שתף קטע נבחר
 

גם למוגבלים מגיע להצביע

הזכות לבחור היא חלק מהחיים, לכן במקום לקרוא לביטול זכויות לבעלי מוגבלות, יש להדק את הפיקוח כדי למנוע ניצול לרעה

בחודש ספטמבר האחרון השתתפתי בוועידת המדינות החתומות על אמנת האו"ם בדבר זכויות אנשים עם מוגבלות, שהתקיימה בניו יורק. בוועידה הושמעו עדויות מזעזעות על תנאי חייהם של אנשים עם מוגבלויות נפשיות ושכליות החיים במוסדות בארצות כמו סין, מכסיקו וגוואטמלה. אנשים שנזרקו לשולי החברה, לעיתים בלי שם וזהות, קרוב או מכר. הם חיים בתנאים מחפירים, חשופים לאלימות ולניצול, בלי מי שידאג לזכותם לחיות חיים של כבוד, הגנה וחום אנושי.

 

אמנם בישראל המצב יותר טוב, אך רק באחרונה נחשפנו לידיעות העוסקות במצבם של אנשים עם מוגבלות במוסד בנווה יעקב ובחשדות שהמטפלים נקטו נגדם אלימות וניצלו אותם מינית במשך שנים.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

הפלות בישראל - מידרדרים לפנאטיות דתית / אסתר הרצוג

לא מצביעים ומתלוננים / שלומי צדקי

 

האנשים החיים במוסדות הם במקרים רבים אנשים שרובנו מעדיפים לשכוח, החיים בשולי החברה, לעיתים בתנאים פיזיים קשים, שכוחים מעין ומלב, סובלים מבידוד ומהדרה חברתית, על לא עוול בכפם. החברה נוטה לדחוק אנשים עם מוגבלות לשוליים - אך ורק בשל מוגבלותם.

 

במקומות רבים בעולם, יחד עם הרחקתם של אנשים עם מוגבלות למוסדות מחוץ לקהילה, נמנעות מאנשים גם זכויותיהם הפוליטיות, וזכותם להצביע בבחירות. האם אנו רוצים להיות כמו מדינות אלה? בישראל, בניגוד למקומות רבים בעולם, זו זכותם המלאה של אנשים עם מוגבלות להשתתף בחיים הפוליטיים ולבחור.

 

אמנם, לא די בזכות לבחור ולהצביע. זכות זו היא רק חלק קטן מהזכות לאוטונומיה אישית, השמורה לכל אדם באשר הוא אדם. מדובר בזכות לבחור מקום מגורים, לנהל את סדר היום האישי, עניינים כספיים, לממש שאיפות וחלומות ועוד. לצערי, עדיין לא כל האנשים עם מוגבלות בישראל נהנים מכל אפשרויות הבחירה. יש לנו עוד דרך ארוכה בהקשר זה. אך דווקא הזכות לבחור לכנסת כבר מוקנית לאנשים עם מוגבלות במלואה ולא יעלה על הדעת לפגוע בה.

 

לעצם התופעה המטרידה של ניצול אנשים עם מוגבלות בידי קבלני קולות, החוק כבר כולל הגנות מפני ניצול לרעה של זכות הבחירה במוסדות לאנשים עם מוגבלות. כך למשל, אדם שאינו מסוגל להצביע עצמאית בשל לקות או מחלה יכול להצביע בעזרת אדם אחר. האדם העוזר לו לא יהיה מנהל או עובד של מוסד שבו האדם נמצא, וכמו כן אסור לאף אדם לעזור ליותר משני אנשים להצביע.

 

במקום לקרוא לביטול זכויות מוקנות לאנשים עם מוגבלות, יש לדאוג לאכיפה טובה יותר של החוק. על ועדת הבחירות המרכזית לשתף פעולה עם משרדי הבריאות והרווחה, ועם המשפחות, בהידוק הפיקוח על המוסדות לאנשים עם מוגבלות ביום הבחירות. על הרשויות לפעול למנוע כל ניצול לרעה של הזכות לבחור, ולאפשר לכל אחד את הזכות להצביע תוך מתן תמיכה, הסבר וליווי אישי.

 

הזכות לבחור היא חלק מהחיים. כיום, מדינת ישראל היא נושאת דגל ברמה בינלאומית בנוגע לזכות כל אדם לבחור, ובכך אנו יכולים רק להתגאות. על כולנו לשלב מאמצים לקידום יתר זכויות האדם של אנשים עם מוגבלות באשר הם, לקראת שילובם המלא בחברה הישראלית.

 

אחיה קמארה הוא נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכות בחירה לכולם. אילוסטרציה
צילום: AP
צילום: באדיבות דוברות משרד המשפטים
לאכוף את החוק טוב יותר. אחיה קמארה
צילום: באדיבות דוברות משרד המשפטים
מומלצים