שתף קטע נבחר
 

"הקבלנים בלמו בנייה כדי למנוע ירידת מחירים"

מחקר של גיאוקרטוגרפיה מעריך שבחודש ספטמבר צפויה ירידה ניכרת בביקושים בשוק הדיור, עקב ההאטה בהתחלות הבנייה: "הציפייה לירידה במחירי הדיור תישאר בגדר ציפייה". הקבלנים: "אנחנו היינו הראשונים להתריע על האטה בהתחלות הבנייה"

"מי שממתין לירידה במחירי הדירות צפוי להתבדות - לאחר שהקבלנים האטו את התחלות הבנייה ובכך עצרו את הצפת השוק בהיצעים". כך קובעת היום (ג') ד"ר רינה דגני, מנכ"לית מכון גיאוקרטוגרפיה. לדבריה, בקיץ האחרון עלו הביקושים בשוק הדיור, אולם בחודש ספטמבר צפויה ירידה ניכרת בביקושים.

 

כתבות נוספות על מחירי דירות בערוץ הנדל"ן :

 

לדברי דגני, בחודשיים האחרונים מחירי הדירות נותרו יציבים, למעט שינויים קלים מחודש לחודש של אחוז או שניים לכל כיוון ביישובים שונים.

 

"חשוב לציין שלאור התנודתיות הזו, אין להסתכל על שינויים אלה כמעידים על המגמה הכללית בשוק", היא מסבירה. "שכן חוסר הוודאות הכלכלי הרובץ על משקי הבית בחודשים אלו, וציפייה לא מבוססת לירידת מחירים למרות הגידול בביקושים, יכולים לבלום את מגמת העלייה שנרשמה במחצית הראשונה של 2012".

 

"מעדיפים לקנות דירה אחרי החגים"

ממחקר שערכה החטיבה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה עולה כי הביקושים לדירות עלו במהלך חודשי הקיץ לרמה של כ-8,500 עסקאות מדי חודש.

 

עם זאת, מסתמן כי בחודש הקרוב פחות משקי בית יתעניינו ברכישת דירות ומספר העסקאות צפוי לרדת בשיעורים ניכרים. הדבר נובע הן בגלל תקופת החגים והן בשל העובדה ששנת הלימודים החלה, והורים שלא הספיקו לרכוש דירה לקראת השנה החדשה יעשו זאת אולי בהמשך השנה, בפחות לחץ.

 

לדברי דגני, "המחקר מלמד שהציפייה ששררה בשוק לירידת מחירי הדירות תמשיך להישאר בגדר ציפייה, לאחר שבמהלך שלושת הרבעונים האחרונים האטו הקבלנים את התחלות הבנייה, ובכך מנעו מצב שהשוק יוצף בהיצעים בתקופה שהביקושים נשארו נמוכים".

 

נזכיר כי על פי נתוני הלמ"ס, במחצית הראשונה של 2012 היו בישראל כ-83 אלף יחידות דיור בתהליכי בנייה (רק 9% מהן דירות קטנות מארבעה חדרים). לדברי דגני, "המשך האטה בהתחלות הבנייה עלול להוביל להעמקה במחסור ביחידות דיור חדשות, ובטווח של השנה-שנתיים הקרובות להוביל לעלייה מחודשת במחירי הדירות".

 

 (באדיבות גיאוקרטוגרפיה) (באדיבות גיאוקרטוגרפיה)
(באדיבות גיאוקרטוגרפיה)

לצפייה בגרף בגודל המלא

 

הקבלנים: "אנחנו מתפרנסים מבנייה ונבנה כמה שיותר"

נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר בתגובה כי הקבלנים מתפרנסים מבנייה ועל כן המטרה שלהם היא לבנות כמה שיותר. "הקבלנים היו הראשונים להתריע על הירידה הצפויה בהתחלות הבנייה, לנוכח מחנק האשראי שנוצר בענף והמחסור בעובדים המקצועיים", הבהיר.

 

לדבריו, "בנק ישראל הנחה את הבנקים שלא להקצות לענף יותר מ-20% ממסגרת האשראי הכללי, ולכן קבלנים שביקשו בחודשים האחרונים לקבל ליווי בנקאי לפרויקט חדש נדחו, או שנתבקשו לשלם עלויות מימון מופרזות.

 

"גם שר האוצר נדרש לבעיה ואף הכריז לאחרונה על הקמת קרן מכספי המע"מ הנכלל בערבויות חוק מכר שמשלמים הקבלנים לבנקים כפתרון למחנק האשראי - אולם מהלך זה טרם יצא אל הפועל ולא נמצא פתרון לבעיה".

 

עוד הוא הוסיף כי "יחד עם מחנק האשראי, מתמודדים הקבלנים עם מחסור חמור בעובדים מקצועיים. המחסור בעובדים מקצועיים מעכב יציאה לפרויקטים חדשים וגורם לעליית משך זמן הבנייה. גם בנושא זה הממשלה קיבלה החלטה להגדיל את מכסת העובדים הזרים לפני למעלה משנה, ועד עתה הגיעו עשרות בודדות של עובדים מבולגריה שאינם עונים למחסור מוערך של למעלה מ-20 עובדים מקצועיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הקבלנים האטו את התחלות הבנייה"
צילום: shutterstock
ד"ר רינה דגני. "הציפייה לירידת מחירים תישאר בגדר ציפייה
צילום: איילת נויפלד
נסים בובליל. "מתמודדים עם מחסור חמור בעובדים מקצועיים"
מומלצים