דו"ח חופש הביטוי: טורקיה וארדואן גרועים מאיראן
בעשר שנותיו כרה"מ הביא ארדואן לארצו שגשוג חסר תקדים, אבל המחיר הוא שלטונו האוטוקרטי. אחרי שאסר ניתוחים קיסריים וכלא מאות קציני צבא, קובע ארגון מוביל: טורקיה מנהלת מבצע ענקי נגד חופש העיתונות, וכולאת יותר עיתונאים מאיראן וסין
ממשלת טורקיה בראשותו של רג'פ טאיפ ארדואן מנהלת בשנים האחרונות את אחד ממבצעי הדיכוי הגדולים ביותר בעולם נגד חופש הביטוי, וכולאת יותר עיתונאים מאשר איראן, סין ואריתראה. כך טוען היום (ב') ארגון Protect Journalists (CPJ), ארגון בכיר העוקב אחרי החופש הניתן לכלי התקשורת ברחבי העולם.
בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet
עוד חדשות מהעולם :
- ירי, פיצוצים והרוגים בלילה של קרבות בלבנון
- פידל קסטרו עדיין חי: "אין לי אפילו כאב ראש"
- ישראל, איראן ולוב: אובמה ורומני, סיבוב אחרון
- לא היה שיכור: ירה בבת 9 כי חשב שהיא בואש
הארגון פרסם דו"ח נוקב, המצטרף לביקורת הגדולה מצד האיחוד האירופי וארגוני זכויות אדם על מעצרים של המוני עיתונאים בטורקיה. רוב העיתונאים הנעצרים על-ידי המדינה, שמועמדותה לחברות באיחוד האירופי אינה מקודמת זה שנים, נשארים במעצר לאורך כל הטיפול בתיקיהם.
כשני שלישים מהעיתונאים שעוצרת טורקיה כותבים על אזור דרום-מזרח המדינה שבו יש רוב כורדי, ושבו מנהלת ממשלת
טורקיה מלחמת דמים נגד מורדי הארגון הבדלני PKK. ארגון CPJ, שמושבו בארה"ב, מזכיר בדו"ח את הזלזול הפומבי של ארדואן בעיתונאים, השימוש בלחץ כאמצעי לעידוד צנזורה עצמית ופתיחתם של אלפי תיקים פליליים נגד עיתונאים באישומים של "השמצת הטורקיוּת".
"חופש הביטוי של התקשורת בטורקיה הגיע לנקודת משבר", נכתב בדו"ח בן 50 העמודים. "ארגון CPJ גילה חוקים מדכאים מאוד, הליך פלילי הנותן יתרון גדול למדינה וטון חריף נגד העיתונות שנקבע ברמות הממשלה הגבוהות ביותר".
ארדואן נבחר לראשות ממשלת טורקיה לראשונה לפני עשר שנים, והביא לארצו שגשוג חסר תקדים שהצמיח לו מעריצים רבים במדינות המערב, הרוצות להציג את טורקיה כמודל לחיקוי באזור בעייתי של העולם. אולם סיפור ההצלחה הטורקי נתקל בקשיים על רקע הביקורת הגוברת על סגנון שלטונו האוטוקרטי-משהו.
מאות פוליטיקאים, אקדמאים ועיתונאים נכלאו באשמת רקימת מזימות נגד הממשלה, ובחודש שעבר הורשעו יותר מ-300 קציני צבא בקשירת קשר נגד ארדואן, שבוצעה לפי בית המשפט לפני כמעט עשור. נגזרו עליהם תקופות מאסר ארוכות.
ממשלתו של ארדואן טוענת כי רוב העצורים מוחזקים בשל פשעים חמורים כמו חברות בארגון טרור חמוש, וכי אין להם שום קשר לעיתונות.
במהלך נוסף שעורר מחלוקת אושר ביולי השנה חוק שקידם ארדואן ומגביל ניתוחים קיסריים, וצעד אחר שעליו זועמים אזרחים בטורקיה הוא החלטת ארדואן לקדם גם חוק נגד הפלות.
ובתוך כך, ארגון זכויות האדם Turkish Human Rights Association דיווח שכ-400 איש, שרובם נכלאו בטענה לקשרים עם המורדים הכורדים, פתחו בשביתת רעב בבתי הכלא של טורקיה. הם דורשים להרחיב את זכויותיהם של הכורדים ולשפר את תנאי מאסרו של מנהיג המורדים הכורדים, עבדאללה אוצ'לאן.