שתף קטע נבחר

 

דו"ח: חמאס מענה עצירים, עונש מוות ללא משפט

ארגון זכויות אדם מתאר את הברוטליות של ממשלת חמאס בעזה. בין השאר העידו אסירים, בני משפחה ועורכי דין על עינויים, מעצר ללא משפט, הודאות בכוח והוצאות להורג

חמאס מתעלל קשות בעצירים ומענה אותם, מבצע מעצרים ללא משפט, גובה הודאות בכוח ואף מבצע הוצאות להורג - כך טוענים אנשי Human Rights Watch, שפרסמו בצהריים (יום ד') דו"ח בן 43 עמודים בנושא.

 

מפרים זכויות אדם - דיווחים נוספים ב-ynet:

"ישראל עוצרת קטינים פלסטינים בחוסר מצפון"

דו"ח: השב"כ משתמש בקרובי עצורים ללחץ נפשי

טרוריסט "עוּנה" ועתר, השב"כ "הפיק לקחים"

 

באתר הארגון נמסר כי מאז השתלטות חמאס על הרצועה בשנת 2007 הוציאו אנשיו להורג לפחות שלושה בני אדם שהורשעו על סמך "הודאות" שנראה כי נגבו מהם בעינויים. הדו"ח מתאר הפרות נרחבות של החוק בידי מנגנוני הביטחון של חמאס, ובכלל זה מקרים של מעצר ללא צו, אי-יידוע המשפחות על מקום כליאתם ועינוי עצירים. לא פעם מונעים מעצירים להיפגש עם עורך דין, ובתי המשפט אינם שומרים על זכויות ההליך ההוגן.

 

הדו"ח מבוסס בין השאר על ראיונות שערכו עם נפגעי הפרות זכויות אדם ומשפחותיהם, עם עורכי דין של נפגעים, שופטים ואנשי ארגונים לזכויות האדם בעזה. עדים דיווחו כי מנגנון ביטחון הפנים, מחלק הסמים של כוח המשטרה האזרחי ובלשי משטרה נוהגים כולם לענות עצירים. הנציבות העצמאית לזכויות אדם דיווחה כי בשנת 2011 לבדה קיבלה 147 תלונות על מעשי עינויים שביצעו שלוש הרשויות הללו, הכפופות לחמאס.

 

הודאה בעינויים הובילה להוצאה להורג

באחד המקרים שתיעד הארגון, נעצר באוגוסט 2008 עבד אל-כרים שרייר בידי גדודי עז א-דין אל-קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס. הם כלאו ועינו אותו במשך שלושה שבועות, כך לטענת בני משפחתו ועורכי דין. לדבריהם, שרייר הועבר לאחר מכן למשמורת המשטרה. התובע הצבאי העביר אותו למתקן של מנגנון ביטחון הפנים, ובו עינו אותו פעם נוספת ומנעו ממנו במשך שבועות לפגוש את משפחתו. כשהדבר התאפשר לבסוף, אמו של שרייר סיפרה כי רגליו ופניו היו מכוסים חבורות, כפות רגליו נפוחות, על זרועותיו היו סימני חבלה ועל חזהו ניכרו כוויות.

 

בכלא החמאס. מעצרים שרירותיים ללא משפט (צילום: AP) (צילום: AP)
בכלא החמאס. מעצרים שרירותיים ללא משפט(צילום: AP)
 

בדו"ח צוין כי התביעה העמידה אותו לדין באשמת שיתוף פעולה עם ישראל, בין השאר על סמך הודאות שנראה שנסחטו ממנו בעינויים. אולם בתי המשפט הצבאיים לא בחנו כראוי את טענותיו על עינויים וקבעו כי מעצרו השרירותי וכליאתו "תוקנו" בדיעבד כשגדודי עז א-דין אל-קסאם העבירו אותו למשמורת המשטרה. במאי 2011 הוצא שרייר להורג בידי כיתת יורים. אמו סיפרה כי רשויות חמאס אסרו על בני המשפחה לקבור אותו בעצמם, וכי שוטרים הכו אותה כשניסתה לאחוז בגופתו במהלך קבורתו.

 

בפגישה שנערכה ב-26 בספטמבר אמר לארגון Human Rights Watch סגן מנהל מנגנון ביטחון הפנים, מוחמד לאפי, כי מנגנון זה מפעיל מחלקת תלונות המטפלת בטענות על הפרות של זכויות. עם זאת, לדבריו, המקרה של שרייר לא נחקר במחלקה משום שמעולם לא קיבלו תלונה בכתב לגביו. כך גם לגבי טענות של עצירים נוספים על כך שעונו.

 

Human Rights Watch תיעד שני מקרים נוספים שבהם חמאס הוציא להורג אסירים שרשויות המשפט גזרו את דינם בלי לבחון כנדרש טענות על גביית הודאה בעינויים.

 

אנשי ביטחון הפנים לא עומדים לדין

גורמים בחמאס טוענים כי הטילו עונשים משמעתיים על מאות מאנשי מנגנוני הביטחון שביצעו הפרות מאז השתלטות הארגון על הרצועה בשנת 2007, אך חמאס מעולם לא פרסם פרטים על כך. ככל הנראה, מרבית האנשים שננקטו נגדם צעדים משמעתיים היו אנשי כוח המשטרה האזרחי. גורמים רשמיים בעזה אמרו כי חברים במנגנון ביטחון הפנים נענשו משמעתית בכמה מקרים. איש מהגורמים הרשמיים לא אמר שידוע לו על מקרה שבו הועמד לדין איש מנגנון ביטחון הפנים, וזאת למרות הטענות העקביות על התעללות קשה.

 

במקרה שהתרחש באפריל 2011, מת אדם בשם עאדל רזק במשמורת מנגנון ביטחון הפנים. לדברי לאפי, לאחר חקירה פיטר המנגנון עובד שחרג מסמכותו כשסטר לרזק כדי לעורר אותו, לאחר שנפל על כיסא ונפצע. אולם, בני משפחה סיפרו כי על גופתו היו סימני חבלה בראש וברגליים, והוא סבל משברים בצלעות. לדברי בני המשפחה, רזק נעצר ללא צו, ולא התאפשר להם לבקרו.

 

עצירים משוחררים שעל-פי טענתם אנשי מנגנוני הביטחון התעללו בהם סיפרו כי אפסו תקוותיהם למצוא צדק. כמה מהם חששו לתאר את מה שקרה להם במשמורת, גם כאשר הובטח להם שזהותם לא תפורסם. כמה גברים סיפרו שנזקקו לטיפול רפואי בגלל העינויים, וניסו לקבל מסמכים רפואיים שיוכלו לשמש כראיה לכך שעונו, אך גורמים בבתי החולים סירבו לספק להם מסמכים כאלה.

 

ריח של אי צדק

התחקיר שערכו אנשי הארגון העלה טענות גם כלפי הרשות הפלסטינית בגדה המערבית, הנשלטת בידי פתח. זו עוצרת וכולאת פלסטינים באורח שרירותי, לרבות חברים בחמאס או תומכים שלו, מענה גם היא עצירים ומתעללת בהם. 

 

לדברי ג'ו סטורק, סגן מנהלת חטיבת המזרח התיכון ב-Human Rights Watch, "ממערכת המשפט הפלילי של חמאס נודף ריח חריף של אי-צדק. זכויות העצירים מופרות במסגרתה דרך קבע, וגורמים במנגנוני הביטחון שפגעו בעצירים פטורים מעונש. חמאס צריך לשים סוף להפרות האלה. אזרחי מצרים, סוריה ורבים אחרים סיכנו את חייהם כדי להפסיק הפרות מסוג זה".

 

בארגון קראו לחמאס לבצע בדחיפות רפורמה במערכת המשפט הפלילי של עזה. "הוצאתם להורג של אנשים שהודאותיהם נגבו בעינויים היא סימן ברור לכך שהרשויות צריכות להפסיק לאלתר את עונש המוות, אם לא לבטלו כליל. כמו כן, על רשויות חמאס לחקור באופן מיידי, מקיף ונטול פניות את כל ההאשמות על התעללות במעצר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסירים בעזה
צילום: AP
מציגים את הדו"ח
צילום: AFP
מומלצים