שתף קטע נבחר

 

הבית הלבן, הקול השחור: למי מצביעים החרדים?

מאות-אלפי חרדים אמריקאים אמורים לממש את זכות ההצבעה בשעות הקרובות. פרשנים סבורים כי מרביתם יתמכו ברומני, אך בחסידות סאטמר הקיצונית יצאו בקמפיין בעד אובמה, הקורא שלא להכניס את ישראל למערכת הבחירות

הבחירות לנשיאות ארצות הברית צמודות מתמיד, ובמדינות רבות כל קול קובע - הפעם גם של החרדים. בישראל שולטות ש"ס ויהדות התורה בכיפה השחורה, אבל חובשיה באמריקה לא בהכרח הולכים לקלפי כאיש אחד. בקרב הפרשנים חלוקות הדעות בשאלה האם החרדים יתמכו במובהק במועמד מסוים - או שקולותיהם יתחלקו בין השניים. לובשי השחורים יתמכו בשחור, או שהשמרנים ילכו עם הרפובליקני?

 

<<היכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet יהדות>>

 

 

מתוך כ-650 אלף האורתודוכסים החיים בארה"ב (שהם כ-11% מכלל היהודים שבהן), ישנם 400 אלף חרדים, המרוכזים בעיקר בניו-יורק וניו-ג'רזי. קצב הגידול שלהם נע סביב ה-4% בשנה, מה שהביא לפריסתם בשנים האחרונות גם לעבר מדינות מפתח אחרות, כפלורידה ואוהיו. ב-2008 הצביעו החרדים ברובם למועמד ג'ון מקיין, וגם במערכות הבחירות שלפניה הייתה ידועה תמיכתם במפלגה הרפובליקנית. ומה הפעם?

 

"כמעט לכולם כואב היחס לישראל" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"כמעט לכולם כואב היחס לישראל"(צילום: EPA)

 

העיתונאי בנימין רוז, עורך החדשות במגזין החרדי "משפחה" בשפה האנגלית, לא צופה שינוי. לדבריו, שאלת היחס לישראל וסדר היום השמרני יעשו את שלהם, ורוב החרדים - כמו האורתודוכסים בכלל - יתמכו במיט רומני. מיעוטם, בעיקר מהמעמד הסוציו-אקונומי הנמוך יחסית, יתנו את קולם לנשיא המכהן, משום ששלטון מפלגתו מבטיח להם תמיכה כלכלית רחבה יותר.

 

"יש כאלה שמרגישים יותר נוח עם הדמוקרטים, וגם אם הם לא אוהבים את אובמה ויחסו לישראל – יעדיפו להישאר עם ההנאות האלה", אומר הפרשן החרדי, "אבל הרוב, שהוא יותר מבוסס ולא צריך את הכסף הזה, יצביעו לרומני. הם מאוד מפחדים מהמדיניות של הנשיא במזרח התיכון, וגם מאסו מהליברליזם בסוגיות כגון נישואים חד-מיניים".

 

החרדים האנטי-ציונים - בעד אובמה

אלא שהאגף החרדי הקיצוני, שבסיסו ממוקם בארצות הברית, חושב אחרת: בתחנות רדיו חרדיות וברשת האינטרנט מתנהל בשבועות האחרונים מסע תעמולה של חסידי סאטמר האנטי-ציוניים, שמטרתו לשכנע את המצביעים לנטרל את השיקול של טובת-ישראל בדרכם אל הקלפי, וחלקו אף קורא במפורש להצביע לאובמה, הנחשב לעוין כלפיה. לדבריהם, אין זה נכון לקבוע כי רומני טוב ליהודים, והדבר אף עלול להתברר כ"התגרות באומות" האסורה, לשיטתם, ולגרום לגילויי אנטישמיות. 

א"ו, חסיד סאטמר המתגורר בקריית יואל שבמונרו, מספר כי ארגון "נטרונא" של סאטמר, המנהל את "True Torah Jews", יצא לפני כשבוע בקמפיין המיועד לציבור החרדי, וקורא לו להצביע למען הנשיא המכהן. לדבריו, הקמפיין משודר מדי שעה בכל תחנות הרדיו הגדולות, במטרה לקרוא לציבור היהודי והחרדי לא להכניס את מדינת ישראל למערכת הבחירות, "דבר שיעורר הרבה אנטישמיות".

 

הקמפיין תוקף חזיתית את בנימין נתניהו, ואומר כי "ראש ממשלת ישראל ניסה להשפיע על הבחירות בארצות הברית... יהודי ארה"ב מוטרדים מהמהלך הזה. הפעם ראש הממשלה באמת חצה קו אדום על ידי התערבות גסה... יתכן שהוא אף פגע בתדמיתם. לפיכך, יהודי ארה"ב רוצים לתקן את התדמית ולהצהיר כי כתמיד, ההצהרות של הפוליטיקאים הישראלים לא משקפות את הדעות של יהדות ארה"ב".  

 

"ביבי חצה קו אדום על ידי התערבות גסה בפוליטיקה האמריקאית". סאטמר

 

בנימין רוז לא צופה אפקט של ממש לקמפיין, ומבהיר: "רק הקיצוניים ביותר יעשו שיקול שכזה. בסאטמר יש דווקא הזדהות עם ישראל, ותחושת אחריות כלפי היהודים שגרים בה – למרות האידיאולוגיה האנטי-ציונית. מי שיצביע לאובמה יעשה את זה בגלל התקציבים, ולמרות היחס לישראל. לא בגללו".

 

הקולות היקרים של פלורידה ואוהיו

בסיס התמיכה המסורתית של החרדים (והיהודים האורתודוכסים בכלל) ברפובליקנים, לשיטתו של רוז – הוא בהיותם "המיעוט של המיעוט", כהגדרתו, ורצונם הטבעי להזדהות עם קבוצות נוחות להם, ולהשתייך למחנה אחד איתם. במקרה זה מדובר באוונגליסטים, המחזיקים בעמדות פרו-ישראליות (מבחינה מדינית) ושמרניות (דתית-מוסרית).

 

"לא תמצא בית כנסת חרדי אחד שבו הכריזו בשבת למי להצביע" (צילום: אוהד צויגנברג , AP) (צילום: אוהד צויגנברג , AP)
"לא תמצא בית כנסת חרדי אחד שבו הכריזו בשבת למי להצביע"(צילום: אוהד צויגנברג , AP)

 

רוז מסכם כי דווקא במדינת המפתח שבה משקלם של החרדים הוא הגבוה ביותר, ניו-יורק - הם חסרי השפעה בבחירות, משום שהדמוקרטים שולטים בה באופן מסורתי ללא עוררין - גם בלי התמיכה שלהם. כך גם בניו-ג'רזי, שבה ריכוז גבוה של חרדים. בפלורידה ואוהיו, לעומת זאת, החרדים מהווים מיעוט, אך מכיוון שמדובר במדינות "מתנדנדות", לבחירה שלהם עשויה להיות משמעות עצומה.

 

למרות זאת, הוא מספר, אף אחד מהמועמדים לא השקיע לאחרונה יותר מדי במאמצי שכנוע מיוחדים לקהל בוחרים זה – אולי כי שניהם מבינים כי אלה יצביעו ברובם בכל מקרה לרפובליקני. "רומני בחר להשקיע את המשאבים שלו במקומות נכונים יותר, מבחינתו, ורק השבוע שם 11 מיליון דולר על קמפיין בפנסילבניה".

 

"סנדי" נותנת משקל לקולות החרדים

ויש גם חרדים שלא מצביעים בכלל – אבל לא בהכרח מסיבות עקרוניות: "בישראל כל אחד מקבל מעטפה הביתה, עם קריאה להצביע והזמנה לקלפי מסוימת. אבל בארה"ב אתה צריך להירשם בעצמך, ליזום. באופן טבעי צריך אינטרס בשביל זה, ויש כאלה שמוותרים, אבל אי אפשר לאפיין אותם. זו לא אידיאולוגיה".

 

חיים שאולזון, עיתונאי ישראלי החי בברוקלין מזה 30 שנה, ובשנים האחרונות מפרסם ממנה את הבלוג הנשכני "בעולמם של חרדים" - סבור כי נפלה לידיהם הזדמנות נדירה להשפיע על התוצאות גם בניו-יורק, ולהעניק את 29 האלקטורים שלה למיט רומני. "שני המועמדים בכלל לא דורכים פה, ובכלל לא מרגישים בחירות – אבל יכול להיות שזו טעות", אמר.

 

לדבריו, דווקא הוריקן "סנדי", שלדעת רוב הפרשנים העלתה את הפופולאריות של אובמה, בשל התנהלותו והמנהיגות שגילה בזמן האסון - עלולה להתנקם בו שלא באשמתו, שכן תושבי מנהטן שעדיין לא חזרו לשיגרה, יתקשו להגיע לקלפיות, וממילא אחוז ההצבעה יהיה נמוך – דבר שיעלה את סיכויי הרפובליקנים לנצח.

 

"אין דלק, אנשים מתניידים בסוס ועגלה כי אלפי המוניות מושבתות", סיפר שאולזון, "הממשלה אמרה שזה עניין של יום-יומיים, אבל בינתיים זה כבר שבוע ככה. שם, בסיטי, התמיכה הגדולה ביותר בדמוקרטים, ואם התושבים לא יגיעו לקלפי, הרפובליקנים ינסו לנצל את זה ולגנוב ניצחון – בעיקר בעזרת הקולות החרדים".

 

עם זאת, הבלוגר החרדי מביע ספק אם התרחיש הדרמטי אכן יתממש, שכן מושל ניו-יורק, איש המפלגה הדמוקרטית בעצמו, הודיע כי ההצבעה במדינה תימשך יומיים בשל נזקי הסופה. נראה כי הפוטנציאל להשפעת החרדים בכל זאת גדול יותר בפלורידה ובאוהיו. "ההפרש שם קטן מאוד, ולדעתי גם מחר בלילה, אחרי המדגם של ה-CNN, לא נדע מי יהיה הנשיא".

 

הצבעה - משיקולים אנוכיים בלבד

ומה יהיה השיקול העיקרי של החרדים בדרך לקלפי? לא היחס של אובמה לישראל, וגם לא תפיסת העולם השמרנית

של רומני. שאולזון סבור שבעיקר כסף: "בבורו-פארק הייתה אפשרות להכניס חרדי לסנאט של ניו-יורק, אבל אז סגרו דיל עם מועמד אחר, רק משיקולים כאלה, והוא ניצח", סיפר. לדבריו, הציבור החרדי לא מזוהה באופן מובהק עם אחד מהצדדים, בכל מערכת בחירות – מסיבה זו.

 

"אין פה עניין אידיאולוגי, רק אנוכי", טען, "אומרים פה שעל שלושה דברים העולם עומד – על כסף, על געלד (כסף ביידיש) ועל מאני" (פרפראזה למִשנָה לפיה העולם עומד על התורה, על העבודה ועל גמילות חסדים).

 

על אף הנתונים המצביעים על תמיכה עקבית של היהודים במפלגה הרפובליקנית, שאולזון לא בטוח בכלום. "הציבור מאמין היום יותר לאובמה בנושאים הכלכליים", אך מצד שני – "כמעט לכולם כואב היחס לישראל – כולל סאטמר". מסקנות אין, אבל רמז לכך שהכל פתוח - דווקא כן: "לא תמצא בית כנסת חרדי אחד שבו הכריזו בשבת למי להצביע".

 

  • לכל אשכנזי יש שם (מוזר), למשל: שלוש-רגליים
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    למי מצביעים החרדים?
    צילום: EPA
    מומלצים