שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

שלום שנה א': "לימודים מעניינים אבל גם בילויים"

יותר מ-300 אלף סטודנטים שבים לספסלי הפקולטות. "יש התרגשות. זה קשה, כמו ילדים שחוזרים מהחופש הגדול", אמרו סטודנטים בטכניון. בבר אילן התבשרו אילו שיעורים בוטלו נוכח השביתה, ותלמידת שנה ראשונה סיפרה: "לא ישנתי כל הלילה"

"שיהיה איזון בין ההשקעה בלימודים לחיים שאחרי". זו הציפייה של יאיר צחר, אחד מ-305,550 הסטודנטים שמתחילים ללמוד היום (א'). את שנה א' באקדמיה עושה צחר בלימודי הנדסה אזרחית בטכניון, שלדבריו "הוא שם דבר. עוד לפני שאני מתחיל בכלל לגעת בתחום אני יודע שללמוד בטכניון זה אומר משהו. אני מקווה שחמש השנים האלה יהיו תקופה של לימודים מעניינים, אבל גם של חיים מהנים ובילויים".  

 

שנת הלימודים האקדמית נפתחה ב-67 מוסדות להשכלה גבוהה ברחבי ישראל. על פי נתוני המועצה להשכלה גבוהה, 236 אלף יעמלו על תוארם הראשון, 57 אלף יחלו את שנת הלימודים תוך חתירה לתואר השני ואילו עשרת אלפים יעמלו על הדוקטורט, זאת מלבד הסטודנטים שלומדים במסגרת האוניברסיטה הפתוחה - כ-47 אלף.

  

שנת הלימודים האקדמית - דיווחים נוספים ב-ynet:

רצים לתואר: מאות אלפי סטודנטים שבים לכיתות

איפה סטודנטים מרוצים? אוניברסיטאות בתחתית

השבתה והפגנות במכללות הטכנולוגיות

 

את הסטודנטים ישרתו שבע אוניברסיטאות מחקר, האוניברסיטה הפתוחה, 21 מכללות ציבוריות, 16 מכללות פרטיות ו-22 מכללות לחינוך והכשרת עובדי הוראה. המגוון משקף גם רוב לתלמידי המכללות (66%) זה השנה השמינית ברציפות.  

 

  ()

 

בטכניון שבו 18 פקולטות המשרתות יותר מ-12 אלף סטודנטים, יחלו ללמוד השנה כ-2,000 סטודנטים חדשים. חלקם גררו מזוודות, אחרים הגיעו עם תיק קל בלבד ליום ההכוון במוסד האקדמי. בין המקדימים: קלרה סוריס, עולה מצרפת שמתגוררת במעונות. היא מתחילה בלימודי ביולוגיה ותמשיך לרפואה. "יש התרגשות ותקווה להתחלה חדשה, זה לא פשוט אבל אני מקווה לטוב", אמרה. "עדיין לא פגשתי פה הרבה אנשים, לא נכנסתי לחיים חברתיים. אני בשלבים ראשוניים". לדבריה, הבחירה ללמוד בטכניון התקבלה בשל הרמה האקדמית הגבוהה של המוסד. 

 

בר אילן. חלק מהשיעורים בוטלו (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בר אילן. חלק מהשיעורים בוטלו(צילום: ירון ברנר)

הטכניון. פותחים ברגל ימין (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הטכניון. פותחים ברגל ימין(צילום: אבישג שאר-ישוב)

יום ראשון בשנת הלימודים. הטכניון (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
יום ראשון בשנת הלימודים. הטכניון(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

קלרה חטיב מנצרת, סטודנטית שנה שלישית לביולוגיה, הצטרפה לדברים: "מי שמסיים את הטכניון מובטחת לו אחר כך עבודה". היא סטודנטית ותיקה, אך גם היא סיפרה על התרגשות רבה לקראת השנה החדשה.

 

מרינה בלנקי, שנה שנייה לתואר שני בהנדסה אזרחית, סיפרה על תחושות מעורבות. "זה קשה, כמו ילדים שחוזרים מהחופש הגדול", אמרה בחיוך, "למרות ההתרגשות לחזור".

 

שביתה בבר אילן ובמכללות הטכנולוגיות

את האווירה החגיגית מעכירה השביתה שעליה הכריז הסגל הקדמי הבכיר באוניברסיטת בר אילן, שמשבית את הלימודים עקב מחלוקות על תשלומי שכר, וכך גם השביתה שהוכרזה במכללות הטכנולוגיות להנדסאים.

 

מאות סטודנטים, מרצים ומנהלים מהמכללות הפגינו נגד קיצוצים תקציביים בסך מיליוני שקלים שלדבריהם לא מאפשרים שגרת לימודים תקינה, ודרשו מראש הממשלה להעביר למכללות מענק חירום של 40 מיליון שקלים. הם נשאו שלטים בהם נכתב: "ביבי תתעורר, הנדסאי שווה יותר" ו-"המדינה מפקירה את ההנדסאים", והבהירו כי השביתה תימשך עד שיועבר המענק. ההפגנות התקיימו במכללת תל חי, במכללת שנקר להנדסאים ובמכללה הטכנולוגית באר שבע.

 

סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק אמר: "המכללות הטכנולוגיות הן רק סימפטום להפיכת החינוך לעשירים בלבד, תוך התעלמות מציבור רחב של סטודנטים ותעשייה מקומית. זוהי מגמה שחייבים לעצור".  

 

לקמפוס בבר אילן הגיעו סטודנטים נרגשים שהחלו את לימודי התואר הראשון, ומי שאלו שנותיהם המתקדמות יותר בלימודים האקדמיים. בר מרמתן גן מתחיל את לימודי התואר הראשון בגיאוגרפיה ומדעי החיים. כשהגיע לקמפוס גילה כי השעתיים הראשונות של הקורס באנגלית בוטלו בשל שביתת הסגל הבכיר, "הזדמנות להסתובב בקמפוס ולהכיר אותו", אמר. "ההתרגשות מאוד גדולה, זו פתיחתה של תקופה חדשה בחיים. אני מקווה שלימודי התואר יעברו בהנאה ובקלות".  

 

  ()
 

קים ישורון מתחילה לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה וקרימינולוגיה. "לא ישנתי כל הלילה, וזה בדרך כלל לא קורה לי", הודתה. "אני יודעת שיהיה קשה, אבל מקווה שיעבור בקלות ושאכיר אנשים נחמדים".

 

עליזה, אילנה וקלור ממהרות לשיעור הראשון של התואר הראשון בביולוגיה. כל אחת מהן הגיעה מעיר אחרת, והן הכירו ממש עכשיו, בזמן שחיפשו את הבניין שבו מתקיים השיעור. "אנחנו מקוות שאנחנו לא מאחרות", אמרו תוך כדי הליכה מזורזת. לפחות בשיעור הראשון כבר יש להן ליד מי לשבת.

 

עבור נדב דוד הכניסה לקמפוס כבר לא ממש מרגשת, כסטודנט שנה שנייה בלימודי כלכלה ומנהל. "אני מקווה שהשנה תעבור מהר", הוא מודה, "זה כבר לא מרגש כמו השנה הראשונה. אני לא יודע אם כל הקורסים שלי מתקיימים בשל השביתה, אבל החלטתי להגיע בכל מקרה ולבדוק".

 

אצל חזקי בצלאל ההתרגשות בשיאה, אבל לא מאותה סיבה של הסטודנטים הטריים. עוד כמה דקות הוא ייכנס למבחן האחרון שיחתום את לימודי התואר השני בלוגיסטיקה. "אני מקווה שהמבחן יעבור בקלות. אין הרגשה טובה יותר מלהגיע לכאן בשביל לא לחזור יותר", סיכם.

 

מתחילים ללמוד באילת (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
מתחילים ללמוד באילת(צילום: מאיר אוחיון)

 (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
(צילום: מאיר אוחיון)
 

אלף סטודנטים ב"אוניברסיטה הכי חמה בארץ"

בקמפוס אוניברסיטת בן גוריון באילת פתחו את השנה כאלף סטודנטים, 200 מהם חדשים. "ההתרגשות גדולה", העידה דנה איכילוב, יו"ר אגודת הסטודנטים החדשה באילת, שגם היא נמנית עם הסטודנטים החדשים בעיר. "נעשה כל מה שצריך כדי שהסטודנטים יפתחו את השנה ברגל ימין. אני אישית התאהבתי בעיר, התאהבתי באוניברסיטה. לעיר אילת יש פוטנציאל אדיר להפוך להיות עיר של סטודנטים".

 

הדיקנית, פרופ' מירי עמית, אמרה בטקס הפתיחה "אנחנו האוניברסיטה הכי מרוחקת גיאוגרפית בארץ, הכי חמה, תרתי משמע, מבחינה לימודית וערכית. זה נפלא ללמוד באילת", והציעה לסטודנטים: "אל תשאירו הכול לסוף, אחרת לא תספיקו. חוץ מזה יש כאן תנאי למידה שאין בשום מקום בארץ".

 

במכללת לוינסקי שבתל אביב קיבל נשיא המדינה שמעון פרס את תואר מורה ומחנך לשם כבוד, "על תרומתו הגדולה להשכלה ולהוראה בישראל". הוא התייחס לחשיבות ההשקעה בחינוך וקרא לאפשר לימודים אקדמאיים חינם.

 

בהכנת הידיעה השתתפו שחר חי, אחיה ראב"ד, מאיר אוחיון ונועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרינה בלנקי. לחזור מהחופש הגדול
צילום: אבישג שאר-ישוב
צילום: shutterstock
236 אלף תלמידי תואר ראשון
צילום: shutterstock
מומלצים