירה יחסית בזירה הפוליטית האתיופית, ולא ברור אם הגווארדיה הוותיקה תאפשר לו להמשיך לאייש את תפקיד ראש הממשלה בטווח הארוך.

 

זנאווי היה אחד מ-14 ילדים לאביו. באדיס אבבה, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זנאווי היה אחד מ-14 ילדים לאביו. באדיס אבבה, היום(צילום: רויטרס)

 

צבא אתיופיה. לקח חלק חשוב במאבק באל-קאעידה בסומליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צבא אתיופיה. לקח חלק חשוב במאבק באל-קאעידה בסומליה(צילום: רויטרס)

 

חבר של המערב, נשיא עם 99% מהקולות

"המנהיג הגדול שלנו מלס זנאווי היה הארכיטקט הראשי של התחייה של ארצנו, תחייה שהשתקפה בצמיחה דו-ספרתית בשמונה השנים האחרונות", אמר היילה-מרים בהלוויה היום. הוא הדגיש כי מדיניות הממשלה תישאר בעינה.

 

מלס זנאווי נולד ב-8 במאי בעיירה אדווה שבצפון אתיופיה, אחד מ-14 ילדים שאביו הביא לעולם עם כמה נשים שונות. הוא עבר ללמוד בבירה אדיס אבבה בגיל 8, אחרי שסיים את בית הספר היסודי בתוך חמש שנים בלבד. מלס זנאווי שלט באתיופיה מאז הדחתה ב-1991 של החונטה הצבאית בראשות מנגיסטו היילה-מרים. הוא כיהן כנשיא בשנים 1991 עד 1995, ואז התמנה לראש הממשלה. הוא זכה לתשבוחות מהמערב על הצמיחה הכלכלית בארצו ועל התמיכה של צבאו במאבק בארגוני הטרור הקשורים לאל-קאעידה, שהתבססו בסומליה השכנה.

 

שיירת ראש הממשלה המנוח. באופוזיציה לא הצטערו יותר מדי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיירת ראש הממשלה המנוח. באופוזיציה לא הצטערו יותר מדי(צילום: AFP)

 

בחירות מפוקפקות ב-2005. "איש חזון ופטריוט" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בחירות מפוקפקות ב-2005. "איש חזון ופטריוט"(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, זנאווי הואשם גם בדיכוי כוחני של מתנגדיו ובניצול נושאים הקשורים לביטחון הלאומי כתירוץ להשתקת אישי

אופוזיציה ועיתונאים. ממשלתו הקפידה לדחות את הטענות הללו.

 

במהלך הבחירות באתיופיה ב-2005, כשנראה שהאופוזיציה עומדת לרשום הישג משמעותי, הגביר מלס זנאווי את צעדי הביטחון ברחבי המדינה, ובלילה שלפני הבחירות הכריז על מצב חירום. הוא אסר לקיים כינוסים ציבוריים, ומפלגתו טענה כי זכתה ברוב הקולות. חברי אופוזיציה האשימו אותו בזיוף הבחירות, והפגנות פרצו. כוחות הביטחון התערבו, ובמהומות נהרגו מאות בני אדם ואלפים נעצרו. בשנת 2010 נבחר מלס זנאווי לחמש שנים נוספות בתפקיד. הוא זכה ב-99% מהקולות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארונו של ראש הממשלה. "קידם את אפריקה"
צילום: רויטרס
צילום: AFP
זינאווי. דמות שנויה במחלוקת
צילום: AFP
מומלצים