שתף קטע נבחר

 
אורי קופר

מגן עולה

להפסדים של ריאל מדריד, צ'לסי ומנצ'סטר סיטי במחזור האחרון של ליגת האלופות היה מכנה משותף: המאמנים שבצד השני עשו שימוש מפתיע במגן הימני או השמאלי. ועצה להורה הישראלי: רוצה שהילד יתקדם? שלח אותו להגנה. "הכל מקצועי", המדור של אורי קופר

ז'וזה מוריניו הוא לא רק מאמן מצוין אלא גם נואם מרשים. הכריזמה של הפורטוגלי והאפשרות שלו להעביר מסר בשפות שונות הביאו אותו לפני כמה שנים, כשעוד היה מאמן צ'לסי, להרצות לכדורגלנים מצטיינים צעירים שרומן אברמוביץ' אסף ממקומות שונים בעולם.

 

חגיגת תקצירים ב-ynet ספורט:

   

עם סיום דבריו, כשהגיע זמן לשאלות, הרים ילד אסיאתי אחד את היד ושאל איזה תפקיד במגרש מביא איתו סיכוי גבוה יותר להצלחה. התשובה של מוריניו - מגן - הפתיעה את כולם, אבל השינויים שעוברים לאחרונה על המשחק מוכיחים, איך לא, שמוריניו צדק. הרי הוא עצמו סבל מזה בשבוע שעבר בליגת האלופות.

 

 

ז'וזה מוריניו. חווה על בשרו את "בעיית המגן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ז'וזה מוריניו. חווה על בשרו את "בעיית המגן"(צילום: AFP)

 

מוריניו, יחד עם ארסן ונגר, הביא לעליית חשיבותו של המגן בכדורגל האנגלי. לשחקן ההגנה בפינה היה מעט מאוד מרחב תמרון במערך הבריטי המסורתי ומוריניו, שהנחיל טקטיקה שונה, הביא לשיפור מעמדו. מספר שנים חלפו והמחזור האחרון של ליגת האלופות הוכיח סופית, שהדרך הטובה ביותר להפתיע יריבה עדיפה היא באמצעות המגן הימני או השמאלי. איאקס הדהימה ככה את מנצ'סטר סיטי, שחטאר דונייצק עשתה זאת לצ'לסי וריאל מדריד, עם מוריניו, נפלה בדיוק מסיבה נגד דורטמונד.

 

איאקס ניצלה את המעבר של רוברטו מאנצ'יני לשלושה שחקני הגנה, ושלחה את המגן הימני ריקרדו ואן רין שוב ושוב לשטחים החופשיים באגף, שם היא הפכה לדומיננטית מול אלופת אנגליה. שחטאר השתמשה, כרגיל, במגן המתוחכם ביותר בעולם, הקפטן דריו סרנה, שעובר לעמדת קישור כשהכדור ברגליים אוקראיניות, וכך הביכה את אלופת אירופה ומנעה מאשלי קול לצאת קדימה. אבל השיא שייך כאמור לדורטמונד במשחק הגדול מול ריאל מדריד.

 

אייאקס חוגגת מול מנצ'סטר סיטי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אייאקס חוגגת מול מנצ'סטר סיטי(צילום: AFP)

 

מאמן דורטמונד יורגן קלופ ידע שני דברים בוודאות. הראשון הוא שמייקל אסיין, קשר אחורי עם ניסיון מועט כמגן (שיחק מגן ימני בצ'לסי) יהיה המגן השמאלי של ריאל, שסובלת מפציעות בעמדה. השני הוא התפקוד הטקטי הקבוע של כריסטיאנו רונאלדו, שנשאר תמיד, גם כשריאל מתגוננת, רחוק בצד שמאל של ההתקפה וזאת במטרה להוביל את המתפרצות המהירות של ריאל, הנשק החזק ביותר שלה. שתי אמיתות ברורות על אותו צד של המגרש. אפשר לעשות עם זה משהו.

 

"הכל מקצועי" - הפרקים הקודמים:

 

וקלופ עשה את המהלך מיד עם פתיחת המחצית השנייה. המאמן הגרמני שרטט משולש בין אסיין, הבלמים של ריאל והקשר האחורי צ'אבי אלונסו ושלח למשולש הווירטואלי הזה את השחקנים היצירתיים ביותר שלו, מריו גצה ומרקו רויס. אסיין, שחקן מרכז שדה במנטליות שלו, עזב פעם אחר פעם את העמדה שלו וחתך פנימה לעזור מול הסכנה המתקרבת מהאמצע.

 

דורטמונד מול ריאל. התחכום הטקטי הפך לשליטה בפועל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
דורטמונד מול ריאל. התחכום הטקטי הפך לשליטה בפועל(צילום: gettyimages)

 

רונאלדו, לפי ההוראות הקבועות, נמנע לרדת ולמלא את החור שנוצר ודורטמונד קיבלה אגף שלם לעצמה. המגן הימני המצוין לוקאש פישצ'ק עזר לדאוג

שהתחכום הטקטי יהפוך גם לשליטה בפועל. דורטמונד הייתה טובה יותר, דורטמונד ניצחה.

 

ההפסדים של קבוצות חזקות כמו ריאל, צ'לסי ומנצ'סטר סיטי נבעו משימוש נכון של המאמנים היריבים במגן איכותי. גדולת השחקנים האלה היא לא רק יכולתם לעשות הגנה והתקפה בצורה יעילה, אלא בעיקר בהבנתם בנוגע לתזמון. טיימינג זה הכל בחיים. קיימת חשיבות אדירה ליכולת השחקן להבין מתי לשים את כובד המשקל מאחור ומתי לפנים. בקבוצות ישראליות שחקנים כאלה כמעט ואינם קיימים, דבר שמוביל לירידה באיכות המשחק, והסיבות לכך מגוונות.

 

עירוני קריית שמונה חוגגת אליפות. הסוד - מגן זר? (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
עירוני קריית שמונה חוגגת אליפות. הסוד - מגן זר?(צילום: אפי שריר)

 

רוב המאמנים הישראלים, ורבים מהם הצהירו על כך בפומבי, מחזיקים בגישה פרימטיבית לפיה יש לחזק את הקבוצה קודם כל במה שהם מכנים "השדרה המרכזית" - בלמים, קשרים יצירתיים וחלוצים. כמעט כל המאמנים לא מאמינים, למשל, בחיזוק של שחקן זר לעמדות אחרות במגרש, ונדיר שקבוצה ישראלית מוציאה נתח יפה מהתקציב שלה על מגן, למרות ששחקנים איכותיים בעמדה הזו כמעט ולא קיימים כאן.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

תוצאות השנים האחרונות מראות שהגישה מוטעית. לארבע מתוך חמש האלופות האחרונות היה מגן זר - דושאן מאטוביץ' בקריית שמונה, פיטר מסיללה בשתי אליפויות בחיפה וכריסטיאן אלבארס בבית"ר ירושלים. הפועל ת"א זכתה בתואר ללא מגן זר, אבל מי שהשיגה את המספר הגדול ביותר של נקודות באותה עונה היא חיפה, שוב עם מסיללה, שסיימה שנייה בגלל הקיזוז.

 

ג'ורדי קרויף. באירופה ויתרו, במכבי עדיין מנסים? (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
ג'ורדי קרויף. באירופה ויתרו, במכבי עדיין מנסים?(צילום: עוז מועלם)

 

גם שכבר יש שחקנים סבירים, בישראל עדיין לא למדו איך לנצל אותם באופן מלא. באחד הראיונות שלו בשבוע שעבר אמר ג'ורדי קרויף, שאחד הפגמים הבולטים בכדורגל הישראלי, ושאותו מנסים לתקן במכבי ת"א, הוא ההנחה ששני המגינים צריכים להצטרף להתקפה יחד בעוד שבאירופה הקלאסית ויתרו מזמן על הניסיון הזה. הנה לכם לפחות דבר אחד חיובי שהצוות הזר של מכבי הביא לקבוצה.

 

הסיבה האחרונה נוגעת לשחקנים הצעירים עצמם ולהוריהם. ילדים לא רוצים לשחק בהגנה, במיוחד כשההורים דוחפים אותם לעמדות התקפיות. כפועל יוצא, כבר שנים שאין כאן מגן אמיתי איכותי ואפילו בנבחרת נעשות קומבינות מוזרות ששולחות שחקנים ללמוד את העמדה בגיל מאוחר. מאבי נמני, אלון חזן ועמרי אפק בעבר (האם זה מקרה שכל השלושה הפכו לפרשנים?) ועד אלרואי כהן לאחרונה.

 

עומרי אפק. קומבינות מוזרות בשביל ללמוד את עמדת המגן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
עומרי אפק. קומבינות מוזרות בשביל ללמוד את עמדת המגן(צילום: ראובן שוורץ)

 

השינויים שחלים במשחק עצמו (והוכחו בצ'מפיונס השבוע) והעובדה שבישראל אין מגינים טבעיים רבים, צריכים להביא לשינוי בתפיסה של שחקני נוער ונערים ובני משפחתם. ילד שילמד את דרישות העמדה מגיל צעיר, ויתרגל אותה, יימצא עצמו בדרך הבטוחה להגשמת מטרתו להפוך לשחקן מוביל בישראל. תקשיבו למוריניו, הוא כבר אמר את זה מזמן.

 

הטכנולוגיה מתקדמת למגרש

בליגת האלופות לא נראה בקרוב שימוש בטכנולוגיה שתדווח האם הכדור עבר את קו השער או לא (נשיא אופ"א מישל פלאטיני מתנגד למהלך), אבל בליגות המקומיות, בטח הגדולות שבהן, נוכל לחזות בשינוי הגדול ממש בקרוב וזאת לאחר שפיפ"א חתמה השבוע על הסכם שיתוף פעולה עם שתי חברות שונות, שמספקות - ופה ההפתעה הגדולה - טכנולוגיה שונה לגמרי אחת מהשנייה.

 

דל פוטרו. הטכנולוגיה של הטניס עוברת לכדורגל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דל פוטרו. הטכנולוגיה של הטניס עוברת לכדורגל(צילום: AFP)

 

חברה אחת מוכרת לכל מי שרואה טניס. מדובר בטכנולוגית "עין הנץ" המופעלת בעזרת 6־7 מצלמות העוקבות אחרי מיקומו המדויק של הכדור. פיפ"א הודיעה שבניגוד למתרחש בטניס, פעולת המצלמה לא תופיע לעיני הצופים בטלוויזיה ועל המסכים באצטדיונים השונים.

 

המערכת השנייה שתיכנס לפעולה היא "גול־רף", שפועלת בעזרת שלושה משטחים מגנטיים הנטמנים מתחת לשכבה החיצונית של הכדור, ומתריאה בצפצוף כשהכדור עובר את הקו. השימוש בגול־רף זול בהרבה מעין הנץ, כי אין צורך בהתקנת מצלמות באצטדיון ולכן כשגם בישראל יתחילו להשתמש בטכנולוגיה – ותאמינו או לא, מתישהו זה יגיע - סביר להניח שהיא זו שתיבחר.

 

אליפות העולם לקבוצות, בחודש דצמבר ביפן, תחנוך בשידור ישיר את שתי השיטות. באצטדיון אחד תותקן מערכת עין הנץ ובשני ישתמשו בשיטת גול־רף. בליגה האנגלית כבר הודיעו שיתחילו להשתמש בשיפור הטכנולוגי, בכל המגרשים בפרמייר־ליג, החל מהעונה הבאה. פיפ"א, בכל מקרה, כבר הודיעה השבוע שבהסכם עם שתי החברות נכלל "ביטוח", הקובע שבמידה והמערכות יבצעו טעויות הארגון אינו חשוף לתביעות, ומי שיספגו את האש אלה חברות הטכנולוגיה עצמן.

 

להערות ותגובות: ori-c@yedioth.co.il

 

למעקב בטוויטר: #CoopSport

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים