מאפיונרים מאיימים בלחש
לא צריך להפציץ או לשפוך דם בשביל להרתיע. בשביל זה יש משא ומתן. דוקטרינת "שיקום ההרתעה" היא ששוחקת אותה
אחת הבעיות הגדולות בישראל היא תפישה מעוותת של הרתעה. התפישה המעוותת הזו גורמת לחשוב שכדי לשקם את ההרתעה יש לצאת למלחמה, או למבצע צבאי רחב היקף, אחת לכמה זמן, כמו המלחמה האחרונה. אחרת הפלסטינים שכבר ספגו מכות ישכחו מנחת זרועה הארוכה של ישראל. זו טעות גדולה, שמזיקה מאוד.
המיומנות של ההרתעה היא דווקא באי-שימוש בכוח. הסמוראי הטוב אינו שולף. הוא מצליח להרתיע, ועל כן אינו מגיע לשלב של מימוש האיום. אם כל תיק של עורך דין נגמר בניצחונו בבית המשפט, דעו שהוא אינו יודע להרתיע. הוא אינו יודע לגרום לצד השני לוותר לו בפשרה.
להרתיע מישהו זה לגרום לו להאמין שבגלל תגובתך, כדאי לו לציית לך. האמונה שלו שתרתיע אותו היא שאם לא יצייית לאיום, אזי הוא ייענש. אבל אם יציית, הוא לא ייענש. אם מענישים אותו בין כה וכה, אזי ההרתעה מאבדת את עוקצה. אם חמאס יאמין שישראל תפציץ אותו בין שישגר רקטות ובין שלאו, אזי ישראל אינה מרתיעה אותו מפני ירי רקטות.
תפישת "שיקום ההרתעה" גורמת לחמאס להאמין שמלחמה בו היא עניין תכוף ושהקשר למעשיו רופף. דוקטרינת "שיקום ההרתעה" היא ששוחקת אותה. כדי להרתיע, המאיים צריך לשדר לצד השני שהוא אינו מפחד שהוא ישכח את שוטו, גם אם הוא לא ישתמש בו שנים. מאפיונרים מאיימים בלחש, לא סתם. הם מכבידים על עצמם, ובכך מאותתים על ביטחונם במורא שהם מטילים. שערו בנפשכם מה היה קורה לו העולם היה מתנהל לפי דוקטרינת שחיקת ההרתעה של ישראל בכל הקשור לנשק גרעיני.
ישראל גם איננה מבינה שלעתים השימוש בכוח דווקא מפחית את ההרתעה. כאשר האריה האנגלי שאג בשעה שמוסוליני פלש לחבש, כולם ראו שאין לו שיניים. כאשר מדינה הולכת למלחמה, היא עלולה לגרום לצד השני להאמין שהשד אינו נורא כל כך. מבחינה פסיכולוגית, קשה יותר להתמודד עם פחד בלתי קונקרטי. בני אדם גם מתרגלים לכאב. ישראל גם איננה לוקחת בחשבון שבמלחמה היא עלולה להפסיד. אחרי מלחמת יום הכיפורים נשחקה ההרתעה הישראלית למרות האבידות והנזקים שידעו המדינות שבהן לחמה. המלחמה האחרונה בעזה הצליחה להרתיע את התל-אביבים: סימנה להם שחמאס יכול להעניש גם אותם.
טעות נוספת של ישראל היא חוסר הבנה, שהיה אפשר להגיע להבנות עם חמאס עוד בכלל לפני חיסול ג'עברי וההפצצות. היה אפשר להגיע לאותן הבנות בלי לשפוך דם. בשביל זה יש משא ומתן, וזו לבטח שגיאה לא להציב אולטימטום בטרם תקיפה, כפי שעשתה ישראל לפני שחיסלה את ג'עברי ויצאה למלחמה. לא צריך להפציץ או לשפוך דם בשביל להרתיע. בשביל זה יש משא ומתן, ולכל הפחות מכשיר של הצבת אולטימטום בטרם תקיפה.
הכותב הוא מרצה לניתוח משחקי של המשפט