טורקיה: פסנתרן פופולרי נאשם שהעליב האיסלאם
פאזיל סיי עטור הפרסים התלוצץ בטוויטר שקריאה לתפילה נמשכה "רק" 22 שניות: "מה החיפזון? מחכה למואזין פילגש בבית?". הוא עומד למשפט בגין הסתה לשנאה. תומכיו הפגינו מחוץ לבית המשפט באיסטנבול: "אמנות חופשית, עולם חופשי"
הפסנתרן והמלחין הטורקי הנודע פאזיל סיי הופיע היום (יום ה') בבית המשפט באיסטנבול כדי להגן על עצמו נגד האישומים לפיהם הוא העליב מוסלמים והעליב את האיסלאם ב"ציוצים" שהעלה בחשבון הטוויטר שלו.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד כתבות בעולם :
תצלומי צבע מהגטו: תיעוד מ"הצלם של הנאצים"
איראן: נשים התחפשו לגברים והסתננו לכדורגל
סיי, שניגן בעבר עם התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק, התזמורת הסימפונית של ברלין ותזמורות אחרות, הועמד לדין אחרי שפרסם "ציוצים", בהם אחד מחודש אפריל שבו לעג לקריאת המואזין שנמשכה 22 שניות בלבד. "מדוע החיפזון הזה? יש לך פילגש או ראקי (משקה אלכוהול בטעם אניס שפופולרי מאוד בטורקיה) שממתינים לך על השולחן?. שתיית אלכוהול אסורה על פי דת האיסלאם ומוסלמים רבים נעלבו מאוד מדבריו של סיי.
בחודש יוני הגישה התביעה בטורקיה כתב אישום נגד הפסנתרן בגין הסתה לשנאה ו"פגיעה בערכים דתיים". אם יורשע, עשוי סיי לרצות עונש מאסר של 18 חודשים.
מוכר גם בישראל
סיי שימש בעבר כשגריר תרבותי של האיחוד האירופי. הוא דחה את האישומים נגד וטען לחפותו. סוכנות הידיעות הטורקית הטורקית "אנדולו" דיווחה כי הוא ביקש מבית המשפט לזכות אותו. משפטו של הפסנתרן עטור הפרסים, שגם מוכר בישראל אחרי שהופיע עם הפילהרמונית, נדחה ל-18 בפברואר והוא קיבל אישור מבית המשפט לא להגיע לדיונים הקרובים בשל הקונצרטים שמתוכננים לו.
החלטת התביעה בטורקיה להעמיד את סיי לדין עוררה זעם בקרב אינטלקטואלים והעלו את החששות מפני פגיעה בחופש הביטוי במדינה. מאות ממעריציו של הפסנתרן והמלחין הטורקי, ביחד עם פעילי זכויות אדם, הפגינו מחוץ לבית המשפט באיסטנבול כדי להביע סולידריות עם סיי. כמה מהם החזיקו שלטים שבהם נכתב: "פאזיל סיי לא לבד", "אמנות חופשית, עולם חופשי".
סיי בן ה-42 הוא מבקר חריף של הממשלה האיסלאמית בטורקיה בראשותו של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן, מוסלמי אדוק שהטיף בעבר לערכים שמרניים ועורר את חששם של טורקים חילונים רבים מפני ביטול ההפרדה בין דת למדינה.
קווי דמיון עם "פוסי ריוט" הרוסית?
היו בטורקיה אנשים שהשוו בין המקרה של סיי לבין זה של חברות להקת הפאנק הרוסית "פוסי ריוט", שבחודש פברואר ביצעו בכנסייה מרכזית במוסקבה שיר שבו קראו למריה הקדושה להיפטר מנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ומהכנסייה הרוסית האורתודוקסית. שלושתן הורשעו בהתנהגות חוליגנית שמונעת משנאה דתית, אבל הן טענו מנגד שהמניע למעשה שלהן היה פוליטי לחלוטין ולא נועד לפגוע בדת.
לטורקיה יש היסטוריה ארוכה של רדיפה אחר אמנים וסופרים וזה תקופה ארוכה שהאיחוד האירופי קרא לה לקדם את חופש הביטוי אצלה אם ברצונה להיות חברה בגוש באחד מן הימים.
בדו"ח שפרסם האיחוד האירופי בשבוע שעבר בנוגע להתקדמות טורקיה לעבר חברות בגוש, מתח האיחוד ביקורת על השלטונות באנקרה בגלל "הפרות חוזרות ונשנות של הזכות לחופש וביטחון ולמשפט הוגן, כמו גם של חופש הביטוי". לפי האיחוד האירופי, ההגבלות שהטילה טורקיה של כלי התקשורת והמספר ההולך וגדל של משפטים נגד אמנים, סופרים ועיתונאים הן חמורות.
חתן פרס נובל לספרות הטורקי אורחן פאמוק עמד בעצמו לדין בטורקיה אחרי שהאשים את ארצו בשואת הארמנים ובהרג של כ-30 אלף כורדים בעשורים האחרונים. הוא אף הואשם בשל כך ב"אי נאמנות לטורקיה", אך זוכה מהאישומים נגדו.