הבורסה בת"א עלתה; אג"ח אי.די.בי איבדו עד 9%
המדדים ת"א 25 ות"א 100 עלו ב-0.5% ו-0.6% בהתאמה. נוחי דנקנר נחקר ברשות ניירות ערך בחשד לעבירות תרמית, ואג"ח אי.די.בי ירדו בחדות. החברה לישראל טיפסה ב-4% לאחר שדיווחה על עלייה של 5% ברווח הנקי הודות לפעילות צים. מחזור המסחר הסתכם ב-983 מיליון שקל
המסחר בבורסה בתל-אביב ננעל היום (ג') בעליות על רקע הסכמת שרי האוצר של גוש היורו על הקלות הסיוע ליוון. ברקע: החלטת הריבית של בנק ישראל להותיר את הריבית על 2% ו החקירה נגד בעל השליטה באי.די.בי, נוחי דנקנר. מחזור המסחר הסתכם ב-983 מיליון שקל.
מדדי מניות
מדד תל-אביב 25 עלה ב-0.48% ל-1,235.46 נקודות. מדד תל-אביב 100 עלה ב-0.59% ל-1,092.86 נקודות. מדד בלוטק 50 עלה ב-0.87% ל-339.03 נקודות. מדד נדל"ן עלה ב-1.35% ל-299.75 נקודות.
ברקע המסחר
ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, הוריד היום את תחזית הצמיחה של ישראל לשנתיים הקרובות על רקע האטה בפעילות הכלכלית במשק. לפי הסקירה שפרסם הארגון, הצמיחה השנה תסתכם ב-3.1%, בהשוואה לתחזית הצמיחה הקודמת שעמדה על 3.2%. לגבי השנה הבאה צופה האירגון כי הצמיחה של ישראל תסתכם ב-2.9%, בהשוואה לתחזית הצמיחה הקודמת שעמדה על 3.6%. לגבי שיעור האבטלה מעלה הארגון את תחזית הצמיחה שלו מ-6.9% ל-7.4%.
"למרות הורדת הצמיחה של ישראל לשנים 2012 ו-2013 אנו מאמינים כי הצמיחה ב-2014 תעמוד על יותר מ-2.9%", נכתב בדו"ח. כמו כן הזהיר ה-OECD מהעלאת יעד הגרעון של הממשלה פעם נוספת לאחר שלפני מספר חודשים עלה היעד ל-3% מ-2.75%.
אחרי דחיות ומאבקים על הדרך הנכונה לסייע ליוון, ואחרי 12 שעות של דיונים, הגיעו האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינלאומית להסכמה זמנית בנוגע לתוואי העתידי של תוכנית החילוץ, ואישרו העברת חלק נוסף של הסיוע למדינה על סך 44 מיליארד יורו. מטרת התוכנית להביא את היחס חוב-תוצר של יוון ל-124% ב-2020 ו-110% ב-2022. התוכנית כוללת שילוב של ריבית נמוכה יותר על ההלוואות, סיוע נוסף שיאפשר ליוון לרכוש מחדש חלק מהאג"ח שלה במחיר נמוך וויתור על תשלומים מהאג"ח שה-ECB מחזיק.
בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות של הפעילים בשוק ההון, החליטה אמש הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי, ברמה של 2%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית ב- 0.25% ובמהלך השנה החולפת הוא הפחית את הריבית במשק חמש פעמים, בשיעור מצטבר של 1.25%. בהראל פיננסים מערכים כי על רקע נתוני המקרו החלשים שפורסמו לאחרונה, נראה שההסתברות להורדת ריבית במהלך 2013 גבוהה מההסתברות להעלאת ריבית.
שוק האג"ח
אגרות החוב של קבוצת אי.די.בי נפלו בעד 8.5% על רקע החקירה של נוחי דנקנר בחשד לתרמית בניירות ערך של הקבוצה בעת ההנפקה בפברואר האחרון.
אגרות החוב של סקיילקס וסאני צללו בעד 5% על רקע הודעתה של סקיילקס על ביטול ההנפקה הפרטית של אגרות חוב למשקיעים מוסדיים אותה היא בחנה.
"ניתן לראות בביטול ההנפקה כאיתות משמעותי לגידול בהסתברויות לסגירת עסקת מכירת השליטה בחברת פרטנר לסבן. במידה ומשולש הקסמים בן דב-סבן-האצ'יסון יסגרו את הקצוות, נראה כי אין טעם לשלם עלויות מימון כה גבוהות בגיוס בשוק הפתוח. המשקיעים שסירבו להשתתף בהנפקה מאמינים שניתן יהיה לגייס כספים תחת מבנה ההון והבעלות החדשים במחירים סבירים וללא תשלום פרמייה שלילית הנגזרת ממבנה השליטה הנוכחי", אמר יניב פגוט האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. "הנפקת אג"ח במצב הנוכחי מחייבת שיעבוד מניות פרטנר ותסבך במידה לא מבוטלת העברת המניות בהמשך, במקרה של מכירת השליטה. לפיכך, אם אכן מגיע רגע האמת של העסקה הנוכחית סביר להמתין עם גיוס חוב".
מניות במרכז
רעידת אדמה בקבוצת אי.די.בי. נוחי דנקנר נחקר בחשד לעבירות תרמית בניירות ערך ועבירות נוספות הנוגעות להנפקה שביצעה אי.די.בי ב-23 בפברואר האחרון. יחד עמו נעצרו עדי יהודה שלג מנכ"ל סיטי ברוקר ומקורב לדנקנר העוסק במסחר וניהול השקעות.
דנקנר, שלג והאחר חשודים בביצוע עבירות של תרמית בניירות ערך, עבירות דיווח, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד וכן בחשד לעבירות לפי חוק איסור הלבנת הון בגין פעילותם במסחר במניות אי.די.בי אחזקות בימים במהלכם הנפיקה החברה מניות נוספות כדי לגייס הון מהציבור. כתוצאה מכך איגרות החוב של אי.די.בי אחזקות איבדו עד 9% מערכן. מניית אי.די.בי אחזקות איבדה כ-5%.
החברה לישראל דיווחה הבוקר על עלייה של 5% ברווח הנקי ברבעון הרבעון השלישי ל-159 מליון דולר הודות לפעילות צים. מחזור המכירות של הקבוצה ברבעון השלישי הסתכם ב-3.09 מיליארד דולר, לעומת 3.08 מיליארד דולר ברבעון המקביל בשנה שעברה. צים רשמה רווח נקי של 16 מיליון דולר, בהשוואה להפסד של 66 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד והפסד של 47 מיליון דולר ברבעון השני של השנה.
אל על דיווחה הבוקר על תוצאות חזקות לרבעון השלישי של השנה. הרווח התפעולי עלה ל-62.5 מיליון דולר - זינוק של 151%. בשורה התחתונה הרווח הנקי הסתכם ב-37.3 מיליון דולר - זינוק של 79%.
פרוטרום, יצרנית תמציות טעם וריח לתעשיות המזון ומשקאות מסכמת רבעון חזק בהכנסות ורווח נקי תוך שיפור בכל הפרמטרים התפעוליים. מכירותיה של החברה, המשווקת כ-30 אלף מוצרים ב-130 מדינות הסתכמו ב-157.1 מיליון דולר, 16.2% יותר מאשר ברבעון מקביל אשתקד. בשורה התחתונה חתום אורי יהודאי, נשיא ומנהל העסקים הראשי שלה, על הרווח הנקי הגבוה ביותר בתולדותיה של החברה - 14.4 מיליון דולר, לעומת 8.7 מיליון דולר ברבעון מקביל אשתקד.
קבוצת הנדל"ן גזית גלוב דיווחה הבוקר על תוצאתיה לרבעון השלישי של השנה והציגה גידול כמעט בכל הפרמטרים התפעוליים. ה-NOI (הכנסות מהשכרה בניכוי הוצאות הפעלת הנכסים) ברבעון הסתכם ב-928 מיליון שקל, לעומת NOI של 811 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. ה-FFO (תזרים המזומנים מפעילות) הסתכם ב-142 מיליון שקל, לעומת 110 מיליון שקל ברבעון המקביל - גידול של 29%. הרווח הנקי הסתכם ב-187 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 183 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
אלקטרה נדל"ן דיווחה כי חברה בת שלה קיבלה הודעה מבנק גרמני על כך שבכוונתו להעמיד לפירעון מיידי הלוואה שהעמיד לחברה כנגד נכס שבבעלותה. בגין הנכס - בנין המושכר לענקית הטכנולוגיה לוסנט וממוקם בעיר נירנברג - לקחה אלקטרה נדל"ן הלוואה שיתרתה מסתכמת ב-57 מיליון אירו.
החברה מציינת כי בגין רכישת הנכס לקחה הלוואה נוספת מבנק אחר ( ושאינה מועמדת לפירעון מיידי), שיתרתה 8.6 מיליון אירו. יש לציין ששתי ההלוואות נלקחו בתנאי non recourse , ומשכך, הנכס עצמו הינו הבטוחה להשבת ההלוואות לגורמים המממנים. עוד עולה מהדיווח של אלקטרה נדל"ן, הנמצאת בשליטת (59.8%) אלקו החזקות של גרשון זלקינד, כי שוויו של הנכס, בהתאם להערכת שווי חיצונית, הוא כ-84 מיליון אירו.
אנלייט אנרגיה של שאול אלוביץ' דיווחה על עלייה של 170% בהכנסות ברבעון השלישי ל-9.7 מיליון שקל, לעומת 3.6 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הגידול בהכנסות נבע בעיקר כתוצאה מגידול בהכנסות ממכירת חשמל המיוצר במתקנים שבבעלותה. החברה עברה לרווח של 723 אלף שקל, בהשוואה להפסד של 1.6 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
נובל אנרג'י האמריקאית דחקה אמש בממשלת ישראל לאשר התוכניות ליצוא של גז מישראל. יו"ר ומנכ"ל חברת האנרגיה האמריקאית צ'ארלס (צ'אק) דווידסון, אמר כי ההשקעות בליוויתן, כמו גם הכנסת שותף זר, יוקפאו מבלי שישראל תאמץ את מסקנות ועדת צמח למשק הגז הטבעי. המסקנות הסופיות כבר הוגשו לפני מספר חודשים לרה"מ בנימין נתניהו שם נקבעה מכסת ייצוא גז של עד 500 מיליארד מ"ק מתוך מאגרים מסחריים מוכחים (חזקות). הממשלה טרם דנה במסקנות.