שתף קטע נבחר

השנה לא אבזבז חשמל בבית

הקפדה על קניית ציוד חשמלי חסכוני, התקנת גלאי חשמל ואוטומציה של המערכות, יאפשרו לכם לחסוך בצריכת החשמל בבית בקלות ומבלי לשנות הרגלים. מדריך לשנה חדשה וחסכונית

רבים נענו בקיץ האחרון לקריאה לצמצם בצריכת החשמל בשעות הצהריים ומונחים כמו ניהול אנרגיה התייעלות אנרגטית הפכו למוכרים גם בבתים רבים. אבל חיסכון באנרגיה הוא דבר שנכון ואפשר לעשות כל השנה, למען איכות החיים, חשבון החשמל וכמובן - הסביבה. אז מה אפשר לעשות?  לפניכם מספר צעדים פשוטים לשימוש נבון בחשמל, שאינם מחייבים שינוי בהרגלים.

 

 

בעיקרון, התייעלות אנרגטית בדירות ובתים פרטיים אמורה להתחיל עוד לפני בנייתם, משלב התכנון בבנייה ירוקה, או במסגרת תהליכי שיפוץ. אבל לא חייבים לבנות בית או לבצע שיפוץ מקיף כדי למנוע בזבוז אנרגיה - קיימים מספר צעדים פשוטים לשימוש נבון בחשמל, בהתאם ליכולת בעלי הדירות והבתים ושאינם מחייבים שינוי בהרגלים ובדפוסי ההתנהגות.

 

בחירה במכשירי חשמל יעילים וחסכוניים

חשוב לבחור במוצרי חשמל ביתיים בעלי נצילות אנרגטית גבוהה. מוצר חשמלי הצורך פחות אנרגיה מאפשר חיסכון בחשבון החשמל השוטף לאורך שנים. לפני רכישת מכשיר חשמלי חדש דוגמת מקרר, תנור אפיה, כיריים קרמיות, מכונה ומייבש כביסה, מזגנים, דוודים ועוד, יש לבדוק את התווית המוצמדת למכשיר החשמלי, המאפשרת לבחון את מידת יעילות האנרגיה וחסכוניות המוצר.

 

על גבי תווית האנרגיה מופיע דירוג בין A ל-G - ככל שהדירוג גבוה יותר והוא מתקרבלעבר A, יעילות צריכת האנרגיה גבוהה יותר. להדגשת היעילות האנרגטית מצוינות הדרגות גם באמצעות צבעים שונים, וצבע הדרגה משתנה מאדום ((G לירוק ((A, כאשר G היאהדרגה הנמוכה ביותר המותרת על-פי חוק.

 

רצוי לשים לב גם להוראות השימוש במוצרים החשמליים ותחזוקתם – אלה נקבעו על מנת לאפשר את השימוש היעיל ביותר במוצר גם מזווית השימוש באנרגיה, לנקות מסננים במכונות כביסה ובמזגנים ולבחור במיקום האופטימאלי להתקנתם.  

 

באשר למיזוג האוויר - האקלים החם בישראל מחייב שימוש במיזוג אוויר זמן ניכר במשך השנה, ומערכות המיזוג מהוות בממוצע כ-30% מסך צריכת האנרגיה בבית. לפיכך מומלץ לרכוש מזגן בעל נצילות אנרגיה מקסימאלית ביחס לחלל אותו מעוניינים למזג וביחס לעומס החום בחדר, לכוון את הטמפרטורה בין 23 ל-25 מעלות.

 

בנוסף, מומלץ לנתק מרשת החשמל מכשירי חשמל הנמצאים במצב המתנה (Standby) ללא הפעלה בתדירות גבוהה - גם מכשירים אלה צורכים חשמל למרות שאינם "פועלים". 

 

נורות חסכוניות: פחות חום, פחות כסף

כמעט בכל בית קיימות נורות ליבון הצורכות חשמל בכמות גדולה, מפיצות חום וניחנות באורך חיים קצר יחסית. קיימות גם נורות הלוגן בהספקים גבוהים (500 וואט ויותר) שגם הן מפיצות חום וצורכות לא מעט חשמל.

 

במקום הנורות האלה ובמקרים מסוימים גם במקום גופי התאורה, כדאי להתקין נורות חסכוניות דוגמת נורות פלורסנט או נורות LED שמחירן בשוק הולך ופוחת. נורות אלה מתאפיינות בצריכת אנרגיה נמוכה, פולטות כמות חום מזערית לעומת נורות ליבון או הלוגן ובאקלים החם שלנו הן מהוותגורם חשוב גם בהקטנת צריכת החשמל במיזוג האוויר.

 

כמו כן, לנורות אלה אורך חיים ארוך במיוחד – פי 8 ויותר מהנורות שהוזכרו, וניתן היום לרכוש אותן בגדלים שונים, בצורות מגוונות ובצבעים מיוחדים בהתאם לאווירה הרצויה. ניתן אף לעמעם נורות פלורסנטיות קומפקטיות או נורות T5 עם חיבור למשנק אלקטרוני בעל כניסת אנלוגית ((0-10V, ויחד עם עמעם (דימר) מתאים, ניתן לעמעם את התאורה למצב הרצוי, וכך לצמצם עוד יותר את צריכת החשמל.

 

אין טעם לקרר חדר ריק

למרות המעבר לנורות חסכוניות ושימוש נבון יותר במכשירי החשמל, האנרגיה ממשיכה להיות מוזרמת (ומחוייבת) גם כאשר איננו עושים שימוש בה בפועל. כאשר איש אינו בחדר, אך מערכת המיזוג והתאורה אינה יודעת זאת, חשבון החשמל מדגיש את הפער הזה.

 

כדי למקסם את החיסכון, מומלץ לעבור לשלב הבא ולהתקין גלאי נוכחות בכל חדר, שיכבו את מערכות המיזוג והתאורה באופן אוטומטי כשאין איש בחדר, ובכך לצמצם את ההוצאה האנרגטית. ישנם גלאי נוכחות המודדים גם את האור הטבעי בחלל החדר, ומדליקים את התאורה רק כשנדרש.

 

עלות גלאים שכאלה נעה סביב 100-400 שקלים, אך קיימת גם עלות נוספת בדמות החשמלאי שיבצע את ההתקנה. למרות ההוצאה הראשונית, היתרון בהתקנות מערכות הגלאים הוא בביצוע פעולות בבית ללא התערבות אדם, ללא שינוי הרגלים או דפוסי ההתנהגות. הן מסייעות לנו להתייעל אנרגטית ולחסוך בהוצאות החשמל ללא כל מאמץ ובטווח הארוך מכסות את עלותן ואף מעבר לכך.

 

אוטומציה: חיסכון של 40%

מי מאתנו לא התנסה לעתים, תוך כדי הנסיעה לעבודה, בשאלות מייסרות כגון "האם כיביתי את המזגן לפני שיצאתי מהבית?","האם התנור במקלחת דולק?", "האם התאורה, המגהץ או הטלוויזיה כבויים?" את התשובות לשאלות אלו מצאתם בחשבון החשמל המנופח. שליטה מרכזית על כלל מערכות החשמל בבית ויצירת תקשורת ביניהן יבטיחו מחד חיסכון אופטימלי בחשבון חשמל, ומאידך יעניקו למשתמש שליטה מלאה ונוחות מקסימאלית.

 

המערכת מאפשרת לכבות ולהדליק את התאורה, התריסים, הצלונים ומערכות המיזוג במצבים שונים - בהתאם לשעות הזריחה והשקיעה, בהתאם לאור הטבעי ממקורות חיצוניים, בהתאם לאיכות האוויר בבית ובזמנים הנוחים למשתמש. לחיצה על מתג המפעיל את הדוד החשמלי תפעיל אותו לפרק זמן התלוי בטמפרטורת המים, וכאשר אלו הגיעו לטמפרטורה הרצויה הדוד יכבה אוטומטית.

 

ניתן גם להגדיר לחצן "כיבוי כללי" המצוי בסמוך לכניסה והיציאה מהבית, ובעת לחיצה עליו האורות יכבו, התריסים והצלונים יסגרו, מערכת מיזוג האוויר תעבור למצב המתנה, השקעים בבית ינותקו ממתח הרשת ומערכת האזעקה תדרך.

 

זוהי דוגמה קלאסית ליישום אחד של מערכת החשמל החכם אך השמים הם הגבול, וכך גם ההוצאה - עלות מערכת חשמל חכם נעה סביב 20 אלף שקלים ויכולה להגיע עד למאות אלפי שקלים. עם זאת, היא מאפשרת שליטה מרכזית על החשמל בבית, מביאה לנוחות הפעלה גבוהה יותר וחוסכת בצריכת החשמל, מה שעולה בקנה אחד עם המגמה הירוקה. אוטומציה של כל המערכות החשמליות בבית תחסוך עד 40% מהוצאות החשמל.

 

הכותב הוא מנהל מוצר ופיתוח עסקי בשניידר אלקטריק ישראל


פורסם לראשונה 22/09/2012 19:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים