גפני: אין בשורות לשוק הדיור בתקציב 2013
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, טוען שתקציב 2013 לא יביא לירידה במחירי הדירות: "לא מספיק שהמינהל ישווק קרקעות". פישמן: המחאה החברתית היא בדיחה וגרמה ליוקר הדיור
בשנה הקרובה לא יחול שינוי דרמטי במחירי הדירות, בעיקר בשל אי טיפול ראוי של הממשלה במשבר הדיור. כך טוענים היום (ג') בכירי נדל"ן בוועידה הכלכלית של "כלכליסט" שנערכת בתל-אביב. "תקציב 2013 לא יביא עמו בשורות לשוק הנדל"ן", אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בוועידה.
כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- נמשכת הבריחה מי-ם, אלפים עזבו הערים לכפרים
- משרד השיכון ישווק 5,000 יח"ד; רק 360 בדרום
- תוכנית האוצר: בעלי קרקעות שלא יבנו - ייקנסו
לדברי גפני, הממשלה הצליחה בדברים רבים שקשורים לכלכלה - אבל המדינה לא עשתה מספיק בנושא הנדל"ן. "כדי להוריד את מחירי הדירות, זה לא מספיק שמינהל מקרקעי ישראל ישווק קרקעות", הבהיר. "המחירים לא יירדו אם המדינה לא תכניס את היד לכיס. אין מציאות אחרת". לדבריו, המדינה לא עשתה דבר וחצי דבר - ומחירי הדיור עולים.
גפני הוסיף שבישראל ישנם פערים חברתיים עצומים, והם גרועים יותר מכל משבר כלכלי שיכול להיות. "כשילד בשכונת הארגזים יודע מה מקבל המקביל שלו בכפר שמריהו - והיום יודעים הכל - זה מביא למשבר שאי אפשר להתאושש ממנו", אמר גפני וסיכם: "זאת סכנה גדולה".
"המחאה החברתית היא בדיחה"
במושב הנדל"ן השתתף גם יו"ר כלכלית ירושלים, אליעזר פישמן, ואמר כי "המחאה החברתית היא בדיחה". לדבריו, המחאה החברתית גרמה ליזמים ולקבלנים לא לבנות, משום שהבטיחו להוזיל את מחירי הדיור ב-25%. "אני לא אדם זהיר, אבל כשאומרים לי שמשהו ירד ברבע - אני לא נכנס לאזור הזה", אמר. לדבריו, כעת מחירי הדירות עולים וייקח עוד ארבע שנים עד שיגיעו דירות חדשות שייבנו.
פישמן טען שהמחאה החברתית יצרה רק שיח סביב הדירות, אך זה, לטענתנו, לא מביא זוגות צעירים להגיע לדירה. הוא התייחס לעובדה כי הוא משקיע בעיקר בנדל"ן מחוץ לישראל: "למזלי הנכסים שלי הם לא בארץ - בארץ אין נזילות בהיקפים גדולים של נכסים", טען.
בנצי ליברמן, מנהל מינהל מקרקעי ישראל שלקח גם הוא חלק בוועידה, אמר שבניגוד למתואר כי המינהל רק משווק מספרים גדולים של קרקעות, הדגש הוא על איכות השיווק. "בין חדרה לגדרה השיווק יהיה בעוצמה גבוהה, והדבר יביא להוזלה במחירי הדירות", אמר.
היזם עו"ד צחי חג'ג' טען כי למינהל אין קרקעות באזורים רלוונטיים ויש לקדם תוכניות במרכזי הערים דוגמת פינוי-בינוי. ליטל גינדי-מטלון, מבעלי גינדי החזקות, טענה כי המינהל משווק באזורי הביקוש קרקעות במחירים אסטורנומיים, ובכך לא תורם להורדת מחירי הדיור.
אביאל אבלין, מנהל החטיבה העיסקית במינהל מקרקעי ישראל, השיב לגינדי מטלון ולחג'ג' ואמר כי בניגוד לטענה הרווחת כי המינהל מנסה לגרוף רווחים משיווק קרקעות - המציאות הפוכה לחלוטין.
רוצים פתרון? תעתיקו משרון
נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, תקף את משרד האוצר בקשר ליוזמתו למסות קבלנים שלא יבנו על קרקעות בבעלותם. "אני לא מבין מאיפה האוצר שואב את הרעיונות שלו", אמר. לדבריו, אין קבלן שיש לו היתר ביד והוא לא בונה - מדובר בבעיית בירוקרטיה של מוסדות התכנון.
"בזמן העלייה הרוסית בשנות ה-90, שר השיכון דאז, אריאל שרון, לא הטיל גזרות אלא נתן בונוסים לקבלנים שבנו", אמר בובליל. "למה לא ללכת כמה שנים אחורנית ולהעתיק - כדי לפתור את מצוקת הדיור?". עוד הוסיף כי "מי שמצפה שהיזמים והקבלנים יבנו, כאשר ראש הממשלה ושר האוצר מבטיחים שיורידו את מחירי הדיור ב-30%, כלומר שולחים אותם לפשוט את הרגל, הוא טועה".
בהמשך העלה שוקי בורשטיין, מנכ"ל לאומי למשכנתאות, מספר נקודות שהביאו למחסור בדיור וטען, בין היתר, כי העלייה בשיעור הגירושים בישראל מביאה לצורך של עוד 10,000 יחידות דיור בכל שנה.