שתף קטע נבחר
 

האם מותר לפטר חייל עובד בזמן לחימה?

חיילים שעובדים לפרנסתם עקב מצוקה כלכלית באישור צה"ל, אינם מוגנים מבחינה תעסוקתית בימים אלו אם יאחרו לעבודה בעקבות מבצע "עמוד ענן". משרד התמ"ת: "חוקי העבודה אינם מתייחסים למצב שבו חייל סדיר שיש לו אישור לעבודה מפוטר בגין המטלות החלות עליו כחייל"

ישנם לא מעט חיילים בשירות סדיר אשר לאחר שפושטים את מדיהם, לובשים בגדי עבודה והולכים לעבוד לפרנסתם - משמע יש להם אישור מצה"ל לעבודה פרטית, על פי רוב עקב מצוקה כלכלית (פקודת מטכ"ל 33.0115).

 

מהיום: קנסות כבדים על הפרת חוקי עבודה

גרים מעבר לקו הירוק? תשכחו מחוקי עבודה

פוטרת רגע לפני שהתחלת לעבוד: יש לך זכויות

 

מסתבר שבימים אלו בהם האוכלוסייה האזרחית מגוייסת ללחימה בדרום, חיילים אלו אינם מוגנים. חייל אשר יש בידיו אישור עבודה כחוק מטעם צה"ל אך נדרש להישאר בבסיסו יותר מהרגיל, אינו חסין מפיטורים.

 

חייל עובד אינו מוגן בחוק

נזכיר כי על פי פקודות מטכ"ל, חייל לא יעסוק בכל עבודה פרטית, בין בשעה שהוא בתפקיד ובין בשעה שאינו בתפקיד למעט היתר עבודה מטעמי מצוקה כלכלית, היתר עבודה פרטית להתנדבות בקהילה, היתר עבודה פרטית לספורטאי מצטיין, היתר עבודה פרטית בגין התמחות מקצועית והיתר חריג.

 

מי מגן על החיילים העובדים?  (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מי מגן על החיילים העובדים? (צילום: דובר צה"ל)

 

נציין כי בחוקי מטכ"ל נכתב מפורשות על שעות עבודת החייל: "העבודה הפרטית מתבצעת לאחר שעות הפעילות של החייל ביחידתו, כאשר הוא פנוי מכל תפקיד שהוטל עליו בשירותו הצבאי".

 

אם החוק אינו מאפשר למעסיק לפטר עובד שיצא לשירות מילואים הרי שבמידה שאחד מעובדיו של המעסיק הוא חייל בסדיר עם אישור עבודה, הוא יכול לפטרו ללא כל הגנה משפטית מכוחם של חוקי העבודה במשק. עם זאת, נושא כגון זה טרם נבחן בבית המשפט כך שלא ניתנה עד כה פסיקה חד משמעית בדבר.

 

ממשרד התמ"ת נמסר: "אכן, חוקי העבודה אינם מתייחסים למצב שבו חייל סדיר שיש לו אישור לעבודה מפוטר בגין המטלות החלות עליו כחייל".

 

"כמו כן, לא מצאנו כי השאלה נבחנה משפטית בבתי הדין לעבודה ועל כן לא ברור אם במידה שהעובד יתבע בבית הדין לעבודה את מעסיקו בגין פיטורים שלא כדין, מהם סיכויי התביעה כאמור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים