חוקרי רשות ני"ע הציגו לנוחי דנקנר תמלילי שיחות
ל"כלכליסט" נודע כי הוצגו בפני הנחקרים תמלילי שיחות טלפון, ואשר עליהם התבססה ההחלטה להעביר את החקירה הסמויה לחקירה גלויה. בעל השליטה באי.די.בי נחקר במשך שעות ברשות ני"ע. דנקנר: "כל פעילותי חוקית ובוצעה ביושר"
שלשום (ב'), בשעת בוקר מוקדמת, הגיעו חוקרים מרשות ניירות ערך לביתו של נוחי דנקנר בהרצליה פיתוח. בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי נלקח לחקירה שארכה יותר מ־10 שעות במשרדי הרשות בתל-אביב. לכלכליסט נודע כי גם אתמול נחקר דנקנר במשך 5 שעות במשרדי הרשות.
כתבות נוספות אודות נוחי דנקנר :
- בעלי מניות תובעים את דנקנר בגלל רכישת מעריב
- נוחי דנקנר מוכר את כלל תעשיות ללן בלווטניק
- סוגרים חשבון: מקבצים נדבות אצל נוחי דנקנר
במקביל נעצרו לחקירה גם שני סוחרי שוק, האחד מוכר פחות, עדי יהודה שלג, הנשוי למאיה שלג, בתו של בעלי חברת סיטי ברוקר ושותף בחברת המסחר בני"ע, והשני מוכר יותר ופעיל מרכזי בשוק ומול גורמים מוסדיים, ושותפו של שלג באותה חברה, אשר שמו עדיין לא הותר לפרסום. רשות ני"ע נטלה מסמכים ממשרדי אי.די.בי וכלל חיתום שליוותה את הנפקת המניות של אי.די.בי בפברואר האחרון, שבה השתתפו למעשה כמעט כל חברות החיתום בשוק, להוציא בודדות.
ערבות של 5 מיליון שקל וצו עיכוב יציאה מהארץ
ל"כלכליסט" נודע כי במהלך החקירה הוצגו בפני הנחקרים תמלילי שיחות טלפון שקיימו במהלך החודשים האחרונים, ואשר עליהם התבססה ההחלטה להעביר את החקירה הסמויה לחקירה גלויה. "הפעילות החריגה במניית אי.די.בי אחזקות בימים שלפני ההנפקה בלטה, והמנגנונים הטכניים של הרשות זיהו את הפעילות החריגה במניה והביאו לחקירה סמויה מיידית", אמר גורם שמעורה בנושא. גורם משפטי אחר אמר כי הרשות צפויה לעמוד בפני קושי מסוים להשיג ראיות לגבי כוונתו של דנקנר להשפיע על המניה.אחרי החקירה של דנקנר יצאו אנשי הרשות לבית המשפט, לצד עורכי הדין של המעורבים, לדיון בבקשה לשחרור בתנאים מגבילים. הדיון הסתיים קרוב לחצות בבית המשפט המחוזי בתל אביב. את דנקנר מייצג עו"ד אלי זהר, פרקליטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. זהר הוא השותף הבכיר במשרד גולדפרב־זליגמן, שמלווה את דנקנר במהלכיו בשנים האחרונות. יחד עמו ייצג את דנקנר גם עו"ד רועי בלכר מאותו משרד.
דנקנר שוחרר בתנאים מגבילים לאחר שהפקיד ערבות של 5 מיליון שקל, כאשר הוא חשוד בעבירות של תרמית בני"ע, מרמה והפרת אמונים ואיסור הלבנת הון. נגד דנקנר הוצא גם צו איסור יציאה מהארץ בשל "חשש ממשי להימלטות מאימת הדין". דנקנר טען ברשות כי לא עבר על החוק ואתמול מסר בתגובה: "מתקיימת בדיקה של רשות ניירות ערך. אני מכבד את הליך הבדיקה ויש לי אמון מלא ברשות. אני משוכנע כי יתברר במהרה שכל פעילותי בכל נושא שהוא — היתה והנה תמיד חוקית ובוצעה ביושר וללא דופי".
בפברואר השנה ניסתה אי.די.בי אחזקות לגייס 342 מיליון שקל, לאחר שנקלעה למצוקה תזרימית. בהנפקה גויסו 321 מיליון שקל, והשתתפו בה אנשי עסקים בכירים, וכן דנקנר עצמו והשותפים באי.די.בי, משפחות לבנת ומנור, אבי פישר ומשפחת שימל.
החשד נגד דנקנר ושני המעורבים הבכירים האחרים בפרשה הנו הרצת מניות של אי.די.בי אחזקות במסחר בבורסה בימים שקדמו להנפקת המניות הגדולה שביצעה אי.די.בי. לחברה שמגייסת בהנפקת מניות יש אינטרס כי שווי החברה יהיה גבוה ביום ההנפקה. על פי החשד, דנקנר, ביחד עם הסוחרים, פעלו להעלאת מחירה של אי.די.בי במסחר בבורסה ולהגדלת היקף ההון בהנפקה.
תנודתיות גבוהה במניה הקפיצה את החוקרים
פעילות חריגה כאמור במניה של אי.די.בי היא שכנראה הדליקה נורות אזהרה אצל הרשות. בשלושת הימים שלפני ההנפקה זינקו בחדות המחזורים במניה והיא נסחרה בתנודתיות גבוהה, לדוגמה מחזור של 46.1 מיליון שקל ב־22.2.2012, כאשר סך המניות החופשיות של החברה, כלומר אלו שלא מוחזקות בידי בעלי השליטה, עמד על שווי של כ־150 מיליון שקל בלבד.
על פי החשד, שני הסוחרים ביצעו עסקאות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בימים שלפני ההנפקה בחשבונות של חברת המסחר בני"ע ושל סיטי ברוקר. הם רכשו מניות בשוק כדי לשמור על שער המניה ומכרו אותן למקורבים שדנקנר, על פי החשד, הפנה אליהם, במחירים הנמוכים ממחיר רכישת המניות. במקביל המשיכו השניים לרכוש מניות בשוק במחיר גבוה יותר. דנקנר, על פי החשד, דאג שמקורביו יחלצו את שני הסוחרים מהאחזקות שקנו במניות החברה והזרים להם מימון להמשך "הפעילות התרמיתית" שלטענת הרשות דנקנר היה היוזם שלה. לאחר ההנפקה הזרים דנקנר לחשבון של הסוחר ששמו טרם נמסר לפרסום, מימון של 8 מיליון שקל לצורך ההליך. דנקנר גם חשוד בגיוס גורמים חיצוניים.
שני החשודים הנוספים בפרשה לצדו של דנקנר הם כאמור עדי יהודה שלג (38) מראשון לציון, שהוא סוחר ותיק בשוק ההון ומנכ"ל חברה העוסקת במסחר בניירות ערך וכמו כן בניהול תיקי ניירות ערך עבור משפחות עשירות. על פי הערכות בענף, החברה מנהלת תיקי השקעות עבור לקוחות אמידים בהיקף של כמה מאות מיליוני דולרים, כאשר מרכז החברה נמצא בשווייץ. הסניף הישראלי של החברה ממוקם בהרצליה פיתוח והוא מספק שירותים וייעוץ ללקוחות ישראליים בתחום ניהול תיקים ובנקאות פרטית, כמו גם בתחום נגזרות האשראי.
החשוד השני, בשנות ה־40 לחייו, הוא אב לשלושה המתגורר בהרצליה פיתוח, שעוסק אף הוא במסחר בניירות ערך, בנקאות להשקעות ובנקאות פרטית, כאשר יש לו קשרים נרחבים עם בנקים מעבר לים, והוא ידוע כאיש בעל אמצעים המופיע באירועים חברתיים של האלפיון העליון. החשוד השני גם מכהן כדירקטור במספר חברות ואף כיו"ר דירקטוריון של אחת מהחברות הציבוריות בישראל, והוא בעל תואר שני במנהל עסקים. שמו כאמור עדיין לא הותר לפרסום.
"עד לסיום החקירה יידרשו פעולות נוספות"
יצוין כי גורמים נוספים ששמם לא נמסר לפרסום נחקרו בפרשה שזעזעה את שוק ההון. "לנוכח היקף החקירה לא עלה בידי חוקרי מחלקת החקירות והמודיעין של רשות ניירות ערך לסיימה. כדי לסיים את החקירה יידרשו פעולות חקירה נוספות, לרבות חקירות של החשודים וכן חקירות של מעורבים נוספים בפרשה", ציינה הרשות בפני בית המשפט.
הרשות טענה בפני בית המשפט כי במהלך החקירה התגלו ממצאים המחזקים את החשד בנוגע למעורבות דנקנר, שלג והאדם הנוסף, וכי "לאור חומרת העבירות, אופן ביצוען המתוחכם והיקפן ולאור הסנקציה הקבועה בגינן, מתקיים במקרה דנן חשש ממשי לשיבוש מהלכי משפט בדרך של תיאום גרסאות, השפעה על עדים ומעורבים פוטנציאליים, השמדת ראיות וכד' וחשש ממשי להימלטות מאימת הדין".
עו"ד רם כספי, שמייצג את דנקנר בנושאים אחרים ומקורב אליו, אמר בתגובה ראשונה לכלכליסט: "בהכירי את נוחי דנקנר זה שנים הרבה, הוא ניחן בתכונה של יושרה, שמירה על קוצו של יוד במישור החוקי שאין למעלה מהן, ואין לי ספק שהבדיקה שנערכת על ידי הרשות תצביע על כך שלא נפל בו או בהתנהלותו כל רבב".