"בעוד 20 שנה ישראל תתמלא בגורדי שחקים"
מחקר חדש של מכון גיאוקרטוגרפיה מעריך כי בניית רבי קומות לכלל האוכלוסייה ולא רק לעשירי ישראל - היא המפתח לצינון שוק הנדל"ן. אלה שמוכנים לגור במגדל הם בעיקר צעירים ועולים חדשים. התנאי, איך לא: מחיר סביר ומיקום אטרקטיבי
יותר שכנים, יותר דירות והרבה יותר קומות - ככל הנראה זו תהיה המציאות שלנו בעתיד הלא רחוק. אבל האם יהיה לנו כסף לגור במגדל עם שומר, בריכה ו-10 מעליות? על השאלה הזו ניסו להשיב היום (ד') בפורום "מדברים נדל"ן" של קבוצת גיאוקרטוגרפיה.
כתבות נוספות על מגדלים בערוץ הנדל"ן :
- ישראל 2020 - המגדלים יכבשו את הערים
- ברק מכר הדירה באקירוב תמורת 26.5 מיליון שקל
- למחות ולבכות: הצצה לדירה במגדלי yoo
שכנים רבים בקומות, ככל הנראה, אינם משאת נפשו של הישראלי, אך הבעיה האמיתית להסתייגות הישראלים ממגורים במגדלים היא תדמיתם המנוכרת, שהופכת אותם שמורה בעיקר לעשירי תל-אביב. ממחקר שהציגה גיאורקטוגרפיה בפורום עולה כי התאמת המגדלים לכלל הציבור על ידי האצת תוכניות להתחדשות עירונית, היא המפתח לצינון שוק הנדל"ן.
לפי המחקר, 62% מהישראלים לא מעוניינים לגור במגדלים ורק 38% מהם מוכנים לשקול מגורים במגדל. למרות הנתון, המעיד על עמדה שלילית בציבור, הוא מבשר כי המגדלים הם סגנון הבנייה שישלוט בישראל בשנים הבאות. זאת לנוכח הנתון לפיו בשנת 2000 עמדה ההתנגדות לגור במגדל על 73%.
גבוה יותר, צעיר יותר
המחקר מצא כי שיעור המעוניינים לגור במגדל גבוה בקרב צעירים הוא גבוה מיתר האוכלוסייה. 42% מקרב צעירים עד גיל 34 טענו כי אינם מתנגדים לגור במגדל. לעומת זאת, רק 33% מקרב מבוגרים מעל גיל 55 מוכנים להתגורר במגדל. העדפה נרשמה בקרב חילוניים ועולים חדשים.
על פי המחקר, הסיבה העיקרית שמהווה חסם לרצונו של הישראלי לגור במגדל היא העלות הגבוהה של מגורים בשחקים. למרות אי רצונם של 62% לגור במגדל - 17% ישנו את העדפותיהם אם יקבלו הצעה טובה יותר מבחינת המחיר והמיקום. בקרב הקבוצה שהייתה מוכנה לשקול מגורים במגדל נמצא כי 59% מוכנים לחתום על חוזה במקום - אם תינתן להם הצעת מחיר שמתאימה להם.
אקירוב בר-השגה?
בפורום הוצגו מסקנות המחקר המסבירות כיצד יש לפעול על מנת להפוך "מגדלים לבני השגה" לכלל האוכלוסייה, ולא להנציח את מצבם כיום, כמגורים לעשירים בלבד. ההצעה המרכזית הייתה להוזיל את מחירי הדיור והאחזקה במגדלים.
הצעה נוספת היא הרחבת בניית המגדלים לאו דווקא באזורי הפריים לוקיישן של תל-אביב, שתביא למחירים שפויים יותר. הקטנת הוצאות האחזקה אפשרית על ידי הכנסת שטחי מסחר ומשרדים בקומת הקרקע של המגדל וכן בקומות נמוכות, כך שחלק מהוצאות האחזקה של הדיירים יגולגלו על העסקים. על פי המחקר, כאשר מורידים את דמי האחזקה החודשית מ-900 שקל בחודש ל-750 שקל בחודש, ישנה עלייה של 2% בקרב המתעניינים ברכישת דירה במגדל.
הצעה נוספת שהועלתה בפורום הייתה הכנסת שטחי פרסום בשטחים הציבוריים בבניין, כמו למשל במסדרונות ובמעליות, שכן כמות התעבורה בבניין יכולה להיות אטרקטיבית למפרסמים.
בנוסף, הוצע כי המגדלים יתוכננו בצורה ירוקה - וכך הוצאות האחזקה יקוזזו באמצעות חיסכון של כ-300 שקל לדירה. כך, לדוגמא, שטחי הציבור הירוקים שמסביב לבניין יושקו ממי המזגן, הוצאות החשמל יופחתו על ידי פתחי אור טבעי ובאופן דומה אוורור נכון יחסוך בהוצאות מיזוג האוויר.