טורקיה: עשרות עיתונאים כורדים עומדים למשפט
משפטם של 44 העיתונאים הנאשמים בקשר עם המחתרת הכורדית נפתח ברעש שהקימו בני משפחותיהם ובסירוב בית המשפט לשמוע את עדויותיהם בשפתם. בינתיים ממשיכה אנקרה גם בלחימה: 50 כורדים נהרגו בשבוע האחרון
בטורקיה
נפתח היום (יום ג') משפטם של 44 עיתונאים פרו-כורדים הנאשמים בהשתייכות למרד המזוין נגד המדינה. המשפט, שמעלה דאגה לגבי חופש העיתונות במדינה, נערך על רקע עלייה באלימות בסכסוך. אנקרה הודיעה היום כי כוחות הצבא הרגו בשבוע האחרון יותר מ-50 פעילים כורדים
בשתי פעולות בצפון עיראק, כחלק ממבצע רחב היקף נגד המחתרת הכורדים (ה-PKK).
שקראו בשמותיהם, נופפו בידיהם והפריחו נשיקות כשהם הובלו לתוך האולם. לאחר הפתיחה הרועשת, השופטים סירבו להתיר לנאשמים להעיד בכורדית, שפת האם של רובם.
השופטים נאלצו לדחות את הדיון במספר שעות בשל הרעש שהקימו בני משפחות הנשאמים,
הקשר הכורדי
הסיוט של טורקיה מתממש בסוריה
פול טיילור, רויטרס
מלחמת אזרחים עדתית בגבול ועליית כוחם של הכורדים, אויביה המושבעים של אנקרה. התסריט השחור של ארדואן כבר כאן, ונראה שידיו קשורות. "שינוי קיצוני לעומת הזהירות הטורקית המסורתית"
"שימוש בשפת אמך הוא כמו נשימה", אמר לבית המשפט הנאשם היחיד שהקריא עדות בטורקית, "האם צריך לבקש רשות לנשום?". העיתונאים נאשמים בהשתייכות ל"איגוד הקהילות הכורדיות" (KCK) שאותו רואה אנקרה כזרוע העירונית של המחתרת.
מאז 2009 נכלאו אלפי כורדים – פוליטיקאים, אנשי ארגוני עובדים, אקדמאים ועיתונאים, בהאשמה שהם מקיימים קשרים עם המחתרת, שטורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי מגדירים כארגון טרור.
הנאשמים עומדים בפני עונשים שנעים בין שבע שנות מאסר ל-20. 36 מהם כלואים מאז דצמבר וממתינים למשפט. 46 עיתונאים אחרים נמצאים בכלא ומחכים למשפטם, על פי ארגון הסולידריות לעיתונאים עצורים.
תומכי הממשלה טוענים כי היא משתמשת באמצעים משפטיים לגיטימיים לייבוש מקורות התמיכה של המורדים. אולם מבקריה סבורים כי המשפטים הם "כלי נשק" שנועד לחסל את מפלגת השלום והדמוקרטיה הכורדית. המפלגה טוענת שיותר מאלף מחבריה נמצאים בכלא.
הכורדים הם המיעוט האתני הגדול בטורקיה, המהווים כ-20 אחוזים מהאוכלוסייה המונה 74 מיליון בני אדם. מאז 1984 נהרגו כ-40 אלף בני אדם בסכסוך בין טורקיה לכורדים, רובם כורדים.
האישומים כוללים ספרים שנתפסו בבתיהם של העיתונאים, נוכחות בהפגנות שאותן סיקרו, חלוקת עיתונים פרו-כורדים ותצלום של אחד הכתבים ליד שלט הנושא את השם "קנדיל" – שמו של האזור ההררי בעיראק, שמשמש כבסיס למחתרת.
ארדואן. פוגע בחופש העיתונות או נאבק בכלים לגיטימיים?
צילום: AP
מומלצים