שתף קטע נבחר

 

נגד הזרם: המפלגות החרדיות לא מייצגות אותנו

האוכלוסייה החרדית גדלה, אך המנדטים מצטמצמים. למרות הנחיות הרבנים, חרדים רבים אינם מצביעים עבור המפלגות החרדיות שאינן מייצגות נשים או חרדים עובדים: "בקלפי אין מצלמות, ואז אנשים מכריעים בהתאם לאמת הפנימית"

במפלגות החרדיות מתקשים להבין את הפלא: הריבוי הטבעי הגבוה לא מסייע במאומה להגדלת כוחן ממערכת בחירות אחת לבאה אחריה. על אף הנחיותיהם הברורות של הרבנים באשר למפלגות שיש להצביע עבורן, דומה כי לשוק הפוליטי יש כוחות משלו.

 

<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>

 

 

הערכות דמוגרפיות שמרניות גורסות כי "יהדות התורה" אמורה הייתה לגרוף בקלות 7 מנדטים כבר בבחירות הקודמות. וראה זה פלא, היא נאבקת - וקשה - על המנדט החמישי. גם ש"ס רואה לאחרונה סקרים לא מחמיאים, הממקמים אותה סביב ה-10 מנדטים – הרחק-הרחק מהיעד השאפתני של המספר הכפול שבו היא חפצה. מי שתוהה מה קורה לציבור הצייתן, לכאורה – לא צריך להציץ בסקרנות מאחורי הפרגוד.

 

"לא נצביע למפלגה שאינה מתירה לנשים להיכנס לשורותיה". שושן, בעבר מצביעת ש"ס (צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס) (צילום: יעקב כהן, אתר ש
"לא נצביע למפלגה שאינה מתירה לנשים להיכנס לשורותיה". שושן, בעבר מצביעת ש"ס(צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס)

 

מערכת הבחירות הנוכחית מוציאה בגלוי את החרדים שמוכנים להודות בפה מלא: אנחנו לא מצביעים למפלגות חרדיות. אסתי שושן, עיתונאית חרדית ב"כיכר השבת", העלתה לרשת הפייסבוק קבוצת מחאה תחת הסלוגן "לא נבחרות, לא בוחרות".

 

"זה התחיל משיחה בין חברות על כך שלא ייתכן שמבקשים מאתנו להצביע למפלגה, ובאותה נשימה חושבים שאנחנו לא ראויות להיות בה בגלל המגדר שלנו", אומרת העיתונאית החרדית. "זה מצב אבסורדי. נשים חרדיות יכולות להיות מנהלות בתי ספר, פרסומאיות ובעלות מקצועות אחרים, המחייבים חשיפה ציבורית מתמדת ומגע הדוק עם ציבור, אז למה לא פוליטיקה?"

 

שושן, אם לארבעה, בעברה מצביעת ש"ס, מודעת לעובדה שהיוזמה, לא בהכרח תתקבל בהבנה או בהסכמה בתוככי החברה החרדית: "ברור לי שהרבה חרדיות לא מרגישות חיבור מיידי למסר. מישהו כבר אמר להן שיש להן תפקיד מוגדר אחר, והן לא אמורות להשפיע על עניינים ציבוריים שנוגעים להן ישירות. ועם זאת, את שומעת המון נשים עם טענות מאוד רציניות על השיטה הקיימת, לצד הפחד מליזום. אני מקווה שהיוזמה תעודד אותן לעשות עם זה משהו, גם אם זה אומר לא לשים פתק מפלה בקלפי".

 

ומה עם הטיעון ההלכתי?

 

"שמעתי אותו, כמובן. הלכתית הדבר ממש לא מעוגן בצורה ברורה. זה יותר סוג של תירוץ להתחבא מאחוריו. גם על זכות ההצבעה לנשים היו בעבר לא מעט פשקווילים וחרמות. היום דואגים לבייביסיטר כדי שהן יצביעו. אנחנו חושבות שצריך לשים לזה סוף. הנשים החרדיות היום הן אקדמאיות, נשות עסקים עם קריירות מפוארות ורקורד של עשייה. ואם הם חושבים שאנחנו לא ראויות להיבחר, אז נעשה שניצלים ולא נצביע, או נצביע למי שחושב אחרת מהם".

 

יש חרדים בשמאל

אלי אדלר מעיד על עצמו כעל איש של "מאחורי הקלעים". הוא חתום, בין היתר, על מניפסטים דוגמת "המכתב לחרדי העובד" שהופץ ברחבי הרשת, וזכה לאלפי תגובות נלהבות. "זה מסוג הדברים של 'במקום שאין אנשים השתדל להיות איש", הוא אומר. "עם שותפים נוספים החלטנו לנסות ולהקים מערך שיקדם את צרכיהם של החרדים העובדים, מזוויות שאיש מהמפלגות החרדיות לא מטפל בהן. יש לנו רבנים שתומכים ברעיונות שלנו, וזה לחלוטין לא ללכת נגד".

 

אדלר מודה כי במשך תקופה ארוכה הוא מנסה לנהל מגעים עם "יהדות התורה", ללא הצלחה. "לא הושגה אפילו פגישה. אני מנהל איתם מגעים, כי אני מאמין שהם יכולים אם רק ירצו. אנחנו לא 'שורפים את המועדון', אבל שומרים במקביל את כל האופציות על השולחן".

 

נגד פוליטיקה מגזרית. חברי הכנסת ליצמן ופרוש מיהדות התורה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נגד פוליטיקה מגזרית. חברי הכנסת ליצמן ופרוש מיהדות התורה(צילום: גיל יוחנן)
 

 

לא מעט חרדים מוכנים למתוח את הספקטרום הפוליטי, ועל אף הזיהוי האוטומטי עם הימין – אפשר למצוא אותם גם במפלגות כמו "העבודה". יעל, אשת הייטק חרדית חושפת שכבר שנים היא לא מצביעה ל"יהדות התורה". כחרדית אשכנזית היא עזבה את מה שנחשב ל"ביתה הטבעי": "פעמיים הצבעתי להם, וזהו", היא אומרת.

 

"אני לא מצביעה להם, כי אני נגד מגזריות בפוליטיקה. אני לא מבינה למה צריך מפלגות ערביות, חרדיות, או של עדות מסוימות. זה מיותר לגמרי. אני מאמינה במודל פוליטי של מדינות אירופה וארצות הברית. מודל של מפלגות גדולות, שיש בהן ייצוג לכל חלקי האוכלוסייה".

 

יעל לא מסתפקת בתמיכה בקלפי, והיא חברת מפלגת "העבודה" "ושמאלנית גאה", כהגדרתה. והיא לא לבד: "המפלגות החרדיות מייצגות רק חלק מקהל הבוחרים שלהן, וזו עובדה. הן משמרות תופעות כמו עידוד לאי יציאה לעבודה, ואין בהן נשים כעיקרון – וגם לא פריימריז.

 

"בעבר הייתה הפרדה מאוד ברורה בין הרבנות – לפעילות הציבורית. מי שהתמנה לתפקיד במוסדות הקהל היה נבחר על ידי הציבור. החיבור בין השניים הוא דבר חדש ורע מאוד. בסך הכל, לחרדי אין צרכים ספציפיים יותר מלכל אחד אחר: חינוך חינם, שירותי בריאות, כמו כולם. מפלגה שמאמינה במודל מדינת רווחה לכל אזרחיה, תדאג גם להם".

 

"כבר לא מייצגים אותי"

ירוחם אסטריכר הוא איש תנועת 'טוב' – שהצליחה, כנגד כל הסיכויים והתחזיות, להשתחל לעיריות חרדיות בבית שמש ובביתר עלית, ולהילחם משם על זכותם של החרדים שאינם אברכים ליחס הוגן ולא מפלה.

 

למה לא "יהדות התורה"?

 

"משום שהיא לא מייצגת אותי כחרדי שלא שייך היום לעולם הישיבות, כי אני עובד. השאיפה שלי היא שילדיי יקבלו חינוך חרדי 'כמו פעם', לפני עידן ההקצנות. במודל הנוכחי, 'יהדות התורה' לא מייצגת אותי ועוד אלפים כמוני - לא בהשקפת העולם, ולא בצרכים החשובים לי. היא פונה אלי כמו שהיא פונה לבדואי, עם אתנן פוליטי אבל לא כייצוג אידיאולוגי.

 

"יהדות התורה' לא בונה על עשייה או על תוצאות בשטח. היא בונה על הוראת הרבנים להצביע עבורם. מה שקורה בפועל, זה שמבחירות לבחירות, גם הציבור שמצביע בגלל הרבנים כבר לא יכול יותר, אז הוא נשאר בבית. אנשים מתקשים להזדהות עם תככים ומריבות במקום ערכים. ושלא תהיה טעות: 'אגודת ישראל' עם חמישה מנדטים זה כישלון צורב".

 

נלחמים על יחס הוגן לחרדים שאינם אברכים. תנועת "טוב" (צילום: יעקב לדרמן) (צילום: יעקב לדרמן)
נלחמים על יחס הוגן לחרדים שאינם אברכים. תנועת "טוב"(צילום: יעקב לדרמן)

 

בבחירות הקודמות הצביע אסטריכר לש"ס, אך הפעם הוא לא מתכוון לחזור על המהלך: "רציתי לראות אותה נאבקת על דברים שחשובים לי, כמו השכלה אקדמית לחרדים, תעסוקה למגזר, נושא הצבא, אך לצערי לא ראיתי שהיא מקדמת את זה. אפילו להפך. ואם לא די בכל אלה, זו מפלגה שקמה על קיפוח ואפליה, ובין שורותיה נמצאים רק ספרדים, ובאופן מוצהר. אז שלא תצפה שהאשכנזים יצביעו עבורה. הם לא מייצגים אותנו, כי אנחנו לא מהעדה 'הנכונה".

 

את אחת האלטרנטיבות של "המרד הקדוש" במפלגות החרדיות, מוצאים במגזר החרדי במפלגתו של ח"כ הרב חיים אמסלם. נתי אליאס, בחור צעיר בן 25 מגדירעצמו כ"פעיל פוליטי נלהב" בתנועת "עם שלם", ועבורו הרב אמסלם הוא האיש הכי אמיץ בעולם: "תכלס, מה הוא היה צריך את כל זה? הוא אדם שהגיע עם רקורד רבני מפואר. הוא בא לפוליטיקה במטרה לתקן דברים שהיו טעונים שיפור. רק כדי לראות שבש"ס אין מענה. ואף אחד שם לא עוזר לטפל במצוקת הציבור", הוא אומר.

 

אליאס, ממאוכזבי ש"ס, מאשים את מפלגת האם לשעבר בכך ש"הפכה את הפוליטיקה לרדיפה במסווה הלכתי", כדבריו,"על אף שהם יודעים טוב מאוד שהרב הולך אך ורק בהתאם להלכה. אלפי מכתבי שמגיעים אליו מכל הציבור החרדי מוכיחים את זה, גם חסידים וגם ליטאים. אנשים שמפחדים להגיד בקול שהם מזדהים אתו אבל הם תומכים בו בצורה הכי נלהבת שיש".

 

נגד "החרדים המתחזים"

יעקב וידר היה בסך הכול צעיר חרדי מבני ברק שהחליט לעשות מעשה "משה פייגלין", ולהקים בתוך 'הליכוד' מטה חרדי. היום מכיל המטה רשימות של אלפי מתפקדים חרדים מכל הפלגים והחצרות. חשיפת הרשימות הללו הביאה לאחרונה את 'המודיע' לצאת במאמר מערכת מבוהל על 'החרדים המתחזים' בליכוד, והמספרים אכן מדירים שינה מעיניהם של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, וחבריו לסיעה.

 

אלפי חסידים התפקדו לליכוד. יעקב וידר בישיבה עם השר כחלון (צילום: יעקב וידר) (צילום: יעקב וידר)
אלפי חסידים התפקדו לליכוד. יעקב וידר בישיבה עם השר כחלון(צילום: יעקב וידר)

 

"לא מדובר בקבוצה שולית, אלא באלפים: חסידי בעלז, חסידי גור, ליטאים שהתפקדו למפלגה והם פעילים נמרצים", וידר אומר. "אני אישית תמיד האמנתי בשיטה

של קבוצות קטנות במפלגות הגדולות, וזאת בניגוד למצב הקיים של מפלגות לוויין ורסיסי מפלגות. הדרך להשפיע היא דרך המפלגות הגדולות".

 

ומה אם ש"ס ויהדות התורה יתחברו?

 

"אין שום מצב בעולם שדרעי יוותר על 7 המנדטים שצופים לו מהפריפריה, למען 'יהדות התורה'. חוץ מזה, אני מאמין במפלגה שנבחריה הם אנשים שהגיעו לכיסא בצורה דמוקרטית ודרך פריימריז. זאת בניגוד למפלגות אחרות, לאו דווקא חרדיות, שמתנהלות באמצעות עסקנים והנחתות".

 

אז למה בכל זאת הכל נעשה די בשושו?

 

"את רוצה שירגמו אותנו במגבות במקווה? אנשים פוחדים לצאת בגלוי בגלל מוסדות החינוך של הילדים. זה לא 'ככל אשר יורוך' (הצבעה לפי פסיקת הרבנים), אלא 'ככל אשר יראוך' - החברה, המתפללים בשטיבלעך... בקלפי אין מצלמות, ואז אנשים יכולים להכריע בהתאם לאמת הפנימית שלהם".

 

  • לקראת בחירות: 55% בעד שימור החקיקה הדתית
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לא בוחרות, לא נבחרות. אסתי שושן
    צילום: יעקב לדרמן
    "יהדות התורה לא מייצגת אותי". ירוחם אסטריכר
    צילום: יעקב לדרמן
    צילום: יעקב וידר
    הקים "מטה חרדי" בליכוד. יעקב וידר עם השר יולי אדלשטיין
    צילום: יעקב וידר
    מומלצים