תיאטרון הרצליה בסכנת סגירה
עובדי תיאטרון הרצליה קיבלו הודעה על חופשה כפויה ללא תשלום, החובות לספקים עומדים על כמיליון שקל ואולם התיאטרון פועל בעיקר כחלל להשכרה. ראש העיר יעל גרמן: "נחושים לפתור את המצב, ברור שאת הפנינה הזו אסור לאבד"
פרסום ראשון: התיאטרון העירוני של הרצליה בסכנת סגירה. מכתב שנשלח לעובדים מטעם מנכ"ל התיאטרון עודד קוטלר וחברי הוועד המנהל בראשותה של ראש העירייה יעל גרמן, הודיע להם על יציאה מיידית לחופשה ללא תשלום. "לאור מצבו הכספי של התיאטרון החליטה הנהלת הדירקטוריון להפעיל את התיאטרון באופן חלקי", הובהר במכתב, שתחם את החופשה הכפויה לעת עתה עד ל-31 בדצמבר.
מצבו של התיאטרון, שהחל את דרכו לפני 11 שנה כהבטחה גדולה, אינו מזהיר מזה זמן. רק לפני חודשים ספורים הוחלף מנכ"ל התיאטרון דני אלטר, זאת אחרי חילופי גברדיה שכללו את פיטוריה המתוקשרים של המנהלת האמנותית היוצאת אופירה הניג.
מזה כחצי שנה לא משולמים התנאים הסוציאליים של העובדים ותשלומים לספקים הוקפאו. באתר האינטרנט של התיאטרון משובצים לשבועות הקרובים מופעי בידור מתארחים, הצגה של תיאטרון הקאמרי שמוצעת כבונוס למנויים ותוצג בהיכל התרבות העירוני, ושתי הרצות בלבד להפקה משותפת של תיאטרון הרצליה והקאמרי. לוח ההצגות לחודש נובמבר ריק מהצגות.
עובדים בתיאטרון אומרים ל-ynet כי ההודעה תפסה אותם לא מוכנים. "הוציאו את המכתב בהתראה של שלושה ימים, איך אפשר להתכונן לזה?", אומרים העובדים, "גם מנויי התיאטרון, 1,600 במספר, לא קיבלו עד לרגע זה התרעה. למי שמתקשר להזמין כרטיסים נאמר שב-2013 תצא תוכנית חדשה".
בעיריית הרצליה לא מדברים מפורשות על סגירת התיאטרון - הגרסה הרשמית מתייחסת לארגון מחדש של המוסד. "זה שטויות", אומרים בתיאטרון, "אף אחד לא רוצה שיזקפו לחובתו סגירת תיאטרון. בפועל יש חובות של יותר ממיליון שקל לספקים. אף אחד מהם לא קיבל כסף בחצי השנה האחרונה. אנחנו לא עוסקים בתיאטרון אלא בהדיפה של נושים. למעשה התיאטרון מציג מדי חודש שתי הצגות רפרטואר בקושי ושחקנים לא קיבלו תוכנית עבודה לארבעת החודשים הבאים".
את תגובתו של מנהל התיאטרון, עודד קוטלר, לא ניתן היה להשיג. ראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, העומדת גם בראש הדירקטוריון של התיאטרון אומרת בתגובה: "מצב התיאטרון לא טוב והוא סובל מגירעון גדול. בישיבות המועצה האחרונות בחנו לעומק את תמונת המצב ואנחנו נחושים לפתור אותו, כי ברור לנו שאת הפנינה הזו אסור לאבד וחייבים לשמור עליה.
על מנת לעשות כן נדרשת תוכנית הבראה שכוללת חיסכון בהוצאות השיווק, הפרסום ויחסי הציבור, התייעלות ותמיכה מיוחדת שתוציא את האנסמבל מהחובות המיידיים. התכנית תובא לאישור המועצה בישיבה הקרובה, שתיערך בסוף החודש. מנהל התיאטרון עודד קוטלר לקח על עצמו לצמצם את ההוצאות בחודשים הקרובים על ידי קיום מינימום הכרחי של הצגות וצמצום הוצאות שאינן הכרחיות. אני רואה בזה התנהלות ציבורית אחראית מכל הבחינות. יכול להיות שגם תיאטרונים אחרים שנמצאים במצוקה צריכים לחשוב על זה".
יש להדגיש כי בישראל פועלים מוסדות תרבות לא מעטים תחת תוכנית הבראה ובהם התיאטרון הלאומי הבימה ותיאטרון בית ליסין. הידוק החגורה אמנם הוביל לא פעם לצמצום מצבת כוח האדם ולפיטורי עובדים, אך בתיאטרונים אומרים כי חופשה ללא תשלום של 85 אחוז מעובדי תיאטרון הוא אקט תקדימי בעולם התרבות הישראלי. שלא לייחוס אומרים מנהלים בכירים של מוסדות תרבות מובילים: "אי אפשר לקיים פעילות משמעותית עם 15 אחוז מהעובדים. הפעלת מוסד במצב שכזה פוגעת בהכנסות ובייצור באופן אנוש שממנו יהיה קשה להתאושש".