סכסוך ירוק באזור המשולש: "טרור סביבתי"
תושבי ישובים בשרון מתלוננים על מפגעים סביבתיים באזור, בראשם מטרדי ריח קשים שנובעים משריפת זבל פיראטית במשולש. לאחרונה גילו שליד בתיהם יוקם בקרוב אזור תעשייה כבדה ועתרו נגדו מחשש שיוסיף לזיהום. "לחצי מהילדים ביישוב יש אסטמה", הם קובלים
- לידיעת תושבי הגליל: הקרקע בוערת מתחתיכם
- עוספיה לא לבד: 30 מזבלות מעשנות תועדו בגליל
- סקר: במגזר הערבי שורפים זבל - כי אין פינוי
התוכנית (מש/33/1/7/ב), קיבלה תוקף ביולי האחרון וקובעת כי במקום המוסכים, בתי המלאכה ואולמות האירועים של קלנסווה - יוקם אזור תעשייה כבדה עם מפעל בטון. התושבים, שמתלוננים כבר שנים על מפגעי סביבה שנובעים בעיקר משריפת פסולת במזבלות לא חוקיות באזור המשולש - מתקוממים נגדה מחשש שתוסיף לזיהום האוויר באזור.
"זה אזור מוכה טרור סביבתי", קובלת דנית קליין, תושבת האזור, "לאף אחד לא אכפת ואין אכיפה. יש פה זיהומים מכל הבא ליד: פסולת לא חוקית, אסבסט, שריפות זבל וחומרים מסוכנים, ועכשיו גם מפעל בטון שיפיץ אבק מפוחם".
קליין מספרת שהם חברו לתושבי קלנסווה על מנת להתמודד ולטפל יחדיו במפגעים באזור, וכך גילו במקרה שמפעל בטון כבר התחיל לצקת יסודות במקום, ללא היתרים כנדרש. בעקבות זאת הם פצחו במאבק נוסף, הפעם נגד הקמת אזור התעשייה. "אין לי בעיה עם הסדרת אזור התעשייה, נהפוך הוא, אבל איך מרימים אזור עם תעשיה כבדה במרחק של 80 מטר מהחלונות שלנו?".
"יודעים מה שורפים לפי הריח"
תופעת שריפות פסולת פיראטיות הרבות באזור מלווה את תושבי המועצה כבר שנים. תושבי הישובים שער אפריים, כפר יעבץ, עזריאל ומושב יעף, מתלוננים באופן תדיר במשטרה ובמשרד להגנת הסביבה, על מפגעי ריח שמקורם ממזבלות פיראטיות ושריפות פסולת, בסמוך למקום מגוריהם.
"הפכנו להיות מומחים לזבל", מעיד אחד מתושבי האזור. "אני מזהה פסולת ממפעל של מזון, פסולת בניין ופסולת של רשויות. החלונות בבית סגורים ואנחנו נחנקים". לטענתו, לא פעם מדובר בשיתוף פעולה בין משפחות מהיישובים במשולש, שמציעות שירות בתעריף זול לטיפול באשפה, אך באופן פיראטי ומזהם - לבין רשויות מקומיות, מפעלים וקבלנים מכל הארץ.
קליין מספרת שגם בישובים אחרים סובלים מהמטרדים הללו, למשל בקדימה-צור, וכך גם התושבים שמתגוררים במשולש. "צריך להגיע כדי להבין את הסירחון שהולך פה", היא אומרת. "מדובר באדמות חקלאיות סמוכות אלינו, שהפכו לאתרים לשריפת זבל, כולל פסולת בנייה, אסבסט וכל הבא ליד".
"אנחנו לא נגד תושבי קלנסווה, "היא מוסיפה. "מדובר במספר אנשים שמפרים את החוק וכולם סובלים מהם. למועצה אין מה לעשות כי זה לא שטח השיפוט שלה, והמשרד לאיכות הסביבה, משטרת ישראל וכיבוי אש לא מתמודדים עם התופעה. לחצי מהילדים ביישוב יש אסטמה. אנחנו חיים בתחומי מדינת ישראל, אבל מרגישים במדינת עולם שלישי".
גם במשולש סובלים
גם התושבים במשולש קובלים נגד תופעת שריפת הפסולת המתרחשת באזור, וכי חרף תלונותיהם ובקשותיהם לפתור את הבעיה - אין כל אכיפה. "קשה להבין למה הגורמים האחראים לא מתייחסים לנושא", אומר עלי עיסא, תושב כפר קאסם. "כל יום שורפים פסולת באזורים מסוימים בכפר, בלי להתחשב בבריאות שלנו. אי אפשר לסבול את זה יותר".
מאלק פרי'ג, אף הוא תושב כפר קאסם, מספר כי לא פעם שורפים חומרים מסוכנים כמו כבלי חשמל. "משאיות מגיעות מחוץ לכפר כדי לשפוך את הזבל שלהם אצלנו", הוא מספר. "במקום להגביר את המודעות, נותנים אור ירוק גם לעוד תושבים לשפוך את הפסולת שלהם בצורה לא חוקית".
גם מרואן סרסור קובל כי העירייה עוצמת עיניים מול בעלי עסקים, ששופכים את הפסולת בישוב לאור יום. "אני אישית מתגורר ליד מוקד שריפה", הוא מעיד. לפעמים אי אפשר להישאר בבית בגלל הריחות, אז אני לוקח את כל בני משפחתי לישון בבית של ההורים, במטרה להגן עליהם. כולנו יודעים איזו מחלות זה יכול לגרום".
תגובות
תגובת עיריית קלנסווה לא התקבלה עד למועד פרסום הכתבה.
ראש עיריית כפר קאסם מסר: "הכפר סובל הרבה שנים ממקרים שערבים ויהודים שופכים את הפסולת שלהם בצורה לא חוקית. אנו מנסים למנוע את התופעה, אבל אין לנו מספיק כלים להילחם בה. ביקשנו מהתושבים מספר פעמים לא לשפוך פסולת ולא לשרוף אבל אין מענה, וגם ניקינו מקומות רבים אבל חזרו לשפוך שם פסולת. הבעיה המרכזית היא שאין לנו אכיפה ומצבנו הכספי לא יכול לממן מפקח מטעמנו שירדוף אחרי האנשים ששופכים פסולת. לפי דעתי זה תפקידו של משרד איכות הסביבה".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, מבצעת פעילות מוגברת של סיורים באזור. במקביל מקדם השר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן, חקיקה המטילה את האחריות הפלילית על מי שבשטחו הובערה הפסולת. זאת שכן התלונות על מפגעי שריפת הפסולת מגיעות לאחר שהאש כבר הוצתה והמציתים מסתלקים מהמקום.
"משרדנו פנה בבקשה למשרד הפנים להתערבות בכל הקשור לשיפור תפקוד הרשויות המקומיות בתחום איסוף הפסולת. יודגש כי מדובר ברשויות מקומיות חלשות שאין בהן תשתית מתאימה לאיסוף פסולת ולכן ללא פעילות משרד הפנים, הבעיה לא תפתר.בנוסף לצעדינו, המשרד השיק בשנה האחרונה קמפיין הסברה פרסומי בשפה הערבית, בשיתוף ראשי רשויות במגזר הערבי, לצורך העלאת המודעות לנזקים הסביבתיים והבריאותיים הנגרמים משריפות פסולת".
באשר לאזור התעשייה, במשרד ציינו שלא הוגשו אליהם כל מסמכי תסקיר סביבה לפני התחלת הבניה. גורם במשרד סיפר כי הוא צופה שהוועדה המחוזית תפעל להפסיק את עבודות הבניה של מפעל הבטון.
משרד הפנים מסר כי ישיב בבית המשפט לטענות שבעתירה.