שתף קטע נבחר

האם לבצע עסקה? רשות המסים תסייע להחליט

שוקלים לבצע עסקה שיש לה השלכות מס? ייתכן וכדאי לכם לפנות לרשות המסים שתסייע לכם בקבלת ההחלטה. אולם, אם בחרתם בדרך זו דעו - ההחלטה סופית

אם אתם מתכוונים לעשות עסקה מסוימת ולא ברור לכם מהן תוצאות המס של ביצוע העסקה בדרך זאת או אחרת, כדאי לשקול פנייה מקדמית לרשות המסים על מנת לקבל את עמדתם בעניין. הליך זה מכונה בקשה לקבלת החלטת מיסוי, והוא מאפשר לקבל מראש את עמדת רשות המסים ביחס לתוצאות המס בטרם ביצוע העסקה.

 

 

מהי החלטת מיסוי?

החלטת מיסוי או "פרה-רולינג" (pre-ruling) מהווה כיום חלק חשוב מהפרקטיקה בדיני המסים. על פי ההגדרה בפקודת מס הכנסה, החלטת מיסוי הינה החלטה בכל הנוגע לחבות המס של מבקש, לתוצאת המס או להשלכה על חבות המס שלו, בשל פעולה שביצע או בשל הכנסה, רווח, הוצאה או הפסד שהיו לו.

 

הליך החלטות מיסוי הוסדר בחקיקה במסגרת תיקון 147 לפקודת מס הכנסה, ועד היום טופלו במסגרת זאת כ – 5,000 בקשות. מתן החלטות מיסוי אמור לסייע בהסרת אי הוודאות בעסקאות במשק, להפחית את הדיונים עם פקיד השומה בשלב השומה, ולתרום בכך הן למגזר העסקי והן לאוצר המדינה.

 

באילו נושאים ניתנות החלטת מיסוי?

ניתן להגיש בקשות להחלטת מיסוי בכל עניין הקשור לפקודת מס הכנסה, חוק מס ערך מוסף, חוק מיסוי מקרקעין, חוק התיאומים בשל אינפלציה, חוקי עידוד למיניהם (חוק עידוד השקעות הון, חוק עידוד תעשיה וכו'), ולאחרונה גם לפי חוק מיסוי רווחי נפט, תשע"א-2011, וכן כל הוראה לעניין מס בחוק או על פיו, המתייחסת לחוקים המנויים לעיל.

 

מהי סמכות מנהל רשות המסים בעניין זה?

בנוסף לסמכות של מנהל רשות המסים לתת החלטת מיסוי, הוענקו לו מספר סמכויות נוספות, אשר מטרתן לייעל את הליך מתן החלטות המיסוי:

 

(א) בסמכות המנהל להתנות את מתן ההחלטה בצירוף אדם נוסף כמבקש.

 

(ב) המנהל רשאי לסרב לתת החלטת מיסוי, או לקבוע כי תשובה לבקשה תינתן על ידי פקיד השומה שלא בדרך של החלטת מיסוי.

 

(ג) להחלטת המיסוי יכולות להתלוות הגבלות בזמן או הגבלות אחרות, וכן התניה בתנאים.

 

(ד) החלטת המיסוי תינתן רק לאחר שניתנה למבקש הזדמנות סבירה להשמיע טענותיו.

 

כדאי לדעת, למעשה כל אחד יכול לפנות לפקיד השומה, לגשש או לברר ללא פרטים מזהים. החיסרון בכך - אין וודאות, שכן התשובה של פקיד השומה אינה מחייבת במקרה זה. אולם בפנייה לרשות המסים לקבלת החלטת מיסוי – כאן ניתן לקבל וודאות. החלטת המיסוי היא כמו הסכם המחייב את שני הצדדים. החיסרון באפשרות זו – לא ניתן לחזור מהבקשה.

 

כיצד מגישים בקשה להחלטת מיסוי?

בקשה למתן החלטת מיסוי, למעט בקשה בעניין מס לפי חוק מס ערך מוסף או לפי חוק מיסוי מקרקעין, ניתן להגיש לפני מועד ביצוע הפעולה או לאחריה, ובלבד שתוגש לפני מועדי הגשת דוחות הקבועים בפקודה, אשר בהם הובאו בחשבון הפעולה בעניינה מתבקשת החלטת המיסוי. בקשה בעניין מס לפי חוק מס ערך מוסף או לפי חוק מיסוי מקרקעין תוגש לפני מועד ביצוע הפעולה נשוא הבקשה.

 

על הבקשה לכלול את כל העובדות והפרטים המהותיים הנוגעים לה, ויצורפו אליה כל המסמכים, האישורים, חוות הדעת, הצהרות, הערכות, חוזים (או טיוטות החוזים, באם טרם נחתמו), וכל פרט מהותי אחר כפי שקבע המנהל. זאת ועוד, המנהל יהא רשאי לדרוש כל פרט או מסמך שייראה לו דרוש לעניין החלטתו בבקשה.

 

החלטת המיסוי תינתן לאחר שיימסר למנהל שמו ומספר זהותו של המבקש. לבקשה יצורף אישור על תשלום אגרה. לעניין זה, יהא רשאי שר האוצר לקבוע אגרה לבקשה למתן החלטת מיסוי בסכום או בשיעור מדורג, ובזיקה לשווי העסקה או להכנסתו של המבקש או למבחן אחר.

 

בהתאם לפקודת מס הכנסה, המבקש לא יהיה רשאי לחזור בו מבקשתו לפני מתן ההחלטה, אלא באישור המנהל.

 

האם ניתן לערער על החלטת מיסוי?

בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה, על החלטת מיסוי בהסכם לא ניתן לערער. אולם, אם ניתנה "החלטת מיסוי שלא בהסכם", היינו במקרה והצדדים לא הגיעו להסכם ביחס לתוצאת המס, ניתן לערער על ההחלטה כחלק מערעור על השומה.

 

האם החלטות המיסוי מתפרסמות?

קובץ החלטות מיסוי ובו תמצית החלטות המיסוי מתפרסם מעת לעת באמצעות אתר האינטרנט של רשות המסים תוך שמירה על חיסיון מגיש הבקשה. המשמעות היא שההחלטות מתפרסמות ללא שמות הנישומים.

 

מה זה החלטות מיסוי במסלול ירוק?

בינואר 2010, רשות המסים פיתחה הליך מקוצר ומזורז המתייחס לבקשות בנושאים החוזרים על עצמם, כמפורט להלן, ואשר רמת מורכבותם מאפשרת קביעת מסגרות וקריטריונים, שיאפשרו מתן החלטת מיסוי מהירה על סמך הצהרות והתחייבויות הנישום. הליך זה מכונה החלטת מיסוי במסלול ירוק. המטרה של רשות המסים בעניין זה היא להגביר הוודאות המיסויית בעסקאות במשק.

 

בתחילת הדרך נבחרו חמישה נושאים לטיפול במסגרת המסלולים הירוקים: מיזוג קרן נאמנות פטורה, מיזוג קרן נאמנות חייבת, חישוב שיעור ניכיון משוקלל, הקצאת יחידות למניה - RSU, קביעת מחיר מקורי ויום רכישה בקבלת נכס חו"ל.

 

לדוגמא, אם קבלתם נכס במתנה מקרוב תושב חוץ, ובשלב מסוים החלטתם למכור את הנכס, אתם עשויים לשלם מס רווח הון בישראל גם בגין עליית שווי הנכס בעודו בבעלות הקרוב. אולם, ניתן לפנות לרשות המסים באמצעות המסלול הירוק כמוסבר לעיל, ולקבע את מחיר הנכס ליום שבו הוא ניתן לכם במתנה.

 

אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ודאות? חפשו ברשות המסים
צילום: Shutterstock
אבי נוב
מומלצים