שתף קטע נבחר

ועדה בריטית: עישון גראס - כמו לאכול מזון מהיר

בתום 6 שנות מחקר פורסם בממלכה דו"ח מקיף הקורא לשינוי שיטת הענישה על סמים קלים. מומחים, בהם בכירי משטרה בדימוס, קוראים להפסיק את המלחמה בצרכני קנאביס: "אנשים מעשנים לצורכי הנאה, אין הבדל בין מעשיהם לבין מהמרים"

עישון קנאביס איננו יותר גרוע מאכילת "מזון מהיר" או מהימורים - כך קובע דו"ח תקדימי של ועדה בריטית עצמאית שפורסם הבוקר (ב') בעיתון "הטיימס". מומחים מטעם "הוועדה הבריטית למדיניות סמים", בהם מדענים ובכירים לשעבר במשטרה, קוראים לשינוי שיטת הענישה על עבירות סמים קלים.

 

עוד בערוץ החדשות:

משה כחלון ל-ynet: "אז מה אם אני עוזב?"

ריח פריימריז? משרד ההסברה למען המתנחלים

רף נמוך ומרצים "כוכבים". סוד הקסם של המכללות

 

לפי הדו"ח, שימוש בסמים בלתי חוקיים עשוי להועיל לחלק מהאנשים, והשימוש בהם איננו שונה משתייה מתונה של אלכוהול. המומחים קובעים כי המדיניות הבריטית למלחמה בסמים נכשלה ב-50 השנים האחרונות ודרושה גישה חדשה לטיפול בסוגיה. בפנייה לממשלה הבריטית הם קוראים למחוקקים להבין שאזרחים רבים נהנים מסמים קלים, ולשנות את החוק במטרה שלא ייענשו על כך.

 

"להכיר בערך הנוסף של העישון". הפגנת לגליזציה בקולומביה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"להכיר בערך הנוסף של העישון". הפגנת לגליזציה בקולומביה(צילום: AFP)

 

בכירי משטרה בדימוס, ראש סוכנות הביון הבריטית (MI5) לשעבר ויועצי ממשלה לענייני סמים – אלו הם רק חלק מהמומחים המפקפקים בדו"ח על יעילות שיטת הענישה הקיימת. "הוועדה הבריטית למדיניות סמים" פרסמה את המסמך המקיף בסוגיה לאחר שש שנות מחקר שהובילה קבוצה של אקדמאים.

 

"רוב המעשנים לא סובלים מבעיות" 

פרופסור למדעי המוח באוניברסיטת אוקספורד, קולין בלייקמור, החבר בוועדה, צוטט בתקשורת הבריטית מצהיר כי "אין עוד תחום בחברה שבו קיים כזה חוסר חפיפה בין הציפיות הפוליטיות למציאות הציבורית". לפי השקפתו, "פוליטיקאים מאמינים שאיסורים ואמירות חריפות משגרים מסר מרתיע, אך יש מעט ראיות לכך שהמסרים האלה משפעים על החלטת היחיד לצרוך סמים".

 

הפגנה למען לגליזציה של סמים קלים בתל אביב החודש  (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה למען לגליזציה של סמים קלים בתל אביב החודש (צילום: מוטי קמחי)

 

בדו"ח נטען כי שימוש מתון בסמים אסורים דומה "להתנהגות אנוכית ומסוכנת אחרת" שהחברה איננה יכולה למנוע, כמו הימורים או אכילה מרובה של "מזון מהיר". לפי הוועדה, "אנשים רבים נהנים לצרוך סמים. חלק עושים זאת מתוך בחירה להנאה, בדומה לשימוש בחומרים אחרים הפוגעים במחשבה דוגמת אלכוהול. עלינו להכיר בכך שעבור משתמשים רבים, סמים מכניסים לחייהם משהו נוסף שהם מעריכים - הנאה, הקלה מכאב או חידוד תחושות ופעולות".

 

הוועדה הבריטית טוענת בתוקף כי "מרבית המשתמשים לא סובלים מבעיות משמעותיות, ויש אף ראיות מעטות לכך שצריכת סמים מועילה". הוועדה קראה לפוליטיקאים להתחיל לשנות את הגישה באמצעות הקלת הענישה על צורכי קנאביס ומחזיקיו. לפי המומחים הבריטים, מי שנתפס מחזיק כמות קטנה של הסם צריך להיענש כמו עבריין תנועה – בקנס כספי או בהפניה לקורס "מודעות לסמים".

 

חברי הוועדה בטוחים כי אם שינוי הגישה כלפי מריחואנה יצליח, ניתן ליישם את המדיניות גם בנוגע להחזקת סמים קלים אחרים לשימוש עצמי. המומחים הדגישו כי המהלך יאפשר למשטרה להתמקד בחקירת מעורבות ארגוני פשיעה בסחר בסמים. סוגיה נוספת שעליה נמתחת ביקורת בדו"ח היא קמפיינים נגד סמים המכוונים לצעירים. לפי הוועדה, אזהרות כמו "Just Say No" (רק תגידו לא) כמעט ולא הצליחו להשפיע, ואף גרמו לעלייה בשימוש בסמים.

 

ב"טיימס" ציינו כי ממצאי הדו"ח צפויים לעלות לדיון בוועדה לענייני פנים של בית הנבחרים הבריטי, הדנה בסוגיות הקשורות לסמים. האם לונדון תהפוך בקרוב לאמסטרדם החדשה? משרד הפנים הבריטי מסר כי היוזמה אמנם מבורכת אך הדגיש: "אנו עדיין עומדים מאחורי המדיניות הקיימת למאבק בסמים, ומשוכנעים שזו הגישה הנכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"הגיע העת להפסיק את המלחמה בסמים קלים"
צילום: רויטרס
צילום: Shutterstock
מזון מהיר. לרוב מגיע אחרי העישון
צילום: Shutterstock
מומלצים