שתף קטע נבחר

יוזמת נאמן: חבל הצלה למורשעים בדעת רוב

ל-ynet נודע כי בקרוב יגיש משרד המשפטים תזכיר חוק שנועד לחייב את בית המשפט העליון לדון כאילו היה ערכאה ראשונה בערעורים של מורשעים בדעת רוב. עוד בהצעה: אישור אוטומטי לערעור שני על הרשעה בדעת רוב וזכות לדיון מורחב למורשעים

משרד המשפטים יוזם הצעת חוק שתשנה את כללי המשחק בכל הקשור לערעורים על הרשעה בפלילים בדעת רוב - כך נודע ל-ynet. השינוי המרכזי יהווה חבל הצלה של ממש למורשעים ויחייב את בית המשפט העליון לדון בתיק על כל מרכיביו, כפי שעשתה הערכאה הראשונה.

 

עוד בערוץ החדשות:

בריונים על טרקטורונים: "ההפקרות שולטת"

חשד: החייל שהתעלל בחתולה מעורב בדקירה

 

הצעת החוק תתבסס על מסקנות ועדת אנקר, שדנה בהרשעה בדעת רוב של נאשם וערעור על זיכוי במשפט פלילי. הוועדה מונתה בשנת 2007 על-ידי שר המשפטים דאז פרופסור דניאל פרידמן, בעקבות פנייה של הסנגוריה הציבורית, שביקשה לקבוע שהרשעה תתקבל רק אם ההחלטה התקבלה פה אחד על-ידי כל השופטים.

 

מה יאמרו שופטי העליון? (צילום ארכיון: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מה יאמרו שופטי העליון? (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

הוועדה, בראשותו של פרופסור אהרון אנקר, הגישה את המלצותיה ב-2010 לשר הנוכחי יעקב נאמן. חברי הוועדה אמנם דחו את בקשת הסנגוריה הציבורית לקביעת הרשעה פה אחד בלבד, אך המליצו לקבוע כי זכותו של אדם שהורשע בדעת רוב לערער ערעור שני לערכאה גבוהה יותר. נאמן אימץ את המלצות הוועדה והוביל לגיבוש תזכיר חוק בדמותן.

 

בעקבות זאת, בקרוב יוגש תזכיר חוק שיתבסס על מסקנות הוועדה. הסעיף המשמעותי ביותר, כאמור, קובע כי בערעור על הרשעה שאינה פה אחד ידון בית המשפט בממצאים משפטיים ועובדתיים כולל ממצאי מהימנות, ויהיה רשאי להסיק מסקנות שונות מהערכה שקדמה לו. זאת, בשונה מהמצב הנהוג כיום, שבו דן לרוב בית המשפט העליון רק בממצאים חדשים. אם יתקבל החוק החדש, השופטים יצללו לעומקן של הראיות, ההוכחות ושאלת המהימנות, כאילו היו ערכאה ראשונה.

 

בנוסף, לפי התזכיר, אדם שזוכה בבית משפט השלום והורשע בדעת רוב בעקבות ערעור בבית משפט המחוזי, יוכל לערער לבית המשפט העליון - גם ללא רשות מבית המשפט העליון כפי שנהוג כיום. תזכיר החוק מבקש גם לקבוע כי נשיא בית משפט שלפתחו מגיע ערעור על הרשעה בדעת רוב, יוכל לקבוע כי ידון בערעור בהרכב מורחב.

 

אחת מחברי הוועדה: "מהפכה"  

כמו כן, לפי תזכיר החוק אדם שהורשע בדעת רוב בבית המשפט העליון על הכרעת דין מזכה או מרשיעה ברוב קולות של בית משפט מחוזי, יורשה לבקש דיון נוסף בהרכב מורחב

של חמישה שופטים או יותר. זאת, בניגוד למצב כיום שבו הבקשה מותרת רק לאדם שטוען כי החלטת בית המשפט העליון סותרת הלכה אחרת של העליון, או שנפלה בעניינו הלכה יוצאת דופן.

 

אחת מחברי ועדת אנקר, פרקליטת מחוז תל אביב לשעבר עו"ד מרים רוזנטל, אמרה ל-ynet כי לדעתה מדובר בשינוי מבורך, על אף שההצעה "אינה בתפיסת העולם התביעתית הקלאסית ששורה היום במערכת". רוזנטל התייחס להצעה המקורית שלפיה יש להרשיע רק אם ההחלטה התקבלה פה אחד: "רצו לעשות מהפכה גדולה יותר, אך בעולם הדמוקרטי הרוב קובע, ואין לכך תחליף, אך לצד זה הצענו לטובת השיטה המשפטית שאם יש ספק - אם יש שופט שסובר שיש לזכות, יש לתת אפשרות לערער, גם אם בערכאה שנייה, וכאן המהפכה".

 

תזכיר החוק יעלה בקרוב לדיון לוועדת השרים לענייני חקיקה, שצפויה לאשר את קידומו והגשתו לכנסת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב נאמן. קיבל את ההמלצות
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מינה את הוועדה. דניאל פרידמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים