העורף חזק. אל תעצרו את המבצע
עם ישראל תמיד היה קשה עורף, אלא שעכשיו הגנאי הפך לשבח והביטוי מקבל משמעות חדשה. כולנו חיילים בפיקוד העורף, ונוכח הסכנה הוא מתקשה עוד. אז המשיכו בלחימה בטרור, אל תעצרו באמצע, כי העורף שלנו קשה ויציב
>> עוד עמוד ענן - בפייסבוק שלנו <<
חייכתי. נזכרתי באנשים בני חמישים ויותר שהיו שומרים עם קרבין בשוק של פתח תקווה, ובארבע אחר הצהריים היו תולים אותו על כתפיהם, עם הקנה לשמיים, ומתקפלים הביתה - הג"א. הגנה אזרחית, למי שלא זוכר. המילה הזו כמעט נעלמה לאחרונה, חשבתי, תוך שאני מסמן לפלטי שיחליף לי את החולצה באחת חדשה יותר. כבר אין לנו הג"א, ואף אחד כבר לא שומר בשוק עם קרבין. מילה חדשה באה לעולם, מלווה בשלל משמעויות - עורף.
כולנו חיילים בפיקוד העורף
פיקוד העורף, סיוע לעורף, מצב העורף, מן המרכז אל העורף. העורף תופס את מרחב חיינו ואנו עסוקים בו רבות. יש למדינה
אז מה ההבדל בין הג"א של פעם לעורף של היום? במילה הג"א מקופלת התשובה עצמה. התפיסה אז אמרה שהמלחמה מתרחשת בחזית, ועל האזרחים שקונים בשוק יש להגן, אך המערכה אינה ניטשת אצלם. היום אנחנו במצב אחר לגמרי. בראש העורף עומד קצין קרבי בדרגת אלוף.
כמו להרבה מושגים מהתנ"ך ומהכתובים, גם לביטוי "עם קשה עורף" מדינת ישראל מספקת פירוש חדש, בהיר ומדויק. "עם קשה עורף" הרי זה ביטוי של גנאי לעקשנות, לחוסר ההבנה, לסירוב המתמשך להביט מעבר לקו הראייה הקצר. כך בתורה. אך למה דווקא עורף? העורף הוא איבר המחבר בין הראש לבין הגוף, וכמו כל אברי החיבור הוא מועד לפורענות, הוא עלול להיות רופף. בפער בין החיים הטבעיים, הגופניים, ובין חיי הדעת והשכל - טמונה הסכנה. כאן יכולה הזהות להטשטש, האמת להתעוות והראש להתעקם.
קשיות העורף באור חדש
והנה מתברר שעם ישראל הוא עם קשה עורף. העורף אצלו הוא יציב. דווקא בזמני משבר מתגלה הקשיות, היציבות והקביעות. וכך הולך הביטוי הזה ומקבל משמעות חדשה. הגנאי נהפך לשבח, והמילים מוארות באור אחר.אנחנו עם קשה עורף. העורף שלנו הוא קשה, יציב ולא מתפעל. אשקלון, אשדוד, באר שבע, שדרות נתיבות ואופקים, חלקם מקומות שהתמודדו עם האש לא פעם בשנים האחרונות, וחלקן ערים שקטות ושלוות, שהוטלו באחת אל סערת הקרב. ואין בריחה, ואין טרוניה ואין חולשה. יש 'מילוי אחר הוראות פיקוד העורף' - אז ממלאים, והעורף מתקשה עוד, ורק אומר למקבלי ההחלטות: אתם המשיכו, אל תעצרו באמצע. המשיכו לחתור קדימה עד לנצחון ולהכרעה. עד לצריבה התודעתית שאיתנו לא מתעסקים. אנחנו כאן קשים ויציבים בעורף.
עורף וערבות
ידוע שמבחינה לשונית, האותיות פ' וב' יכולות להתחלף בינהן (סבתא הופכת לספתא למשל), וגם בערבית, בת משפחתה השמית של העברית, הפ' מוחלפת בב'. ומה ייצא לנו אם נחליף את הפ' הסופית של עורף בב'? נקבל עורב, לשון ערוב וערבות. כי זה כל עניינו של העורף. לגלות את נקודת הערבות הפנימית הקיימת בין חלקי האומה השונים. בחזית זה בא לידי ביטוי ברעות הלוחמים אשר בשדה הקרב. בעורף הערבות האזרחית, איש לרעהו יעזורו, היא הציר המרכזי.
נמצא אם כן שהעורף מחבר אותנו, מייצב אותנו, מערב אותנו זה עם זה. פיקוד העורף שבו כולנו חיילים, הוא פיקוד שיש לו חלק משמעותי בהצלחת המלחמה - מתוך הבנת תפקידו וערכו, האזרחים כבר לא רק זקוקים להגנה, הם גם מעניקים אותה על ידי יצירת חוסן וקשיות עורף, ונותנים ללוחמי החזית עוז ותעצומות במלחמתם.
חוסנם של קורי העכביש
היום כבר יודעים להגיד כי אחת הטעויות של החמאס הייתה הערכתו השגויה את יכולת העמידה של העורף שלנו. "נאום קורי העכביש" של נסראללה התברר כנכון ואמיתי מאי פעם. הקורים רק נראים כלפי חוץ כחלשים, אך למעמיקי ההבנה והחקר, ידוע כי קורי העכביש הם מן החומרים החזקים ביותר שיש בטבע. יש בהם חוזק וגמישות ויכולת עמידות. אמנם קל לקרוע את כל אחד מהם בנפרד, אך אם רק יתלכדו ויצטרפו זה לזה נוכח צרה כל שהיא, או מתוך רצון להגן ולגונן, אי אפשר לקורעם.
נקשה את עורפנו עוד. נתקן את המושג הזה, וניתן לו משמעות חדשה של גאולה, והעורף הזה האיתן יחזיק מעליו ראש בריא, מלא מחשבות טובות, ויעביר דרכו את כל כלי הדם אל הלב, מלא הרצון והרגש הטוב, ויחבר אותם לאחד.