האוצר: מחירי הדירות החדשות ירדו ביולי ב-11%
יולי היה חם במיוחד בשוק הדירות, עם עלייה בהיקף העסקאות של 19% לעומת יוני ו-29% לעומת הקיץ שעבר. אך מה גורם לזינוק בנתוני המכירות? לידי ynet הגיעו נתוני משרד האוצר, שמלמדים על ירידת מחירים של מעל 11% לעומת הקיץ שעבר ועל חוסר איזון בהיקף המכירות בין חלקיה השונים של הארץ
גם במשרד האוצר רואים כי בקיץ האחרון חלה הסתערות על הדירות, כפי שרמזו נתוני המשכנתאות
של בנק ישראל. כך עולה מנתונים שהגיעו לידי ynet. "בחודש יולי נרכשו כ-10.3 אלפי דירות, הרמה הגבוהה ביותר של עסקאות שנערכו בחודש יולי מאז תחילת העשור הקודם (הנתונים המוקדמים ביות הנמצאים ברשותנו)", נכתב בסקירה חודשית של מינהל הכנסות המדינה.
על פי הסקירה, יולי 2012 היה חם במיוחד עבור שוק הדיור. רמת המכירות הייתה גבוהה ב-19% מיוני 2012 וב-29% מיולי 2011. חוקרי מינהל הכנסות המדינה מציינים בסקירתם כי הנתונים הראשונים לחודש אוגוסט מצביעים על ירידה מתונה במספר העסקאות בהשוואה לחודש יולי, אך גידול בהשוואה לאוגוסט 2011.
כתבות אחרונות על שוק הדיור בערוץ הנדל"ן :
- "הקבלנים בלמו בנייה כדי למנוע ירידת מחירים"
- ישראל במקום השלישי בעולם בעליית מחירי הדיור
- זינוק של 19% ברכישת דירות בידי זוגות צעירים
כבר לא בקיפאון:
עלייה של 5% בביקוש לדירות
אביטל להב
שוק הנדל"ן חוזר לתפקד, אך היקף העסקאות אינו קרוב לשיא שנרשם בשנה שעברה. לפי הלמ"ס, מתחילת 2012 חלה עלייה בכמות המבוקשת של דירות חדשות ביחס לחצי השני של 2011 - אך נרשמה ירידה של 10% לעומת חודשים ינואר-יולי 2011
ממה נובע הגידול במשמעותי בקצב המכירות? האם מדובר בתוצאה של עלייה בביקוש לאחר חודשים ארוכים שבהם המתינו הישראלים לשווא לירידת מחירים שלא הגיעה, או שמא ירידת המחירים אכן באה והפכה את הרכישה לכדאית יותר?
נתוני האוצר בנוגע למחירי הדירות מראים כי אכן ישנה מגמה של ירידת מחירים בשוק הדיור שעשויה להסביר את העלייה בהיקף העסקאות. בחודש יולי ירד מחירה החציוני של דירה חדשה (המחיר שחצי מהמחירים היו גבוהים ממנו וחצי היו נמוכים ממנו) בשיעור של 0.6%. מדובר בירידה חודשית שלישית ברציפות של במחירה של דירה חדשה.
עלייה חדה בביקושים במחוז השפלה
לעומת חודש יולי 2011, שבו פרצה המחאה החברתית שהביאה את תקופת ההתייקרויות הקיצוניות בשוק הדיור אל קצה, המחיר החציוני ביולי 2012 היה נמוך ב-11.5%. הנתונים מתייחסים, אמנם, רק למחירה של דירה חדשה, אך באוצר ציינו כי עיקר הגידול במכירות נובע ממכירת דירות חדשות.בנוסף, נתוני יולי 2012 הושפעו עמוקות מעלייה חדה בביקושים במחוז אחד בלבד - מחוז השפלה. במחוז זה גדל היקף העסקאות ב-13% לעומת יולי 2011 וב-63% לעומת יוני 2012. על פי הסקירה מדובר בתוצאותיו של "מבצע מכירות בהיקף רחב באחד הישובים באזור".
מחוז השפלה גם היה המחוז היחיד שבו נרשמה עליית מחירים ביולי 2012, בשיעור קל של 0.3%. במחוזות חיפה וירושלים נרשמה יציבות של המחירים, בתל אביב ירדו המחירים ב-0.9% ובשרון ובדרום הארץ נרשמו ירידות מחירים של 1.6%-2%.
יש לציין, כי לא כל הגורמים בממשלה מסכימים עם התמונה שמציג משרד האוצר, לפיה ישנה ירידה עקבית במחירי הדירות מאז יולי 2011. השמאי הממשלתי במשרד המשפטים פרסם בחודש שעבר נתונים, שלפיהם חלה עלייה של כ-2% במחיר הדירות בין הרבעון הראשון לרבעון השני של 2012.
בנוסף, בדיוני הריבית האחרונים של בנק ישראל דובר על כך שמחירי הדירות עלו ב-2012 בשיעור של 1.2%. על פי נתוני הלמ"ס, מחירה הממוצע של דירת 3.5-4 חדרים ירד ב-0.1% ברבעון הראשון ועלה ב-0.9% ברבעון השני.
דירה ביבנה. מחוז השפלה תרם לזינוק בנתוני המכירות
צילום: עופר עמרם
במשרד האוצר טוענים: המחירים יורדים
צילום: דן בלילטי
מומלצים