7 מנות ל-7 ימים: אושפיזין טבעוני
"בסוכות תשבו שבעת ימים" ומה בדיוק מגישים לאורחים? שיראל אורגד מגישה לכם 7 מתכונים ל-7 ימים לאירוח חגיגי וטבעוני. בתפריט: אמפנדס, פיצה, ירקות ומטבלים שונים, לפתן חבושים, מלבי מיוחד במינו, פונדו שוקולד חרובים וגם חליטת תה מרגיעה
ראש השנה חלף, וכך גם יום כיפור והנה הגיע חג הסוכות, חג של אירוחים, שבעה ימים של ישיבה בסוכה וביקורים של משפחה וחברים. לצורך העניין הכנתי שבעה מתכונים, נפלאים לאירוח, שתוכלו להכין מבעוד מועד ולהגיש לאורחים שלכם. התחלתי עם שלושה מתכונים מלוחים, המשכתי עם שלושה מתוקים וסיימתי עם חליטה נהדרת שאפשר להגיש חמה או קרה, מתוקה או ללא תוספת סוכר. שיהיה לכם חג טעים ומגוון.
עוד בערוץ האוכל:
אמפנדס אפויים בתנור במילוי תירס
אמפנדס הוא מאכל דרום אמריקאי של בצק הממולא בבשר או בירקות, הוא דומה קצת לסמבוסק והוא טעים להפליא וקל מאד להכנה. זה מאכל שילדים אוהבים מאד ואפשר לעשות אותו במגוון רחב של מילויים מעניינים. הפעם בחרתי ללכת על מילוי של תירס שהוא קליל להכנה והוא מסתדר מצוין עם רוטב צ'ילי, זו כמובן הגירסה הטבעונית והאפויה שלו (במקום הבשרית והמטוגנת).
המרכיבים (לכ-30 יחידות בערך):
לבצק:
4 כוסות קמח
1/2 1 כוסות מים
1/4 כוס סוכר חום
כפית מלח
כף כורכום
כף שמרים יבשים
שלוק של שמן קנולה
למילוי:
6 קלחי תירס / 2 קופסאות שימורי תירס / 3 כוסות תירס קפוא
כוס בצל חתוך לקוביות קטנות
5 כפות רוטב צ'ילי
מעט שמן קנולה לטיגון
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: מערבבים במיקסר, על מהירות נמוכה עם וו לישה, את כל חומרי הבצק מלבד השמרים וכף קמח.
- מערבבים בצד את השמרים עם כף הקמח ואחרי שהבצק הופך לגוש מוסיפים את השמרים והקמח שנותרו ולשים עוד 8 דקות על מהירות גבוהה.
- נותנים לבצק לתפוח במשך שעה וחצי עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מכינים את המילוי: מגרדים את קלחי התירס כך שנשארים רק הגרגרים, אם אתם משתמשים בשימורים, מסננים את התירס מהמים, אם אתם משתמשים בתירס קפוא שופכים עליו מים רותחים שיכסו אותו ואחרי 3-4 דקות מסננים.
- מטגנים על מחבת את הבצל עד שהוא מתרכך, מוסיפים את התירס והצ'ילי ומטגנים עוד כ-5 דקות תוך ערבוב מתמיד.
- מכינים את האמפנדס: מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה בעובי של אצבע, חותכים את הבצק לריבועים בגודל של 10X10 ס"מ, במרכז כל ריבוע שמים 2 כפות מהמילוי ומקפלים באלכסון כך שיווצרו כיסונים בצורת משולש, מהדקים היטב את השוליים ושמים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- מורחים שמן זית על האמפנדס, ודוקרים כל אמפנדס עם מזלג 3 פעמים למניעת התנפחות הבצק.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות במשך 15 דקות.
- מגישים לצד קערה עם צ'ילי וכל אחד טובל לעצמו את האמפנדס ואוכל בהנאה.
פיצה טבעונית
אתחיל ואומר שמעולם לא אכלתי פיצה רגילה, כזו שקונים בפיצריות. המקסימום היה שהזמנתי פעם פיצה מקמח מלא ללא גבינה. את הפיצה הזו אמא שלי היתה מכינה לנו בימי הולדת וכשהיו באים חברים ואפילו הם, שכן אכלו פיצה רגילה, ליקקו את האצבעות. המתכון עבר שינויים ושידרוגים במהלך השנים וזו הגרסה שיש לי כרגע, היא בטח תשתנה ותשתדרג עוד מלא עם השנים, אבל גם היא מצוינת וטעימה. הבצק קצת דומה לבצק של האמפנדס, אז אתם יכולים בקלות להכין את שני הדברים יחד.
המרכיבים:
לבצק:
1/2 1 כוסות קמח מלא
1/2 כוס מים
כף סוכר חום
כפית מלח
1/2 כף שמרים יבשים
שלוק של שמן קנולה
לרוטב:
1 בצל גדול
7-8 שיני שום קצוצות
3 עגבניות בינוניות
קופסה קטנה של רסק עגבניות (260 גרם)
1/2 1 כוסות מים רותחים
שלוק יין אדום יבש או חצי יבש
כפית מלח
כף סוכר
1/4 כפית פלפל שחור
מעט שמן קנולה לטיגון
250 גרם טופו
כף פתיתי שמרי בירה
כף בזיליקום יבש (לקישוט)
אופן ההכנה:
- מכינים את הבצק: מערבבים במיקסר על מהירות נמוכה עם וו לישה את כל חומרי הבצק מלבד השמרים וכף קמח.
- מערבבים בצד את השמרים עם כף הקמח ואחרי שהבצק הופך לגוש מוסיפים את השמרים והקמח שנותרו ולשים עוד 8 דקות על מהירות גבוהה.
- נותנים לבצק לתפוח במשך שעה וחצי עד שהוא מכפיל את נפחו.
- מכינים את הרוטב: מקלפים את הבצל וקוצצים אותו לקוביות קטנות.
- מטגנים את הבצל במעט שמן. מוסיפים את העגבניות קצוצות לקוביות קטנות ואת השום ומטגנים. מוסיפים את הרסק, המים החמים והתבלינים ומבשלים על אש גבוהה עד שהרוטב מתחיל לבעבע. מנמיכים את האש, מבשלים עוד כ-5 דקות ומכבים את האש.
- מכינים את הפיצה: מרדדים את הבצק על תבנית גדולה של תנור או שתי תבניות עגולות בקוטר 28 ס"מ.
- שופכים את הרוטב על הבצק.
- מגרדים את הטופו בפומפייה דקה על הרוטב.
- מפזרים כף שמרי בירה על הטופו.
- מפזרים מעל הכל כף בזיליקום יבש.
- אופים 20 דקות בתנור שחומם מראש לטמפ' של 170 מעלות.
צלחת ירקות עם מטבלים מיוחדים
צלחת ירקות היא בסיס בריא לכל אירוח או ארוחה. הרבה פעמים באירועים יש צלחות של ירקות כאלו שתמיד מתחסלות. אני נותנת לכם כאן אופציה שאתם כמובן יכולים להרחיב ולשנות. זה מתכון שאין בו גבול לדמיון, ליצרתיות ולטעם.
המרכיבים (אופציונליים):
2 מלפפונים
2 גזרים
פלפל אדום
פלפל צהוב
פלפל ירוק
7-8 צנוניות
10 עגבניות שרי
1/2 חבילת נבטי אלפלפא
1/2 חבילת נבטים סינים
צרור שעועית ירוקה שלמה, לא מבושלת
קופסת שימורי תירס גמדי
אפשר לסדר את הצלחת איך שרוצים, אני אוהבת לקחת מגש אובלי גדול, לשים בו שני מרכזים, אחד של עגבניות שרי חצויות ואחד של צנוניות חתוכות לעיגולים. את הפלפלים, המלפפון והגזר אני חותכת למקלות. אותם ואת השעועית, והתירס אני מסדרת קבוצות קבוצות כמתאר לצלחת. את החללים הנותרים אני ממלאה בקבוצות נבטים. בצד אני מגישה כמה קנקנים של מטבלים, צלחות עוגה ריקות ומזלגות קטנים וכל אחד מרכיב לעצמו את המנה שהוא אוהב. זו מנה מושלמת לאירוח קליל. נתתי לכם כאן שתי דוגמאות למטבלים, אבל גם כאן, אין גבול לדמיון.
מטבל שום
המטבל הזה קל מאד להכנה ואפשר להכין אותו גם כמה שעות לפני הארוחה. פשוט שמים את כל החומרים בצנצנת, סוגרים היטב ומערבבים.
אם במקרה לא השגתם מיונז טופו אתם יכולים להכין במקום איולי טבעוני ולהשתמש בו באותם כמויות.
המרכיבים:
3 כפות מיונז טופו
מיץ מלימון 1
כף שמן זית
1/2 כפית מלח
1/4 כפית סוכר
3 שיני שום כתושות
1/2 כפית פלפל שחור טחון
2 כפות מים
מטבל עגבניות מיובשות
גם המתבל הזה ממש קל, אבל הוא כבר מצריך מג'ימיקס, אבל גם בו, שמים את כל החומרים במג'ימקס ל-3 דקות וזהו.
המרכיבים:
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס עגבניות מיובשות שהושרו 10 דקות במים רותחים, עם המים
2 כפות מיונז טופו (כנ"ל לגבי האיולי הטבעוני)
100 גרם טופו
מיץ מלימון 1
1/2 כפית מלח
1/4 כפית סוכר
שן שום
אז סיימנו עם המלוחים ונעבור למתוקים:
לפתן חבושים
לחבושים יש עונה קצרה מאד וחבל. חבושים הם פרי שמלא בסגולות רפואיות. לא כ"כ טעים לאכול את החבושים טריים והם מצריכים בישול מוקדם. את הלפתן הזה אני מכינה בד"כ לראש השנה, אבל השבוע הייתי בסופר ופגשת שם את הדר, חברה שלי, היא ראתה אותי מסתכלת על החבושים ושאלה 'מה בכלל עושים עם זה?', אז המתכון הזה מוקדש להדר. חוץ מזה, כשאת באזור, את מוזמנת לקפוץ לאיזו צלחת של לפתן חבושים.
המרכיבים:
7-8 חבושים
1/2 1 כוסות סוכר חום
מיץ מלימון 1
קליפה מגוררת מלימון 1
5-6 מסמרי ציפורן
2 ליטר מים רותחים (רק להתחלה, אח"כ, כל חצי שעה, מוסיפים עוד ליטר)
אופן ההכנה:
- קולפים את החבושים וחותכים אותם לפרוסות ומנקים אותם היטב מהליבה והגרעינים.
- מוסיפים להם את הסוכר, קליפת הלימון המגוררת, מיץ הלימון והציפורן ומערבבים היטב.
- מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
- משאירים על אש בינונית ומבשלים כשעתיים עם מכסה פתוח.
- במהלך הבישול המים מתאדים, אז כל חצי שעה בערך צריך להוסיף עוד מים רותחים כך שימלאו את הסיר, אבל בסופו של דבר הכמות שאמורה להישאר היא שני ליטר.
- יודעים שהלפתן מוכן כשהחבושים צפים במים וצבעם הופך לארגמן ( או שאפשר גם לטעום).
- אפשר לאכול חם, אבל לטעמי יותר טעים לצנן במקרר ורק אז להגיש.
מלבי על בסיס חלב סויה וקוקוס עם סירופ תות
מלבי הוא קינוח שבד"כ מכינים אותו על בסיס שמנת או חלב, כשאני רואה מנה כזו היא כאילו עומדת שם וקוראת לי, כמו אומרת : "הפכי אותי לטבעונית", אז קיבלתי את האתגר והכנתי מלבי טבעוני והתוצאה - חברות שלי אומרות - הרבה יותר טובה מהרגילה, אבל באמת שאין לי מושג. אגב, הגשתי את המלבי קר, אולי אפשר גם אחרת אבל לא ניסיתי.
המרכיבים:
כוס חלב סויה בטעם טבעי
פחית קרם קוקוס
2 כפות מי ורדים
1/2 כוס סוכר חום
4 כפות קורנפלור
לקישוט:
2-3 כפיות קוקוס
3 כפות ריבת תות מעורבבות היטב עם 3 כפות מים רותחים
אופן ההכנה:
- מערבבים 1/2 כוס חלב סויה עם קרם הקוקוס ומי הוורדים ומחממים על אש נמוכה.
- מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב עד שהסוכר נמס.
- בקערה בצד מערבבים את הקורנפלור עם החלב סויה שנותר ומערבבים היטב עד שאין גושים.
- מוסיפים את החלב עם הקורנפלור לסיר תוך ערבוב מתמיד עד שהנוזל מסמיך.
- מכבים את האש מיד ומעבירים לכוסות זכוכית שקופות.
- מצננים במקרר.
- לפני ההגשה מפזרים מעט קוקוס מעל כל כוס ומקשטים בסירופ תות אותו מכינים מריבת תות ומים רותחים.
פונדו חרובים עם פירות העונה
פונדו הוא מאכל מאד הרמוני בעיני. תמיד עולה בדמיוני תמונה של קבוצת חברים יושבת במעגל ובמרכז יש סיר קטן עם נר מתחתיו והוא מלא פונדו חם ומתוק, וכולם יושבים, אוכלים ונהנים מאד. תמצאו כאן את המתכון לפונדו עצמו, מה לטבול בתוכו, אתם תחליטו. זה יכול להיות כל פרי שעולה בדעתכם, עוגיות, ופלים, או פשוט כפית.
המרכיבים:
חבילה של ממרח חרובים בטעם שוקולד של B&D
5 כפות סוכר חום
3 כפות קפה
3 כפות אבקת חרובים
פחית קרם קוקוס
אופן ההכנה:
- מערבבים בכוס את הסוכר, הקפה ואבקת החרובים עם מעט מים רותחים כך שהקפה ואבקת החרובים נמסים.
- מחממים בסיר את הממרח חרובים והתערובת מהשלב הקודם, ומערבבים בלי הפסקה.
- כשמתקבל קרם אחיד והסוכר נמס מוסיפים את קרם הקוקוס, מערבבים בלי הפסקה עד שהקרם מגיע כמעט לבעבוע ומורידים מהאש.
- מגישים בכלי לפונדו, או פשוט בקערה עמוקה עם צלחת פירות ועוגיות.
חליטת נענע, לואיזה, ג'ינג'ר ופלפל שחור
אני מאד אוהבת להגיש את החליטה הזו, ובכל פעם משנה אותה קצת, מוסיפה עוד איזה עשב מיוחד. יש לה ניחוח ארומטי מעולה. אפשר להגיש אותה חמה או קרה והיא נשמרת במקרר 3-4 ימים.
פעם הייתי מכינה אותה עם הרבה סוכר ואז בעלי היקר החליט שהוא רוצה להפחית בסוכר אז הכנתי את החליטה ללא סוכר בכלל. לא תאמינו כמה זה מיוחד לשתות משקה בלי כל מתיקות שהוא מרווה ומרענן. אבל אם אתם בכל זאת בקטע של סוכר פשוט תוסיפו יחד עם כל הרכיבים. אפשר גם להכין סירופ סוכר, ואז מי שרוצה מוסיף לעצמו. סירופ סוכר מכינים מכמות שווה של מים וסוכר שמרתיחים עד שכל הסוכר נמס והוא נשמר במקרר חודשים.
המרכיבים:
2 שקיות תה ירוק עם לימונית ולואיזה
4-5 גבעולים של עלי נענע
2 כפות ג'ינג'ר בקוביות קטנות
1/2 כפית פלפל שחור גרוס או שלם, אבל לא טחון
מיץ מלימון 1
אופן ההכנה:
- שמים את כל הרכיבים בסיר, מכסים במים רותחים ומבאים לרתיחה, נותנים לחליטה לבעבע 5 דקות ומכבים את האש.
שיהיה לכם חג שמח וטעים.
- רוצים לשאול את שיראל שאלה קולינרית? היא מחכה לכם בפייסבוק
שלה
- צילומים וסטיילינג: ראובן ושני אילת
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי
- לכל הטורים של
שני צמחוני