שתף קטע נבחר

 

אשכנזי: תהרגו אותי, לא שמעתי על הכור בסוריה

הרמטכ"ל לשעבר מגיב בהיתממות לתחקיר ה"ניו יורקר" על תקיפת הכור בסוריה: "שמעתי שצה"ל תקף ב-2007 כור סורי. תהרגו אותי, אני לא שמעתי על זה דבר", אמר בוועידת כלכליסט. לדבריו, ישראל צריכה לחתור לפתרון של שתי מדינות ולחדש את היחסים עם טורקיה

"שמעתי הבוקר שצה"ל תקף ב-2007 כור סורי. תהרגו אותי, אני לא שמעתי על זה דבר. ואני לא חושב שצריך לדבר על דברים כאלה", כך אמר הבוקר (יום ג') הרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, בהתייחסו לתחקיר ה"ניו יורקר" שחשף אתמול פרטים על תקיפת הכור.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

אשכנזי, שכיהן כרמטכ"ל בעת הפצצת הכור בסוריה, דיבר בוועידה הכלכלית של "כלכליסט" בתל-אביב. לפי התחקיר, צה"ל, המוסד ומשרד החוץ - כולם תמכו במתקפה בסוריה "בפרופיל נמוך" נגד הכור, שכונתה "שקדי רזה", על שם מפקד חיל האוויר המכהן, אליעזר שקדי. צוות מיחידת עילית של הצבא אסף דגימות קרקע מאזור הכור והביא עמו לישראל צילומים חדשים של המתחם. במקביל, התכנס הקבינט לשש פגישות שיוחדו לנושא, האחרונה התקיימה ב-5 בספטמבר ובסופה ניתן לרמטכ"ל באותם הימים, גבי אשכנזי, האישור לתקוף.

 

הכור שהותקף בסוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
הכור שהותקף בסוריה(צילום: AP)

 

אף מילה מהרמטכ"ל לשעבר. הכור שהותקף  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אף מילה מהרמטכ"ל לשעבר. הכור שהותקף (צילום: AFP)

 

ארבעה מטוסי F-15 וארבעה F-16 המריאו בתחילת ספטמבר 2007 מבסיסי חיל האוויר, בהם רמת דוד, טסו צפונה לאורך קו החוף ופנו מזרחה, לאורך הגבול בין סוריה לטורקיה. בעזרת אמצעי לוחמה אלקטרונית סטנדרטיים, הם "עיוורו" את מערכת ההגנה האווירית הסורית. מתישהו בין 00:40 ל-00:53, המטוסים עדכנו, באמצעות מילת הקוד "אריזונה", כי 17 טונות של חומר נפץ הוטלו על המטרה. "הייתה תחושה של התרוממות רוח", תיאר בכיר ישראלי ששהה באותה עת ב"בור" שבקריה. "הכור הושמד ולא איבדנו אף טייס".

 

אשכנזי כאמור צמצם מאוד בהתייחסותו לאירוע הדרמטי ההוא ורק ציין כי המזרח התיכון עובר שינויים דרמטיים כאשר המשבר הכלכלי משפיע עליהם ומושפע מהם. "המאבקים שאנחנו רואים במדינות שגובלות איתנו הם באמת משהו בסדר גודל אחר, זה לא עוד סבב אלים של הפיכת שלטון, אלא מאבק על הדברים הכי בסיסיים, על אופי המשטר, ולפי הבנתי זה לא הסתיים. מה שלא יוכל להתקיים כנראה לא יתקיים - זו המסקנה שלי. אני חושב שבאופן ברור ההשלכה על ישראל היא שהמציאות לא יציבה והאי-ודאות תגדל".

 

בעניין מצרים, אמר: "אנחנו לא יודעים מה יהיה עם המציאות הנוכחית. לדעתי אנחנו לא נחווה תהפוכות אלה כתהפוכות אחרונות. מובארק לא היה ציוני, אבל היה עוגן של יציבות בשלושים השנים האחרונות". לדעת אשכנזי, המשבר בסוריה מגלם בתוכו סיכון וסיכוי: "היעלמותו של אסד יכולה להביא לשינוי כי אז איראן תאבד את בן הברית המדיני היחיד שיש לה באזור. שום ממשלה שתבוא אחרי אסד, גם אם זו תהיה ממשלה איסלאמית עם גוון רדיקלי, לא תהיה בקשר כזה עם חיזבאללה כמו שיש לאסד".

 

הוא אמר שישראל צריכה להיערך לאתגר האיראני: "יציבות ביטחונית ושקט ביטחוני הם תנאי לצמיחה ולתרומה כלכלית. אני מאוד ממליץ לשמר את הסכמי השלום. אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ לשמר סוג של פתרון עם הפלסטינים, גם אם לחלקים מאיתנו יש בעיה עם הפרטנר, צריך להיות פתרון של שתי מדינות. כמו כן מדינת ישראל חייבת לחתור לגבולות של קבע. אנחנו צריכים להתאמץ לפתור מחלוקות עם גורמים שיש להם אינטרס ליציבות באזור כמו טורקיה. אני חושב שצריך ושיש פתרון. כמו כן יש לשמר את היחסים עם ארה"ב, אני חושב שזה צורך ביטחוני". אשכנזי ציין כי משלם המסים האמריקני תרם לתקציב הביטחון בשלוש השנים האחרונות יותר ממשלם המסים הישראלי.

  

הוא התייחס גם לנושא השוויון בנטל השירות: "המציאות שבה חלק הולך וקטן נושא בנטל היא בלתי נסבלת. אני חושב שצריך לעבור משירות חובה לחובת שירות. כולם צריכים לשרת את המדינה. אפשר להחליט על מספר מסוים של חרדים שיילך ל'עולמה של תורה', ומי שלא יכול ללכת לצבא ולא הלך ל'עולמה של תורה', יעשה שירות אזרחי. אנחנו מכוונים לא לצורך ביטחוני אלא לצורך חברתי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרמטכ"ל, גבי אשכנזי
צילום: עידו ארז
מומלצים