שתף קטע נבחר

ביהמ"ש ביטל 49 מתקנים סולאריים בחוף הכרמל

ביהמ"ש קבע שהוועדה המקומית חוף הכרמל הנפיקה לתושבים 50 היתרים לבניית מתקנים סולאריים על הקרקע ללא אישור. כל ההיתרים שניתנו בוטלו - למעט של משפחה אחת שכבר החלה בבניית מתקן בעלות של כ-760 אלף שקל

כ-49 מתקנים סולאריים קרקעיים, שתוכננו בבתי תושבים בחוף הכרמל, בוטלו השבוע בהוראת בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה, במסגרת החלטה שניתנה בשתי שתי עתירות שהוגשו בנושא.

 

עוד פסקי דין בנושאי סביבה - בכלכלה ירוקה :

 

העתירות הוגשו על ידי מינהל מקרקעי ישראל וחברה להקמת מערכות סולאריות בשם גרינטופס, נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה חוף הכרמל, תושבי ישובים שבתחומה ושתי חברות מתחרות. נטען בהן, כי הוועדה המקומית הנפיקה ב-2011 עבור התושבים, 50 היתרים לבניית טרקרים (מתקני עקיבה) - מדובר במערכות שמונחות על הקרקע ומשמשות לחיבור מתקנים סולארים קרקעיים, שאינם על הגגות.

 

העותרות ציינו כי המינהל הוציא בשנת 2009 הוראה שכללה הסכמה גורפת להנפקת היתרי בנייה למתקנים סולאריים על גגות מבנים, כמו דודי שמש למשל. עם זאת נטען, כי הוראה זו אינה חלה גם על התקנת טרקרים על הקרקע וכי אלה טעונים הסכמה נפרדת מצד המינהל. 

 

עוד טענה גרינטופס, כי הנפקת ההיתרים פגעה בה באופן ישיר עקב קיומה של מכסה קצובה עבור יצרנים מסוגה, וכי יש לה אינטרס ציבורי בהגשת העתירה נוכח הפרת החוק.

  

אחד המשיבים: כבר התחלנו לבנות

המשיבים כולם טענו, כי יש לדחות את העתירות על הסף בשל שיהוי. עוד נטען, כי לגרינטופס אין כל זכות להגיש עתירה, בהיותה מתחרה עסקית של שתי החברות המשיבות, וכי היא לא נפגעה מהנפקת ההיתרים.

 

לגוף העתירה נטען, כי ההסכמה הגורפת שניתנה על ידי המינהל להצבת המתקנים על גגות של מבנים, כוללת אף הסכמה להצבת הטרקרים על גבי הקרקע. בנוסף נטען, שגם אם נפלה טעות בפרשנות, הרי שהיא של הוועדה המקומית, שסברה כי המינהל נתן הסכמתו. המשיבים ציינו כי מאחר שהם הסתמכו על ההיתרים בתום לב - ראוי להותירם על כנם. אחת המשפחות הוסיפה וטענה, שכבר החלה בבניית הטרקרים ואף הוציאה על כך כ-760 אלף שקל.

 

ביהמ"ש: הוועדה לא הייתה מוסמכת לאשר

השופטת יעל וילנר קיבלה את העתירה בחלקה. באשר לעתירת המינהל קבעה השופטת כי דינה להידחות, הן מפאת השיהוי בהגשתה והן נוכח העובדה, כי התושבים שהתקינו את הטרקרים עשו זאת כדין ותוך הסתמכות בתום לב על ההיתרים של הוועדה המקומית.

 

בעניין גרינטופס קבעה השופטת, כי הקמת הטרקרים אכן טעונה היתר בנייה מיוחד מהמינהל, ומשלא ניתנה הסכמתו – הוועדה לא היתה רשאית להנפיק את ההיתרים למשיבים. לפיכך נקבע, כי למעט ההיתר שבהסתמך עליו החלה אחת המשפחות בבניית הטרקרים ונדרשה להוצאות משמעותיות - יתר ההיתרים בטלים.

 

עם זאת, ועל מנת לאפשר למשיבים לרפא את הפגם שנפל בהיתרי הוועדה, בין השאר נוכח האינטרס הציבורי שבהרחבת ניצול אנרגיית השמש - קבעה השופטת כי המשיבים יכולים לפנות למינהל לשם קבלת ההיתרים בתוך ארבעה חודשים מיום מתן פסק הדין. 

 

לבסוף חייבה השופטת את הוועדה המקומית חוף הכרמל לשאת בהוצאות של 10,000 שקל לטובת גרינטופס, ואילו המינהל חויב לשלם לאותה משפחה שכבר החלה בבניית הטרקר 10,000 שקל.

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים