רשות ני"ע מציגה: מותר ואסור בשוק ההון
רשות ניירות ערך, המופקדת על שמירת האינטרס הציבורי בשוק ההון, פרסמה טיוטה להערות הציבור ובה רשימה מפורטת של מעשים שעשויים להעיד על התנהלות לא תקינה של יועץ השקעות ביחס ללקוחותיו. צפו ברשימה כפי שפורסמה הבוקר
מזה זמן נשמעים בישראל קולות הקוראים לקבוע נורמות חדשות וברורות של מותר ואסור בהתנהלות בשוק ההון. הקולות עולים על רקע ריבוי הסדרי החוב בשוק ההון הישראלי, מאז פרוץ המשבר הפיננסי בארה"ב שפגע קשות בהכנסותיהן של קבוצות גדולות במשק.
- המדריך למשקיע המתחיל בסחורות
- צרור עצות למשקיע המודאג בנימין נתניהו
- הונאת פונזי ברשת: משקיעים בכל העולם נפגעו
המגמה נהנית גם מרוח גבית שהעניקה לה המחאה החברתית בקיץ 2011 אשר שמה את הזרקור על קשרי הון-שלטון וניגודי אינטרסים בכלכלה.
כעת, נענה הרגולטור לקולות. רשות ניירות ערך (ני"ע) המופקדת על שמירת האינטרס הציבורי בשוק ההון פרסמה היום (ד') טיוטה להערות הציבור ובה רשימה מפורטת של מעשים שעשויים להעיד על התנהלות לא תקינה ולא אחראית של יועץ השקעות ביחס ללקוחותיו (לחצו לצפייה ברשימה המלאה).
לאחר שיתקבלו הערות הציבור תנוסח רשימה סופית ויועץ השקעות שיתעורר חשד כי פעל באופן שאינו זהיר ונבון ותוך ניגוד אינטרסים בין ענייניו הפרטיים לענייני לקוחותיו עשוי להיות מוקד לחקירה של רשות ני"ע ובמקרים חריגים אף יופעלו נגדו סנקציות.
"הרשימות קובעות סטנדרט מקצועי לפעולה ומסדירות את טיב היחסים בין הפעילים בשוק ההון ובין לקוחותיהם", אומר יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר. "בכך הן מהוות ממד נוסף של הגנה על המשקיעים המוצאים עצמם לעיתים מול שוקת שבורה; השימוש בכלי אכיפה זה יעשה במקרים בהם נמצאה סטייה מהותית ומובהקת מאופן ההתנהגות הראוי".
מה כוללת הרשימה ומה עשוי להיחשב כ"סטייה מהותית"? הרשימה מתייחסת לשורה של הפרות, חלקן עשויות לנבוע מרשלנות ואחרות מניגוד אינטרסים.
הראשונה היא מקרה של אפליה בין קבוצת משקיעים אחת לקבוצה אחרת, שמנהלות את כספן דרך אותו בית השקעות. כך לדוגמא, אם בית השקעות מסוים ימכור נכס שנמצא בבעלות קרן אחת לקרן אחרת שגם את כספה הוא מנהל, במחיר שאינו משקף את ערכו האמיתי של הנכס.
מקרה נוסף שנמצא ברשימה הוא מקרה שבו מנהל קרן השקעות רוכש עבורה נכסים בשווי הגבוה משווים האמיתי על מנת לסייע לגורם המוכר את הנכסים "להיפטר" מהם במחיר ראוי.
עוד מצוין ברשימה מקרה שבו בעל בית ההשקעות קובע למנהלי הקרנות העובדים עבורו מנגנונים של תגמול המעודדים אותם לקחת סיכונים מיותרים, כנגד האינטרסים של המשקיעים שאת כספם הם מנהלים.
עוד כלולים ברשימה, מספר מקרים שבהם פועל יועץ ההשקעות בניגוד לכללים המוסכמים מראש בנוגע לאופן ניהול הקרן, ומספר מקרים שבהם יועץ ההשקעות לא הביא לידיעת המשקיעים את מכלול הגורמים המשפיעים על עתיד השקעתם.