הקבינט אישר כניסת 5,000 פועלים פלסטינים
הצעת שר האוצר שטייניץ להתיר כניסת 5,000 פועלים לבנייה ולחקלאות אושרה בקבינט החברתי-כלכלי. המטרה: לרסן את הזעם החברתי-כלכלי שהתעורר לאחרונה ביהודה ושומרון ומאיים על יציבות שלטונו של ראש הממשלה סלאם פיאד
הקבינט החברתי-כלכלי בממשלה אישר היום (ה') את הצעת שר האוצר , יובל שטייניץ, לאפשר את כניסתם של כ-5,000 פלסטינים לעבודה בישראל. זאת, כחלק ממאמצי הממשלה לרסן את הזעם החברתי-כלכלי שהתעורר לאחרונה ביהודה ושומרון ומאיים על יציבות שלטונו של ראש הממשלה סלאם פיאד.
- אחים לצרה: הפלסטינים מפגינים נגד יוקר המחיה מחאה ברשות: זריקת נעליים, ירי באוויר ונפגעים
- מחאה ברשות? ברצועת עזה הדלק דווקא יוזל
כפי שפורסם ב-ynet בתחילת השבוע, בממשלה מוטרדים מהתעצמות המחאה הכלכלית והחברתית ברשות, בעקבות עליית המע"מ והתייקרות הדלק. לדברי גורמים בממשלה, ההתייקרויות הגיעו בתקופה שבה קופת הממשלה הפלסטינית מדולדלת בעקבות ירידה בהיקף התרומות לרשות מצד עשירי המפרץ הפרסי. המחסור בתרומות גורם למצוקה תקציבית קשה ובחודש אוגוסט הגיע המצב לידי כך שהממשלה לא הצליחה לעמוד בתשלום המשכורות לעובדי המדינה.
בממשלת ישראל מעוניינים בהמשך שלטונו של סלאם פיאד ולכן החליטו לנקוט בצעדים שיקלו על מצבה הכלכלי של הרשות, אפילו במחיר של חיזוק התוקף של טענותיה למעמד של מדינה ריבונית. במסגרת הצעדים הללו, התהדקו היחסים בין לשכת שטייניץ ללשכת נביל קסיס, שר האוצר בממשלה הפלסטינית ולפני כחודשיים אף נחתם הסכם כלכלי ראשון בין ישראל לרשות מאז 2002.
ההסכם מעניק לרשות אישור לגבות מכס ומע"מ על מוצרים מיובאים בעצמה. כמו כן, במסגרתו הוחלט כי מכולות המיועדות לרשות ועוברות דרך נמלי ישראל לא ייפתחו בנמלי ישראל אלא יגיעו אטומות עד למסופי הגבול עם הרשות. ההסכם גם מבטיח כי בעתיד יונח צינור להובלת דלק מנמלי ישראל אל מתקן קליטה ברשות.
ההסכם מעניק יתרונות גם לכלכלת ישראל, שכן הוא מקשה על הברחת סחורות לתוך ישראל במסווה של הובלה לרשות הפלסטינית. עם זאת, הוא בעיקר מקנה לרשות מעמד כלכלי עצמאי וריבוני יותר ומאפשר לה להגדיל את הכנסותיה ממסים.
הצעד שאושר היום, להכנסת עובדים נוספים לישראל, מצטרף לצעד דומה שאושר לפני כחודשיים. מטרתו היא להקל על האוכלוסיה ביהודה ושומרון ולהגדיל את היקף התעסוקה בשטחי הרשות. עם זאת, במשרד האוצר מנסים למצוא תועלת כלכלית למשק הישראלי גם בצעד הזה.
לפני חודשיים, כאשר אושרה כניסתם של 5,000 פלסטינים לעבודה בישראל, נותבו הפלסטינים לעבודה בענף הבנייה, שסובל ממחסור בכוח אדם. כעת, יחולקו העובדים בין ענף הבנייה לענף החקלאות, כאשר החלוקה הסופית טרם הוסדרה.