שתף קטע נבחר

 

בית ספר ירוק: ההורים הקימו ועד אקולוגי

הנדסאי גנים, אדריכלית נוף, חקלאים וגננים, שילדיהם לומדים בבית הספר היסודי רגבים, התגייסו לוועד והקימו גינה אקולוגית עבור ילדיהם ואיתם. כי מי צריך אנשי מקצוע כשיש הורים?

יש הורים שמתערבים בתוכנית הלימודים של ילדיהם, יש מי שמבקש להשפיע על זהות המורים, יש כאלה שמתנדבים לארגן את הטקסים - אך יש גם כאלה שהולכים צעד אחד קדימה ומשנים את פני בית הספר, תרתי משמע. כזה הוא ועד ההורים הירוק של בית הספר היסודי "רגבים" בבאר טוביה, שהתגייס להקים גינה אקולוגית בחצר המוסד החינוכי.

 

  • לוח, גיר ותעלות מי גשמים - בי"ס אקולוגי בסיאטל

     

    בית הספר שוכן במושב החקלאי אמונים ומונה כ-660 תלמידים המגיעים משמונה יישובים במועצה. מזה כשלוש שנים הוא מיישם תוכנית לימודים סביבתית, בעקבותיה הוסמך בשנה שעברה לבית ספר ירוק על ידי משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה.

     

    המודעות הגוברת של הילדים הביאה להתעניינות גם מצד הוריהם, שנרתמו לשם הקמת הוועד הירוק. "גייסנו הורים עם מודעות לנושא ויכולות לעזור", מספרת רחל דהן, מורה שפרשה השנה לגמלאות אך ממשיכה לרכז את הפרויקט. "רובם בעלי אוריינטציה סביבתית והם שותפים אמיתיים ונלהבים לעשייה".

     

    ההורים בשטח בזמן העבודות להקמת הגינה  (צילום: רחל דהן) (צילום: רחל דהן)
    ההורים בשטח בזמן העבודות להקמת הגינה (צילום: רחל דהן)

     

    הוועד מונה למעלה מעשרה הורים, שרובם מתמצאים בנושאי סביבה, כמו אדריכלית נוף, הנדסאי גנים וחקלאים. דהן מתקשה להגיד מי יזם את המהלך - ההורים או בית הספר. "זה כמו לשאול מה היה קודם, הביצה או התרנגולת", היא אומרת. "זה היה מתבקש לאור שיתוף הפעולה והשיחות עם ההורים, לצד העובדה שבית הספר נמצא בישוב חקלאי".

     

    מי צריך אנשי מקצוע כשיש הורים?

    דהן מפרטת כי הוועד מסייע לצוות המורים בקבלת החלטות ובביצוע פרויקטים כמו הפעלת סדנאות מיחזור. אבל אין ספק שגולת הכותרת היא ההחלטה להקים גינה אקולוגית, בשטח של דונם וחצי באזור לא מטופל בחצר בית הספר.  

     

    למזלם, כישורי ההורים אפשרו להוציא את הרעיון לפועל מבלי להזדקק לבעלי מקצוע חיצוניים. כך למשל גויסה לתכנון הגינה גלית שהרבני, אדריכלית נוף במקצועה ואם לשלושה ילדים בבית הספר. "הנושא הלהיב אותי מאוד, זה התחום שלי", היא מספרת. "האקולוגיה לא נראית לי ערך מוסף, זו דרך חיים שמתחילה בחינוך".

     

    בשלב הראשון התכנסו ההורים וכל אחד אמר מה צריך להיות לדעתו בגינה. "כולם מהתחום אז כולם מבינים ולכולם היה מה לתרום", אומרת שרהבני. התכנון עליו הוסכם כולל בריכת נוי אקולוגית עם דגים וצמחיה, שלולית חורף שתאגור מי גשמים מהגגות והמרזבים, כיסאות מצמיגים ישנים, צמחייה ארצישראלית, חממות ירק ומערכת שבילים מחומרים ממוחזרים.

     

    העבודות, שמתבצעות בשיתוף התלמידים, החלו בסוף שנה שעברה והתחדשו עם תחילת שנת הלימודים הנוכחית. עד כה ניטעו עצים, נבנו שבילים מסנאדות עץ מיובש שהיו זרוקות ביער סמוך ומפסולת גזם, ונחפרו בורות איסוף מי גשמים, שהמים שנאגרו בהם בחורף שימשו להשקיית הגינה בקיץ. גם העיריה נרתמה למהלך והציבה קומפוסטר שמשמש את התלמידים להפקת דשן. 

     

    צילום: רחל דהן

     

     

    הורה נוסף שמסייע בניהול הפרויקט הוא בני יעקובי, הנדסאי גנים ונוף וסגן מנהל מחלקת פיתוח גנים ציבוריים בעיריית אשדוד. הוא מעיד שהחליט להירתם לפרויקט לאור החשיבות שהוא רואה בו. "יש לי שני ילדים שלומדים בבית הספר ואני מזהה את השינוי בבית", הוא מספר, "הם יותר מודעים לסביבה".

     

    בין השאר הוא סייע בהבאת אדמה, בהקמת הצללה ובגיזום. הורים נוספים, חקלאים במקצועם, סיפקו שעות עבודה של טרקטור ובובקאט, משאיות אדמה, סלעים ויתדות. "כולם תרמו", הוא מספר, "אחד ניקה את השטח בהתחלה, השני החל בגיזומים וכך הלאה".

     

    כיום משתדל יעקובי, שעובד מול בתי ספר נוספים במועצה, לפקוד את בית הספר כל יום שישי. לדבריו, הפרויקט ברגבים מהווה "אתגר בפני עצמו" משום הרמה הגבוהה שלו. עוד הוא מדגיש כי גם לתלמידים יש חלק חשוב והם שותפים לכל שלבי ההקמה. "ברגע שמשתפים אותם הם מתחברים למקום ולתהליך", הוא אומר, "הם לומדים תוך כדי עשייה ומתעניינים יותר".

     

     

    פסל מחומרים ממוחזרים ברגבים (צילום: רחל דהן) (צילום: רחל דהן)
    פסל מחומרים ממוחזרים ברגבים(צילום: רחל דהן)

     

    "תרומה אדירה"

    עוד קודם להקמת הגינה, תוכנית הלימודים הסביבתית שהונהגה בבית הספר, שכללה בין היתר רישות של המוסד בפינות מיחזור לצד פעילויות סביבתיות מחוץ לתחומי בית הספר ובקהילה, כמו אימוץ אנדרטה של גדוד 53 מחטיבת גבעתי ושיקום בריכת חורף ב"שמורת זמורות" הסמוכה אליה.


  •  

    "ההורים שותפים נלהבים לעשייה הסביבתית", מסר ראש המועצה האזורית באר טוביה, דרור שור. "זו טיבה של קהילה התיישבותית וחקלאית שמבינה את החשיבות והערך המוסף בשיתוף הילדים בתהליך חינוכי למען שימור הסביבה".

     



    דהן סבורה, כי הגינה האקולוגית עתידה לתרום לתלמידים בפן הלימודי ולהעמיק את הידע המעשי שלהם בתחומי סביבה. כך למשל היא מספרת כי בכוונתם לעשרות מסלול טיול משלולית החורף המתוכננת לבין זו ששיקמו, כדי ללמוד על ההבדלים בין שלולית מלאכותית לטבעית.

     

    "הגינה האקולוגית סוגרת כמה מעגלים ומאפשרת לשלב בין הישוב החקלאי לבין שמירת טבע", אומרת דהן. "המטרה היא להגיע מהילדים לקהילה ולכן אנחנו עושים מבצעים שונים שנועדו להעלות את רמת המודעות".

     

    אם לבחון את התוצאות בשטח, זה עבד. "מה שמייחד את ההורים זה הרצון שלהם לסייע", מסכמת דהן, "בשנים הקודמות לא היה לנו ועד שכזה עם תרומה אדירה שכזו".


    פורסם לראשונה 08/09/2012 16:21

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: רחל דהן
    העבודות על הגינה
    צילום: רחל דהן
    מומלצים