הזדמנויות יצוא לגרמניה: מה מציע השוק?
44 חברות ישראליות יציגו השבוע את מוצריהן בתערוכת ציוד רפואי בגרמניה. ניסיון העבר מגלה כי בזכות הפגישות שתואמו על-ידי צוות הנספחות הישראלית בברלין נחתמו לא מעט שיתופי פעולה. מתמודדים טוב עם המשבר
כך מקדמים את המוצרים הישראלים במערב אירופה: מדי שנה נערכות תערוכות בנושאים שונים ומגוונים במערב היבשת, שבהן מציגות גם חברות ישראליות את מוצריהן המתקדמים. מי שאחראים לחלק משיתופי הפעולה הנרקמים באותם אירועים הם הנספחים המסחריים של מינהל סחר חוץ במשרד התמ"ת, שמארגנים מאות פגישות בין תעשיינים ישראלים לחברות גדולות. מחר (יום ד') תיפתח בדיסלדורף שבגרמניה תערוכת מדיקה (Medica), אליה צפויים להגיע כ-140 אלף מבקרים מרחבי העולם. 44 חברות ציוד רפואי ישראליות ייקחו השנה חלק בביתן של מכון היצוא הישראלי ויציגו את דור העתיד של המכשור הרפואי, הטכנולוגיות ועוד.
עוד כתבות בערוץ הכלכלה:
אם לעבוד, אז בגוגל. תראו לאן אפל הגיעה
מפת הנדל"ן: איפה הכי כדאי לקנות דירה
מה המקצוע המעייף ביותר בישראל?
לקראת התערוכה הגדולה עמלו בנספחות המסחרית בברלין, כמו בנספחויות מסחריות רבות אחרות, על תיאום פגישות עסקיות בין החברות הישראליות לבין מנהלים של חברות אירופיות גדולות. בין החברות הישראליות שמשתתפות השנה בתערוכה שבגרמניה נמצאות חברת איתמר מדיקל, קנוגה, קולסנס מדיקל, אינוויטק, שיאון ביוטקס, תעשיות בית אל ועוד. החברות הישראליות יציגו בביתן חידושים ופתרונות טכנולוגיים, הנמצאים במוקד העניין של בכירי ענף הרפואה בעולם. אותם מוצרים חדשניים מספקים מענה לצרכים העולמיים של ענף מדעי החיים. בין היתר יוצגו בתערוכה שיטות חדשניות בתחומים של דיאגנוסטיקה, רפואה מתקדמת, ציוד לבתי חולים ולמרפאות, מכשירים טיפוליים מתכלים ועוד חידושים רבים של חברות ישראליות.
הנספחת המסחרית בברלין, חמדת שגיא, סיפרה כי הנספחות פעלה בשנים האחרונות לתאם פגישות לחבורת הישראליות המשתתפות בתערוכה, כאשר לקראת התערוכה שתתקיים השבוע, ארגן משרדה בבירת גרמניה יותר מ-100 פגישות מתואמות מראש בין נציגי החברות הישראליות לנציגי חברות גדולות מהעולם, המתעניינות בידע ובמוצרים הישראליים.
ההצלחות לא מאחרות לבוא ובסך הכול מספר הפגישות המתואמות מראש לחברות הישראליות על ידי הנספחויות המסחריות עומד על כמה מאות. בזכות אותן פגישות שארגנה הנספחות המסחרית בברלין נחתמו בשלוש השנים האחרונות הסכמים לשיתוף פעולה בין חברות ישראליות לחברות זרות. לפעמים נחתמו
עסקאות בתערוכה עצמה. לדוגמה, באחד המקרים מכרה חברת OHK הישראלית בזמן התערוכה עצמה למעלה מ- 100 יחידות של המוצר הרפואי שלה לחברה גרמנית.
נתן צרור, מנהל מחלקת מערב אירופה במינהל סחר חוץ, אמר כי תעשיית מדעי החיים בישראל ידועה כחדשנית ויצירתית. "ישראל מדורגת כאחת המדינות המובילות בתחום עם כ-900 חברות בתחום המחשוב הרפואי, טלמדיסין, ציוד רפואי מתקדם ומחקר ופיתוח בתחום הביוטכנולוגיה", הוא אמר. "במסגרת שיתוף הפעולה בין מערך הנספחים המסחריים של המינהל לסחר חוץ בתמ"ת ובין מכון היצוא נקבעו בשנה שעברה כ-1100 פגישות איכות עסקיות לחברות הישראליות בביתן הישראלי הלאומי במדיקה, שחלקן הובילו לקשרים משמעותיים בחו"ל עבור החברות הישראליות. על מנת להגביר את חשיפת החברות ולשדרג את עבודת הנספחים, מינהל סחר חוץ השיק אתר אינטרנט לקראת התערוכה, הכולל את הפרופילים של החברות הישראליות המשתתפות בתערוכה לפי תחום התמחותן. כמו כן ניתן לקבוע פגישות ישירות דרך האתר".
יוצרים את הקשר הראשוני
תערוכת מדיקה היא אחת הדוגמאות לפעילות הענפה של הנספחות הישראלית בברלין - הפועלת גם במסגרת של תערוכות אזוריות מחוץ לגרמניה. בחודש שעבר התקיימה בפריז תערוכת מזון, שבה השתתפו חברות ישראליות. "בתחום הזה פיתחנו רשת של קשרים עם מפיצים, יבואנים ועוד - כדי למכור את המוצרים הישראליים שלנו", אמרה שגיא. היא הביאה כדוגמה להצלחה את חברת "דרך התבלינים", שהשתתפה בעבר בתערוכה, ובזכות הנספחות המסחרית הישראלית נוצר קשר בינה לבין רשת גדולה מאוד מגרמניה, שהתלהבה מהמוצרים של החברה מבית לחם הגלילית. כיום מפעילה החברה חנות בדיסלדורף, שלדברי שגיא "היא תוצאה ישירה של הפעילות שלנו".
בחודש שעבר התקיימה בגרמניה תערוכת רכב גדולה בעיר וולפסבורג, שם הציגו חברות ישראליות את מוצריהן באחד הביתנים. "פעלו שם תשע חברות שמספקות חלקים שונים לרכב, כולל חברת סטארט-אפ. הנספחות דאגה לפגישות מתואמות מראש עם שחקנים מובילים בענף הרכב כדוגמת פולקסווגן, יצרנית הרכב הגדולה באירופה. בזמן התערוכה הבאנו שמונה קניינים לביתן הישראלי, כולל קניין ראשי באחת החברות הגדולות ומנהל רכש בכיר מאוד בחברה אחרת".
השבוע מתקיים גם כנס בנושא אבטחה וביטחון המולדת בישראל. הנספחות בברלין גיבשה משלחת של כ-40 משתתפים מגרמניה, שכוללת שרים מדינתיים מעיר הנמל המבורג וממדינת הסן - שם שוכנת העיר פרנקפורט, שבה אחד מנמלי התעופה הגדולים באירופה. "חשוב לנו להביא את החברות משני הצדדים לבוא ולדבר.
גם ברמת הקשרים המסחריים בין הממשלה בירושלים לזו שבברלין פועלת הנספחות המסחרית בבירת גרמניה. "ב-6 בדצמבר יתקיים מפגש בין ממשלת גרמניה לממשלת ישראל", אמרה שגיא. "ראש הממשלה ומספר שרים ייפגשו עם השרים המקבילים. אנחנו מכינים את הנקודות לדיון שייחתמו. כך למשל, נרצה לקדם באמצעות המפגש שיתופי פעולה בתחום של תחבורה חשמלית ורשת חכמה". היא הוסיפה כי בנספחות המסחרית בברלין עוסקים גם בהסרת חסמים מסחריים, המקשים על חברות ישראליות לייצא לגרמניה, וגם ביצירת שיתופי פעולה בפרויקטים של מחקר ופיתוח, אשר נתמכים במימון משותף מצד שתי המדינות בתחומים שונים.
"עושים את החיבור"
שגיא (33), עורכת דין בעלת תואר שני במשפטים המכהנת בתפקיד בברלין מתחילת השנה, אמרה כי התפקיד העיקרי שלה ושל צוות הנספחות הוא לפתוח דלתות ליצואנים הישראלים, ולשווק ולקדם את הכלכלה הישראלית.
כדי לאתר חברות זרות המעוניינות במוצרים שאותם מציעים בישראל, פועלת הנספחות בברלין ללמוד את השוק הגרמני לטווח הארוך ולנתח את הצרכים שלו. "יש לנו קשרים עם ארגונים כלכליים מקומיים", היא אמרה. "יש בנספחות צוות מקומי, ולכל אחד מהעובדים יש התמחות ענפית. אנחנו מפתחים קשרים בתעשייה ומזהים הזדמנויות". לדבריה, שיתופי הפעולה עם החברות הזרות מעלים את היצוא וכך גם גורמים ליצירת מקומות עבודה חדשים בישראל.
שגיא אמרה כי המפגשים עם נציגי החברות הזרות וגם עם נציגי הממשל בגרמניה חשובים ליצירת שיתופי פעולה. "אחת לשבוע אני נוסעת לדיסלדורף, פרנקפורט או שטוטגרט לפגישות. אנחנו עושים חיבורים ומשפרים את ההיכרות עם המוצרים והטכנולוגיה הישראלית", היא סיפרה.
מדי שנה פונים מאות תעשיינים ישראלים לנספחות בברלין. "עיקר הפניות עוסקות בבקשות לחיבור לסוכנים ומפיצים", אמרה שגיא. "היצואן מקבל רשימה של טלפונים ומיילים אישיים של מנהלי רכש וקניינים. הרבה פעמים אנחנו עושים את החיבור בעצמנו".
יציבים, למרות המשבר
גרמניה, לדברי שגיא, צולחת יפה את המשבר הכלכלי לעומת שכנותיה וצפויה לסיים את השנה עם נתוני צמיחה מתונים של 0.5%-1% ולכן ניתן וכדאי לנסות לייצא למדינה. "בגרמניה יש שוק טוב. זו הכלכלה הגדולה והחשובה ביותר באירופה", היא אמרה. המטרה של ישראל היא להגביר את היצוא. המאזן המסחרי עומד כעת על 4.5 מיליארד דולר יבוא, לעומת 1.9 מיליארד דולר יצוא בשנת 2011. עיקר היצוא מתבסס על מוצרי היי-טק, ציוד תקשורת, מוצרים של תעשיות כימיות ורפואיות, תרופות, מכשירים וכלים אופטיים, אך גם מוצרים נוספים.
בגרמניה יש לא מעט תחומים נוספים שבהם חברות ישראליות יכולות להצליח. למשל הטלקום, הניו-מדיה, אבטחת מידע, טכנולוגיות מים, אנרגיות מתחדשות, ועוד.
על העבודה כנספחת מסחרית סיפרה שגיא: "יש תחושת סיפוק אדירה. מה שמעניין במערך הוא שממוצע הגילאים של הנספחים הוא צעיר. אנשים צעירים נכנסים ללשכות של מנכ"לים, של שרים. הם נמצאים בעמדות משפיעות ומנצלים את המרץ והמוטיבציה שלהם, כדי לקדם את הכלכלה הישראלית בעולם".
לצד הנספחות המסחרית בברלין, נפתחה השנה הנספחות המסחרית במינכן, אותה מוביל הנספח מוטי איש שלום ופעילותה מתמקדת במדינות (לאנדרים) בדרום גרמניה, בין היתר בבוואריה, שהיא מרכז כלכלי חשוב.
לפנייה לנספחות המסחרית בברלין - לחצו כאן