שתף קטע נבחר

 

סין: הצית עצמו במחאה - ונורה למוות

וונג שוג'י ראה את אביו נורה בידי שוטרים והבעיר את עצמו במחאה על הפקעת אדמתו. השוטרים לא הניחו לו להתאבד, וירו בו למוות. בייג'ינג: הם פעלו על פי חוק

ככה ייעשה לאיש שהגיע לסף ייאוש. גבר סיני שניסה להצית את עצמו במחאה על הפקעת אדמתו והרס ביתו נורה למוות בידי שוטר. כך דיווחו היום (יום ב') כלי תקשורת ממלכתיים בסין. התקרית, שהפכה לשיחת היום באינטרנט בסינית, הביאה שוב למרכז הבמה את בעיית הפקעת האדמות במדינה, שגורמת למחאות נגד המשטר.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

על פי העיתון China Daily, וונג שוג'י, בן 36, הבעיר את עצמו בניסיון למנוע את הכניסה לאדמתו, במחוז ליאאונינג שבצפון-מזרח המדינה. הוא ביצע את המעשה הנואש לאחר שחזה באביו נפצע מירי שוטרים שהגיעו כדי להבטיח את ההשתלטות על הקרקע.

 

חקירה ראשונית קבעה שהשוטר שהרג את וונג פעל על פי חוק. כך פרסם היומון הרשמי של מפלגת השלטון הקומוניסטית.

 

עורכי דין המעורים בנושא אמרו כי הפקעת הקרקעות בסין נמצאת בתנופה מאז סוף שנות ה-90. רשויות מקומיות שולחות ידן לקרקעות כדי לענות על צורכי הכלכלה המתפתחת וכדי להשיג את מטרותיהן הכלכליות.

 

הדבר מוביל להתנגשויות בין בעלי הקרקעות לפקידי הרשות או לבריונים שקבלנים שוכרים. העימותים הופכים אלימים לעתים קרובות. הפיצויים המוצעים למשפחות נתפשים לרוב כלא מספקים.

 

הפיתוח המואץ מביא גם למחאה עממית סביב סוגיה אחרת – איכות הסביבה. תושבים שחוששים לזיהום האוויר, מקורות המים והקרקע לא מפחדים לצאת לרחובות ואף לנקוט אלימות. ביולי הצליחו מפגינים במחוז צ'ידונג שבמזרח סין להביא לביטול תוכנית להקים צינור מזהם באזור. אלפי מפגינים צעדו, השתלטו על משרדי ממשלה, זרעו בהם הרס והפכו מכוניות.

 

מפגינים נגד מפעל מזהם במחוז צ'ידונג (צילום: AP, Kyodo News) (צילום: AP, Kyodo News)
מפגינים נגד מפעל מזהם במחוז צ'ידונג(צילום: AP, Kyodo News)

 

סוגיית הזיהום הסביבתי מעסיקה רבות את הציבור הסיני. החשש מפני פגיעה בבריאות ובאיכות החיים עורר זעם ציבורי וקריאות לשיתוף גדול יותר של התושבים בקבלת ההחלטות במדינה החד-מפלגתית. ההנהגה הסינית הבטיחה לנקות את האוויר ואת מקורות המים. אבל סכסוכים בנושאים סביבתיים ממשיכים לגרום לעימותים בין תושבים מודאגים לבין רשויות מקומיות שמבקשות למשוך אליהן משקיעים והכנסות.

 

אך בדרך כלל עומדת סין בפני הצתות עצמיות מכיוון אחר - זו שיטת מחאה נפוצה בקרב טיבטים שמוחים נגד הכיבוש הסיני של ארצם ותרבותם. זהו אחד הגלים הגדולים ביותר בעולם של הצתות עצמיות על רקע פוליטי בעשרות השנים האחרונות: כ-32 התאבדויות בשריפה במשך קצת יותר משנה. 

 

עד כה, המפגינים הטיבטים לא הצליחו להשיג את מטרותיהם. כל התאבדות בשריפה גרמה לרשויות הסיניות להגביר את האבטחה שחונקת את חבל טיבט מאז ההתקוממות נגד השלטון הסיני ב-2008.

טבעת האבטחה מנעה מעיתונאים להיכנס לתוך החבל, והעובדה שלטיבטים אין נגישות לאינטרנט או טלפונים ניידים מונעת ממחאתם להתפשט הלאה ולהביא לשינוי במצבם.

 

הציבור הסיני, בכל מקרה, לא מגלה אהדה רבה למחאת בני העם הטיבטי. רבים במחוז האן, שבו יש רוב סיני, דבקים בעמדת הממשלה שהמפגינים הטיבטים רוצים לפצל את טיבט מסין. אך עדיין, בכמה אזורים טיבטיים, ההתאבדויות בשריפה גררו אחריהן בתקופה האחרונה הפגנות המוניות - דבר המלמד על הכוח שיש למחאה בזעזוע הקהילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'אמפל ישי. גולה טיבטי שהצית עצמו בהודו
צילום: AFP
מומלצים