שתף קטע נבחר

גרמניה חוקרת אמריקני שהיה שומר באושוויץ

לאחר שנים שבהן ניסו האמריקנים לשלול את אזרחותו של יוהאן ברייר ולגרשו, פתחה גרמניה בחקירה נגדו בחשד לפשעי מלחמה. הוא מודה שהיה שומר באושוויץ אך טוען שלא הוצב בחלק שבו נרצחו יהודים: "לא הרגתי איש, אני אמריקני"

גרמניה פתחה בחקירה נגד אמריקני בן 87, בחשד שביצע פשעי מלחמה בעת ששירת כשומר במחנה ההשמדה אושוויץ. זאת, לאחר שנים שבמהלכן ניסה משרד המשפטים האמריקני להביא לשלילת אזרחותו של האיש, יוהאן "הנס" ברייר, ולהסגרתו.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

עוד חדשות מהעולם :

המיליציות התקפלו, האיסלאם יישאר במסגד בלוב?

מרין לה פן נגד כיפה: "הקרבה קטנה מהיהודים"

פקיסטן: 100 אלף ד' לרוצח יוצר הסרט על מוחמד

 

ברייר, בעל מלאכה בגמלאות, מודה שהיה שומר באושוויץ, אך אמר לסוכנות הידיעות AP כי הוצב מחוץ למחנה עצמו ולא היה קשור בשום אופן לרצח ההמוני של 1.5 מיליון יהודים ואסירים אחרים שהתחולל מאחורי השער. אולם לידי סוכנות הידיעות הגיעו מסמכים המטילים את עדותו בספק.

 

המשרד המיוחד לענייני פשעי מלחמה נאציים בגרמניה המליץ לתובע הכללי להאשים את ברייר בסיוע לרצח ולהסגיר אותו לגרמניה כדי שיישפט על חלקו ברצח 344 אלף יהודים לפחות במחנה ההשמדה. הרשויות בעיר וויידן שבבוואריה מנסות כעת לקבוע אם הבסיס הראייתי מספיק לתביעה. גורם רשמי שמעורב בחקירה אישר כי ברייר הוא העומד במרכזה.

 

בראיון בביתו הצנוע שבצפון-מזרח פילדלפיה הודה ברייר ששירת באס-אס באושוויץ אך טען שלא הוצב בחלק של המחנה שבו נרצחו יהודים. "לא הרגתי איש, לא אנסתי איש ואין לי אפילו דו"ח תנועה כאן", אמר ברייר, "לא עשיתי דבר שאינו כשורה".

 

ברייר אמר כי ידע מה מתחולל בתוך המחנה, אבל לא חזה במתרחש בעצמו. "יכולנו לראות רק את השערים", אמר. ברייר אמר כי סבל לאחרונה משלושה מקרי שבץ מינוריים, אך הוא היה צלול כשדיבר על עברו, במשך יותר משעה.

 

"לא יכולים לגרש אותי"

במשך יותר מעשור ניהל משרד המשפטים האמריקני מאבק בניסיון להביא לגירושו של ברייר. הקרב המשפטי סבב סביב השאלה אם ברייר שיקר בנוגע לעברו הנאצי בעת שביקש להגר לארה"ב ואם הוא זכאי לאזרחות בשל אמו שנולדה בארה"ב. הסאגה הזו הסתיימה ב-2003 כשבית המשפט התיר לו להישאר בארה"ב, בנימוק שהצטרף לשורות הארגון הנאצי כשהיה קטין בן 17.

 

ברייר העיד כי שירת כשומר היקפי במחנה אושוויץ 1, שבו הוחזקו בעיקר אסירים שהועבדו בפרך. אך במחנה היה גם תא גזים מאולתר והוא היה גם המקום שבו ד"ר יוזף מנגלה ביצע את ניסוייו הסדיסטיים באסירים. הוא הכחיש ששירת באושוויץ 2, הידוע כאושוויץ-בירקנאו, שם נרצחו רוב האסירים. הוא גם אמר שעזב את המחנה ב-1944 ומעולם לא חזר לשם. לדבריו, הוא נלחם מחוץ לברלין בשבועות האחרונים של המלחמה.

 

קורט שרים, ראש משרד התביעה המיוחד בלודוויגסבורג, שם התנהלה החקירה לפני שהועברה לוויידן, אמר שלדעתו יש די ראיות לאישום, אך לא פירט. "כל השומרים האלה הוצבו לעתים על הרמפות (שם הורדו האסירים מהרכבות), לפעמים בתאי הגזים ולפעמים במגדלי השמירה", אמר. התובעים בוויידן, הקרוב ביותר למקום מגוריו של ברייר בגרמניה, אמרו כי עשויים לחלוף עוד חודשים עד ההחלטה על הגשת כתב אישום.

 

ברייר אמר שייאבק בכל ניסיון להרחיק אותו מארה"ב, מרעייתו וממשפחתו. "אני אזרח אמריקני, ממש כאילו שנולדתי כאן", אמר בביתו שבפילדלפיה, "הם לא יכולים לגרש אותי".

 

הבסיס המשפטי לאישומים נגד ברייר הוא אותו בסיס שאפשר את הרשעתו התקדימית של ג'ון דמיאניוק, שהואשם בסיוע לרצח רבבות במחנה ההשמדה סוביבור, גם בלי שהיו הוכחות לרצח ספציפי שלו סייע. הוא נאשם משום ששימש כשומר במקום שמטרתו היחידה הייתה רצח. דמיאניוק מת במרס, בעת שהמתין לדיון בערעורו. מומחים העריכו כי לפחות 80 שומרים לשעבר שעדיין חיים עשויים להיות מואשמים על בסיס זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אושוויץ. "כל השומרים הוצבו לעתים על הרמפות, לפעמים בתאי הגזים ולפעמים במגדלים"
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים