בעקבות דו"ח גרינפיס: זארה תנקה בגדיה מרעלים
רשת זארה הספרדית התחייבה לדרוש מספקיה ברחבי העולם לחשוף מידע על הזיהום שהם יוצרים כחלק מתהליך ייצור הבגדים. הודעת החברה באה לאחר שארגון הסביבה גרינפיס תקף כמה חברות אופנה גדולות, ביניהן זארה, על כך שמוצריהן מכילים רעלים המשתחררים לסביבה במהלך הייצור ואחריו
ניצחון לגרינפיס: רשת האופנה הבינלאומית זארה , התחייבה (ה') היום לנקות לחלוטין מרעלים את שרשרת האספקה של החברה ואת הבגדים שהיא מייצרת - עד שנת 2020.
עדכונים נוספים אודות גרינפיס :
- דו"ח גרינפיס: חומרים מסרטנים במותגי האופנה
- גרינפיס ניקו את החלונות של מיקרוסופט
- צפו: פעילי גרינפיס על אסדת נפט רוסית בקוטב
הצהרת החברה באה בעקבות הקמפיין "ניקוי הרעלים מהאופנה" שהריץ ארגון הסביבה גרינפיס, עליו דיווחנו בשבוע שעבר. כחלק מההתחייבות - שגרינפיס מגדירה כ"פורצת דרך" - זארה תתחיל לדרוש מ-20 ספקים שלה לחשוף את המידע על הזיהום שהם יוצרים כבר עד חודש מרס הקרוב. זאת, כדי שהיא תוכל לתת למי שגר ליד המפעלים מידע על שחרור של רעלים שהם מסוכנים לסביבה ולמקורות המים בהם אותם תושבים משתמשים.
לפי הצהרה שהעלתה אינדיטקס (החברה האם של זארה) לאתר שלה, החברה תעלה דרישה דומה מלפחות 100 ספקים עד סוף שנת 2013. פרויקט הגילוי הנאות הזה, יכלול חשיפה של מידע גם על שימוש בצבעי בד מסוג איזו (azo),שהם מסרטנים.
"אם רשת האופנה הגדולה בעולם יכולה לעשות את זה, אין סיבה שמותגים אחרים לא ינקו גם הם את רשת האספקה שלהם וייצרו אופנה ללא זיהום", אמר מרטין הוגסיק, מתאם קמפיין הרעלים של גרינפיס העולמי. "אנשים מסביב לעולם אמרו את דברם כנגד אופנה רעילה, ועכשיו זה הזמן שמותגים נוספים כמו גאפ, ויקטוריה סיקרט וליוויס, יקשיבו ללקוחות שלהם וינקו את הרעלים בדחיפות".
לפי גרינפיס, מאז פרסם הארגון את הדו"ח שלו אודות הרעלים בבגדי חברות "האופנה המהירה", הצטרפו לקמפיין מעל 300 אלף אנשים: עשרות אלפים פעלו בפייסבוק וטוויטר ומאות פעילים הפגינו מול חנויות זארה בעולם, ביניהן חנות זארה בדיזינגוף סנטר בתל-אביב.
צפו בפעילות מחאה נגד זארה בישראל:
צילום: איתן נדל
מאז שקמפיין ניקוי הרעלים של גרינפיס התחיל בשנת 2011, זארה היא כבר החברה השמינית שהתחייבה לנקות מרעלים את המוצרים שלה. לפי ארגון הסביבה, אחת מהחברות הנוספות שהתחייבו להפסיק את שחרור הכימיקלים המסוכנים לסביבה עד שנת 2020 היא הרשת השוודית H&M, שמוצריה נמכרים כידוע גם בישראל.
חברת האופנה התחייבה שעד שנת 2020, כל הכותנה בה היא משתמשת לייצור בגדיה תתחשב בסביבה ותגיע ממקורות בני קיימא (כמו שימוש בכותנה אורגנית, כותנה ממוחזרת) תוך שימוש מופחת בכימיקלים.
יעל איפרגן, קמפיינרית הרעלים בגרינפיס ישראל, אמרה: "זוהי עוד דוגמא טובה לכוחם של הצרכנים לדרוש מוצרים שייצורם אינו מזהם ופוגע בסביבה, ולאחריות של תאגידי ענק למנוע את זיהום בתהליך היצור - לא משנה היכן בעולם הוא מתרחש ולאן הוא מגיע. הפעילים של גרינפיס ישראל שמחו לקחת חלק בלחץ הבינלאומי ומקווים שזה יהווה לקח עבור חברות שעדיין מזהמות ופוגעות באיכות החיים של כולנו".
חברת האם של זארה, אינדיטקס, מסרה בתגובה: "אינדיטקס תמיד הייתה ועודנה מחויבת לאג'נדה של אי פליטת רעלים לסביבה (zero discharge concept), ופועלת למען מטרה זו כבר זמן רב. הדיאלוג בין אינדיטקס לגרינפיס החל בחודש מאי והוא מתנהל כחלק ממגמה כוללת של החברה לשמירה על איכות הסביבה ואי פליטת רעלים. כתוצאה מדיאלוג זה אינדיטקס חתמה על אמנה והתחייבה להקדים את דרישות החוק הבינלאומיות בנושא זה, דבר שמציב אותה כמובילה בתחום שימור איכות הסביבה בסקטור התעשייתי בכל הנוגע לפליטת רעלים מזהמים.
"כל זאת מתאפשר תודות לרמת השקיפות של אינדיטקס, התיאור המפורט שהיא מספקת אודות הכלים הטכנולוגיים בהם היא משתמשת, אג'נדת היישום הקפדנית והפרגמטית שלה ולקידום תכנית המחקר שבוצעה בשיתוף פעולה עם שותפיה המדעיים והטכנולוגיים. שותפים אלה ינתחו את החלופות הבטוחות ביותר להשגת המרכיבים הנקיים בתעשיית הטקסטיל".