רוב הקבלנים: מחירי הדירות בישראל לא יעלו
בנק ישראל מזהיר מפני בועת נדל"ן, אך לפי סקר חדש שערכה חברת BDI, מחצית מהקבלנים צופים יציבות במחירי הדירות וחלקם בכלל סבורים כי תתרחש ירידה במחירים
בנק ישראל מדבר על בועת נדל"ן , אבל אם שואלים את הקבלנים - בשנה הקרובה תיתכן יציבות במחירי הדירות . מסקירה שערכה חברת המידע העסקי BDI בקרב מאות קבלנים וספקים בענף הבנייה, עולה כי הקבלנים צופים עלייה מינורית במחירי הדירות בשנת 2013, מרביתם אף סבורים שמחירי הדירות כלל לא יעלו.
כתבות אחרונות בערוץ הנדל"ן :
- מגדלי ענק ברמת גן: האם התושבים יעצרו אותם?
- "למה אין בפתח תקווה דירות זולות כמו בחריש?"
- אטיאס ישווק 5,000 דירות, בעיקר בי-ם ובנתיבות
על פי הנתונים שפורסמו היום (ג'), לקראת כינוס הנדל"ן השנתי של ארגון הקבלנים תל-אביב-יפו-בת ים, 40% מהקבלנים צופים כי בשנת 2013 מחירי הדירות יעלו, 51% צופים שמחירי הדירות יוותרו ללא שינוי ו-9% מהקבלנים צופים ירידה במחירים. שיקלול התשובות מעלה כי הקבלנים צופים עלייה ממוצעת של 2% בלבד במחירי הדירות בשנה הבאה.
הערכת הקבלנים כי לא תתרחש עלייה משמעותית במחירי הדיור מעידה על מגמה בקרב גורמים בשוק הנדל"ן, הסבורים כי אין בועת נדל"ן בישראל. בניגוד לאזהרות של בנק ישראל בשבועות האחרונים מפני הבועה ומפני עלייה במחירי הדירות, בדיקה של ynet שנערכה באחרונה העלתה כי גורמים בשוק סבורים שהביקושים לדירות בחודש החולף דווקא ירדו וכי מי שלא מוכרח לקנות דירה - עדיין ממתין בשוק.
ימשיכו לבנות במרץ
עוד עולה מהנתונים כי 67% מהקבלנים צופים שברבעון האחרון של 2012 יחול גידול בהיקף פעילותם. 31% צופים שהיקף הפעילות יישאר ללא שינוי ורק 7% צופים שהיקף הפעילות יקטן. לגבי 2013, 56% מהקבלנים צופים גידול בהיקף הפעילות ו-44% לא צופים שינוי או צופים קיטון בהיקף הפעילות. המשמעות היא שהקבלנים מעריכים כי ימשיכו לעבוד ולבנות במרץ.
עם זאת, 56% מהקבלנים סבורים שעלות המימון ב-2012 התייקרה וניתן לראות כי מחנק האשראי בשוק הנדל"ן השפיע על עלויות המימון שלהם.
אייל ינאי, מנכ"ל משותף בחברת BDI, התייחס לנתונים לפיהם הקבלנים סבורים כי עלות מימון פרויקט נדל"ן התייקרה בשנה האחרונה. לדבריו, לא רק הרוכשים ישבו על הגדר בעקבות המחאה החברתית - קבלני הבניין נקטו בשנה האחרונה במשנה זהירות.
"הירידה החדה בביקושים לדירות לאחר פרוץ המחאה, לצד הבטחות הממשלה כי מחירי הדירות יירדו, וכן מחנק האשראי - העלו משמעותית את עלויות המימון והביאו לירידה בהשקעות הקבלנים", הסביר ינאי. "זה בא לידי ביטוי בירידה בהתחלות הבנייה במחצית הראשונה של 2012 בהשוואה לתקופה המקבילה, ולירידה של 17% בהוצאת היתרי בנייה בחמשת החודשים הראשונים של 2012 בהשוואה לתקופה מקבילה".
לטענת ינאי, "עתיד ענף הבנייה תלוי בעתיד המשק כולו - אם המשק ייכנס להאטה בעקבות המשבר הכלכלי הגלובלי, המשבר יחלחל גם לענף הבנייה. כך תיפגע היכולת של משקי הבית לרכוש דירות וייתכן כי תשפיע גם על המחירים".