עופו על זה: מוזיאוני התעופה הטובים בעולם
מוזיאוני התעופה תמיד מגרים את הדמיון: אפשר לראות בגודל טבעי מטוסים מכל התקופות, לשבת בקוקפיט ולגעת בהגאים. קבלו את החמישייה המובילה ברחבי העולם, ועוד אחד משלנו
רשמית ובאופן קבוע אני מנסה להתחמק מביקור במוזיאוני תעופה בעזרת כל מיני דילים (אתה תיקח אותו למוזיאון התעופה ואני לא אקח אותך לשופינג) - ובכל זאת, אם אני כבר נוחתת שם - אני תמיד נהנית.
הילדים אוהבים את המוזיאונים האלה, שמגרים את הדמיון ומאפשרים להיכנס ולשבת בתוך מטוסים והליקופטרים, לגעת בכפתורים ובמצערות. לרובם בתי קולנוע בשיטת איי מקס, סימולטורים משוכללים ואטרקציות רבות נוספות, כמו עיצוב ממוחשב של מטוסי נוסעים.
עוד מוזיאונים מיוחדים בעולם:
- נפרדנו כך: המוזיאון שישבור לכם את הלב
- סנוב, במוזיאון היהודי המחודש בלונדון כבר היית?
- דרא"פ: מוזיאון חדש למורשתו של נלסון מנדלה
- הצעה שלא כדאי לסרב לה: מוזיאון מאפיה בווגאס
כאטרקציה תיירותית, היתרון והחיסרון של מוזיאוני התעופה נמצאים במיקומם. לרוב הם מחוץ לעיר או בקצה המרוחק מאוד שלה, כי רק שם אפשר לפרוש האנגרים עתירי תצוגות ולתחזק חללים של עשרות אלפי מ"ר. בערים גדולות, כמו לונדון למשל, הביאו בחשבון זמן הגעה כולל של שעה לפחות. בפריז, בברלין ובאמסטרדם - כשעתיים. בארה"ב תצטרכו לרוב לסמוך רק על רכב שכור. התמורה למאמצי ההגעה היא לפחות ארבע שעות של פעילות. אז מה רואים ואיפה כדאי?
לונדון: Royal Air Force Museum
מוזיאון התעופה בחסות חיל האוויר הבריטי המלכותי (RAF) נמצא הרחק בצפון העיר, אבל נגיש בקלות בעזרת הרכבת התחתית (תחנת קולינדייל בנורת'רן ליין לכיוון אדג'וור.(
מדובר בהאנגרים ענקיים ובהם קיצור תולדות חיל האוויר המלכותי: מספיטפיירים של מלחמת העולם השנייה ועד אף,35- המטוס האמריקאי שחיל האוויר הישראלי חולם לקבל בעוד ארבע שנים. ויש עוד האנגר ובו מתואר הקרב על בריטניה במלחמת העולם השנייה בשלל עזרים טקטיים. הכניסה חינם.
- עוד פרטים באתר: www.rafmuseum.org.uk
פריז: Musee de l'Air et de l'Espace
שווה לטרוח ולהגיע לשדה התעופה לה-בורז'ה ליד פריז, אשר בקצהו נמצא אחד ממוזיאוני התעופה הגדולים
, המרשימים והוותיקים בעולם. 150 אלף מ"ר, 150 דגמי מטוסים וקרוב ל20- אלף פריטים, כולל חתיכה אחת שנותרה מ"הציפור הלבנה," המטוס שהמריא ב1927- מפריז לניו יורק והתרסק מעל לאוקיינוס האטלנטי, וכמובן - הדגם הראשון של הקונקורד, ביקורים בקוק פיט של בואינג 747 ועוד.
מותאם במיוחד לילדים בני שש עד 12 ושווה מאוד לכל המשפחה. אפשר להגיע ברכבת מגאר ד'לאסט בפריז או באוטובוס .152 הכניסה חופשית, אבל אם רוצים לסייר בקונקורד ובקוקפיט של מטוס הבואינג (וברור שרוצים) משלמים שישה יורו למבוגרים, ארבעה לצעירים עד גיל ,26 חינם לבני ארבע ומטה.
- עוד פרטים באתר: www.museeairespace.fr
ברלין: Luftwaffen Museum
המוזיאון מציג את ההיסטוריה של חיל האוויר הגרמני מראשיתו, כולל שתי מלחמות העולם. הוא ממוקם בשדה התעופה הישן ברלין-גטאו, תשעה ק"מ דרומית לשפנדאו (המרחק מברלין קצר, 20 ק"מ, אבל זמן ההגעה יהיה כשעה וחצי לפחות.(
השדה היה בשימוש לאימוני חיל האוויר בתקופת השלטון הנאצי. כיום תראו שם כלי תעופה שהיו בשימוש חיל האוויר הגרמני במלחמות העולם. הכניסה חינם. אפשר להגיע ברכבת התחתית (תחנת רטהאוז-שפנדאו) או באוטובוס .135
- עוד פרטים באתר: www.luftwaffenmuseum.com
אמסטרדם: Aviodrome
מוזיאון התעופה הלאומי של הולנד נמצא בשדה התעופה הישן ליליסטאד, ואפשר להגיע לשם ברכבת לליליסטאד היוצאת מרציף מספר 2 בנמל התעופה סחיפהול. בתחנת ליליסטאד מחליפים לאוטובוס 148 ויורדים בתחנה הקרובה לשדה התעופה ושמה ,vleigveld/eendvag ואז הולכים כמה דקות ומגיעים.
כן, מסע לא קצר, אבל פארק של ממש מחכה בסופו. המוזיאון מתרכז בתעופה אזרחית וצבאית וסוקר מאה שנות תעופה. גם כאן אחד השיאים הוא סיור עומק בתוך בואינג ,747 ולא תרצו להחמיץ את מסלול "מכונת הזמן20 ." יורו למבוגר, 14 יורו לילד.
- עוד פרטים באתר: www.aviodrome.nl
סיאטל: מרכז התעופה העתידית ומרכז בואינג
המצאות חדשות ופני התעופה העתידית ועוד הרבה - זה מה שמחכה לכם בסיור במרכז התעופה בסיאטל, כולל האפשרות לעצב מטוס לפי הבנתכם. המרכז נמצא כ40- ק"מ צפונית לסיאטל.
הספונסר של המרכז הוא חברת בואינג, ולכן כאן תוכלו לערוך את הסיור המקיף ביותר בכל דגמי בואינג, ,777 ,747 ואפילו 787 החדש יורכב לשימוש מסחרי מול עיניכם המתפעלות. שימו לב: ילדים צריכים להיות בגובה של לפחות 122 ס"מ כדי להשתתף בסיורי בואינג. מכיוון שמדובר בארצות הברית, התחבורה הציבורית מוגבלת. המחירים בין 14 ל20- דולר לפי גיל וסוג הכרטיס.
עוד פרטים באתר: www.futurofflight.org
וושינגטון די-סי: מוזיאון התעופה והחלל
ככל הנראה האוסף הגדול בעולם של כלי תעופה, טילים, אביזרים ופריטים בשימוש מערך חקר החלל האמריקאי נמצא בוושינגטון הבירה. תיארוך הפריטים מתחיל בשנת ,1903 במטוס של האחים רייט
(יש הרבה כאלה, ויש אחד כמעט בכל מוזיאון תעופה בארצות הברית) ומגיע עד חלליות אפולו וקולומביה וסלעים מהירח. בקולנוע איי מקס לוקהיד מרטין הצמוד תוכלו להיכנס לסימולטור, ויש עוד הרבה אטרקציות במוזיאון הענק.
למוזיאון שני אגפים הנמצאים במקומות שונים. מוזיאון התעופה והחלל (הכניסה חינם) נמצא בדאון-טאון וושינגטון, קל להגיע אליו בתחבורה ציבורית, ויש כמה רכבות עירוניות ואוטובוסים שעוצרים לידו.
האגף השני, הנקרא Center Steven F. Udvar-Hazy (כניסה חינם) נמצא בשאנטילי, וירג'יניה. בשל גודל החללים עיקר התצוגה במוזיאון הזה היא בכלי טיס מכל הסוגים, התקופות והגדלים, התולים מן התקרות בגובה המקביל לבניין בן עשר קומות. כדי להגיע לאגף הזה צריך להגיע מוושינגטון לשדה התעופה דולס (Dulles) בווירג'יניה, משם באוטובוס-שאטל מיוחד למוזיאון.
• עוד פרטים באתר: www.airandspace.si.edu
חצרים: מוזיאון חיל האוויר
אולי לא מאוד גדול, אבל בהחלט מרתק ומרשים - זהו מוזיאון חיל האוויר בחצרים, בנגב, שמונה ק"מ דרומית-מערבית לבאר שבע (קו 31 מהתחנה המרכזית בבאר שבע, רציף .(9 בהאנגרים, בתצוגות פתוחות, בבטן מטוס תובלה - כל תולדות חיל האוויר הישראלי, כל הכלים שהיו בשירות ומעט כלי תעופה אזרחיים. מטוסים, מסוקים ועוד.
המקום מוקדש גם למורשת חיל האוויר, וכך תוכלו למצוא בו את הספיטפייר של עזר ויצמן, המיג 23 שהגיע אלינו עם טייס סורי ונחת במגידו, את מטוס הלביא ועוד.
מחיר כניסה למבוגר: 30 שקל, לילד: 20 שקל. סגור בשבתות ובחגים, פתוח בכל יום חול מ8:00- עד 17:00 ובימי שישי וערבי חג עד .13:00 שימו לב, בקיץ חם שם מאוד ויבש. זה טוב לשימור מטוסים מפני חלודה אבל מקשה על הסיור. עדיף להגיע בחורף. פיצוי לא צפוי יגיע מכיוון בסיס חצרים. לפעמים תצליחו לראות טיסות אימונים של מטוסי אף15- ואף,16- וזה מראה מרהיב ומרשים גם למי שלא מחשיב את עצמו כחובב טיס מושבע.
- עוד פרטים באתר:www.iaf.org.il/5915-he/IAF.aspx
פורסם ב"24 שעות" של "ידיעות אחרונות"