בגלל מחדל: נהג שסירב להסיע נשים ניצל מאישום
"אנחנו שקית זבל שהשאירו בכביש הראשי בנתניה, וככה ממשיכים להתייחס אלינו", טוענת דליה אייזק, ששני נהגי "אגד" סירבו להעלותה עם בתה לאוטובוס בטענה כי מדובר בקווים לחרדים בלבד. האישום נגד החברה והנהג בוטל לאחר שבכנסת ביטלו חוק אחד מבלי לעדכן כראוי את החוק החדש
שינוי בחוק לפיקוח על אוטובוסים הביא לכך שנהגים שסירבו להעלות נוסעות חילוניות מחשש לפגיעה ברגשותיהם של נוסעים דתיים - לא יועמדו לדין. כך נודע הבוקר (יום ד') ל-ynet. זה קרה בעקבות מחדל של הלשכה המשפטית במשרד התחבורה ושל ועדת הכלכלה של הכנסת, שאישרו את השינוי מבלי להודיע על הוראת מעבר, שתחייב להחיל סעיף הנוגע להעלאת נוסעים גם בחוק החדש.
בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet
המקרה שגרר הגשת כתב אישום אירע באוקטובר 2010, אז סירב נהג "אגד" להעלות את דליה אייזק ובתה לאוטובוס, בניגוד לחוק, בטענה שמדובר בקו המיועד לחרדים. כך עשה גם הנהג שהגיע אחריו. לא השעה המאוחרת, לא המיקום ולא תחנוני הנשים הצליחו לשכנע אותו או את הנוסעים החרדים, שאיימו להכותן אם יעלו לאוטובוס.
השתיים הגישו תלונה נגד הנהג ונגד "אגד" והוגש נגדם כתב אישום. אולם אתמול, בעקבות שינוי החוק, הוא בוטל. אותו חוק שביטלה ועדת הכלכלה - מכיל סעיפים שאינם נחוצים עוד לענייני התעבורה, פרט לסעיף שבו מחייבים את הנהג לאסוף נוסעים. לפיכך ביקשו חברי הכנסת לשתול את הסעיף הישן בחוק החדש, אך לא קבעו הוראות מעבר. הוראות אלה נדרשות לצורך המשך אכיפת הצו עד שהחוק החדש ייכנס לתוקף.
כשהגיעו התובעות לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, הופתעו לגלות שמחלקת התביעות של משרד התחבורה ביטלה את כתב האישום במעמד צד אחד, נוכח העובדה שלא נקבעו הוראות מעבר לחוק. לדברי עורכי הדין אדיר בנימיני ורהב עוז, "מי שאחראי למחדל הזה הם משרד התחבורה שהוביל מהלך לביטול הצו ויו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח"כ כרמל שאמה הכהן שאישר זאת".
נגרם עוול: כתבי האישום יתבטלו
עו"ד רהב עוז סיפר כי התובע ממשרד התחבורה מסר "שמרגע שביטלו את צו הפיקוח ולא עשו הוראת מעבר, אין להם סמכות, ואי אפשר להגיש כתב אישום על עבירות שהיו עד ליום שבו בוטל צו הפיקוח. לכן הם מבטלים את כתבי האישום, כי אין בסיס לתבוע אותם". לדבריו, גם בחקיקה לא הייתה הוראת מעבר. עורכי הדין הסבירו כי "כתוצאה מהוראות מספר סעיפים לחוק העונשין, ברגע שמתבטל חוק ולא מחילים באופן רטרוספקטיבי את הוראות החוק החדש, כל כתבי האישום שתלויים בבתי המשפט נופלים".הטענות כלפי הלשכה המשפטית של משרד התחבורה לא איחרו לבוא: "מדובר בא'-ב' של משפט פלילי, מה שלומדים סטודנטים של שנה א' משפטים. אבל הלשכה המשפטית והחברים המחוננים בוועדה הביאו למעשה לכך שכתב האישום החמור הזה שהוגש נגד אותו נהג ונגד אגד בוטל". לדברי עורכי הדין, "נגרם פה עוול רציני, יש עוד כתבי אישום שעומדים תלויים והם ייאלצו להתבטל". הלשכה המשפטית של משרד התחבורה היא זו שמשכה את כתב האישום.
"פשוט זרקו אותנו בכביש"
אייזק סיפרה על האירוע מלפני שנתיים שבעקבותיו הוגש כתב האישום: "הבת שלי ואני נתקענו עם רכב באזור נתניה במוצאי שבת. עמדנו סביב 23:00 בתחנת האוטובוס בכביש הראשי, וב-23:40 הגיע קו 970 של 'אגד' שהעלה לאוטובוס זוג דתי, אבל לנו הנהג אמר שאיננו יכולות לעלות. ראיתי שזה אוטובוס שיושבים בו דתיים, והוא אמר, 'אתן לא לבושות צנוע'. הוא הסביר שאם 'נשים על עצמנו משהו' אז הוא יוכל להעלות אותנו ולהושיב אותנו על המדרגות לידו".
אייזק הסבה את תשומת לבו של הנהג לעובדה שנשים יושבות בחלקו האחורי של האוטובוס, אבל לטענתה הנהג אמר לה כי יוכלו לשבת על המדרגות לידו. "לא היה לנו שום דבר להתכסות בו. בדקות הראשונות לא הבנו מה קורה, קראנו למישהו שיצלם. רק אז הנהג ירד מהאוטובוס, התחיל להתווכח ואמר שאם נעלה בצורה כזו או אחרת יהיו מהומות ויהיו מכות רצח. היינו המומות", סיפרה.
הוא סירב לדבריה להסיע אותן. "הבנתי שאסור לו לעשות את זה. נשארנו זרוקות על הכביש. לאחר כמה דקות עבר אוטובוס נוסף של 'אגד', פתח דלתות ואמר, 'אני קו חרדי, לא יכול להעלות אתכן', ונסע. פשוט זרקו אותנו על הכביש. למזלנו הגיע קו אחר, 910, שאסף אותנו".
עוגמת הנפש של השתיים נמשכה כאמור גם בבית המשפט: "הגענו לשם ואף אחד לא טרח להודיע לנו שהתביעה בוטלה. זה ביזיון נוראי. ביררנו מדוע זה קרה ונאמר לנו שזה בעקבות שינוי החוק של שר התחבורה. השינוי הזה משפיל אנשים. לא קיבלנו הודעה, לא מכתב. ישבנו וחיכינו לדיון עד נודע לנו שבעצם סגרו את התיק". אייזק תיארה את תחושתה: "אנחנו שקית זבל שהשאירו בכביש הראשי בנתניה, וככה ממשיכים להתייחס אלינו. אסור חברתית שזה יקרה, אבל משרד התחבורה מאשר את הביזיון".
מודים בשגגה
ממשרד התחבורה נמסר: "ביטול צו הפיקוח על מצרכים ושירותים, מבוצע כחלק ממהלך ממשלתי כולל שנועד להחליף את צווי הפיקוח הישנים בחוקים ותקנות".
ח"כ כרמל שאמה הכהן מסר בתגובה לטענות: "ועדת הכלכלה בראשותי הובילה בכנסת את המאבק בתופעה הפסולה והחשוכה של הדרת נשים בכלל ובתחבורה הציבורית בפרט. הוועדה אישרה את בקשת שר התחבורה לאישור התקנות בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה ובליווי המחלקה המשפטית של הכנסת. משרד התחבורה מודה בשגגה שיצאה תחת ידו שהותירה פרצה כמתואר במקרה המצער והמקומם המתואר בכתבה, ושוקד על תיקון תקנה משלימה. רק ברגע שזו תוגש על ידי שר התחבורה תוכל ועדת הכלכלה להשלים את התיקון הנדרש".