עם גב חזק, פראו מרקל יוצאת לקמפיין שלישי
98 אחוזים מנציגי מפלגתה בחרו בקנצלרית גרמניה להנהיג אותם ומקווים לכהונה שלישית לאישה החזקה באירופה, ששינתה את פני המפלגה. "הנכס המרכזי שלנו הוא פראו מרקל", אמר שר גרמני. אבל לא כולם מרוצים מדרכה
"אני המומה ונרגשת", אמר מרקל לקהל שהריע לה בכנס השנתי של המפלגה בהנובר. מרקל הנהיגה את מפלגתה מאז 2000 ואת גרמניה, הכלכלה הגדולה באירופה, מאז נבחרה לקנצלרית הראשונה ב-2005. היא פתחה בכך באופן לא רשמי את מסע הבחירות שלה.
שבע שנים לאחר שנבחרה לראשונה, מרקל בת ה-58, בתו של כומר לותרני ממזרח גרמניה, פופלרית מתמיד. מהסקרים האחרונים עולה שמרקל פופולרית יותר מיריבה פיר שטיינברוק, העומד בראש המפלגה הסוציאל דמוקרטית (SPD).
שניים מכל שלושה גרמנים אומרים שהיא עושה עבודה טובה, ורבים שיבחו את טיפולה במשבר האירו.
"הנכס המרכזי של המפלגה בבחירות האלה הוא פראו מרקל", אמר שר הסביבה פטר אלטמאייר, "בוטחים בה, אין לה יריבים והיא הפוליטיקאית הפופולרית במדינה".
עוזר מקורב למרקל היה ברור לחלוטין בעניין: "כמובן שנמקד את מסע הבחירות בקנצלרית, נהיה טפשים אם לא נעשה זאת".
חרף התמיכה מקיר לקיר, תהיה זו טעות להניח שכל חברי המפלגה מרוצים. מאז בחירתה, הניעה מרקל את המפלגה בכיוון חדש – ולא כולם שבעי רצון מכך. לאחר שנאבקה במשך שנים בקביעת שכר מינימום, המפלגה תומכת בו כעת. מרקל גם ביצעה פניית פרסה מהירה בנושא האנרגיה: מתמיכה באנרגיה גרעינית למעבר לאנרגיה מתחדשת.
גם השמרנות החברתית מפנה מקומה לגישות מודרניות יותר. במשך שנים ניתן היה לסכם את גישת המפלגה כלפי נשים בשלוש מילים – "ילדים, מטבח, כנסייה". כעת היא מבקשת להגדיל את מספר גני הילדים כדי לאפשר לנשים לצאת לעבוד ושוקלת להחיל מכסות העסקת נשים על עסקים. יש מי שסבור שהחדשנות עלולה להוביל לאובדן מצביעים ותיקים.
נושאים שנויים במחלוקת, כמו סוגיית מיסוי זוגות חד-מיניים, לא יעלו לדיון בכנס בהנובר. הוא נועד להראות חזית מאוחדת סביב הקנצלרית.
אבל השינויים מקשים על המפלגה להגדיר את ייחודה לעומת יריבותיה, הסוציאל דמוקרטים והירוקים. הדבר הופך אותה לתלויה באישיותה של מרקל עוד יותר. עד כה לא נראה שהדבר מהווה בעיה. ה-CDU ומפלגת האחות שלה בבוואריה, CSU, מובילות בעשרה אחוזים על פני המפלגה הסוציאל דמוקרטית בסקרים.
ובכל זאת, הכול עדיין פתוח. משבר גוש האירו עלול להיות הסיכון הגדול ביותר, ובמיוחד הנעשה ביוון, שגרמניה היא אחת המשפיעות המרכזיות על תוכנית החילוץ שלה. גם האטה כלכלית מבית עלולה לפגוע בפופולריות שלה. בשבוע שעבר הצביעו הנתונים על עלייה באבטלה במשך חמשת החודשים האחרונים.
מכשלה נוספת עלולה להיות התרסקות מפלגת הדמוקרטים החופשיים (FDP), בעלת הברית של מרקל בקואליציה הנוכחית. כבר בינואר ניתן יהיה לראות סימנים למצבה של המפלגה, עם הבחירות המקומיות בסקסוניה התחתונה – המדינה הגרמנית שידועה כסמן הבחירות המסורתי.
בלי קשר למה שיקרה סקסוניה התחתונה, מקורביה של מרקל אומרים כי היא אינה יכולה להרשות לעצמה לנוח על זרי הדפנה. עליה להבהיר לציבור לאן היא רוצה לקחת את גרמניה בעתיד. "השאלה הגדולה היא 'למה שוב?'", אמר עוזרה של מרקל, "אנשים מצביעים למען העתיד, לא העבר".