שתף קטע נבחר

 

מצעי המפלגות: ומה עם החינוך הפיננסי?

המפלגות שוב יתעסקו בביטחון ישראל והמתמודדים שוב ישכחו שביטחון ישראל תלוי בכישורי אזרחיה. אולי הפעם תסבירו כיצד תציידו את האזרחים בכישורים פיננסיים מתאימים, שימנעו מהם את המשבר הכלכלי הבא? דעה

על רקע מערכת הבחירות, ערכה לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל סקר בקרב כלל הציבור שחשף שהן השכירים והן המעסיקים מעריכים שאף אחת מהמפלגות לא תחולל שינוי לטובת העסקים הקטנים והעצמאים. 

 

 

בישראל הנושא הכלכלי הוא תמיד משני לנושאים הנתפסים, במקרים רבים שלא בצדק, לקיומיים יותר ואם הכלכלה במקרה הטוב במקום השני בחשיבותו, החינוך נמצא הרחק מאחור בשיקולי הבוחרים.

 

הבעיה היא שהמפלגות עצמן מעודדות את התפיסה הזו, שפוגעת בכלכלה ובפיננסים, בחינוך, ובוודאי בהכרה שחינוך והבנה פיננסיים הם הכרחיים ומהווים יסוד חשוב ביציבות הכלכלית והפיננסית ובהתפתחות התקינה של הכלכלה.

 

גם בארגון ה-OECD הבינו את חשיבות הנושא. למגמה לאורך השנים של העברת סיכונים מממשלות וממעסיקים אל הפרט בארצות מפותחות, לא התלוותה רפורמה המאפשרת לאותם פרטים להבין את המשמעויות הכרוכות בכך; ובוודאי שלא ניתנו לפרטים כלים מתאימים לביצוע החלטות מושכלות בנוגע לתוכניות פנסיה, ניהול סיכונים, שימוש באשראי, וצריכת מוצרים פיננסיים שונים.

 

 

חוסר הידע הזה אף היווה מרכיב מרכזי במשבר הכלכלי העולמי. עם זאת, עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא - ומעט לאחר שהסוסים ברחו מהאורווה החליטו ב-OECD לשים דגש על הנושא בתקווה למנוע הישנות משברים כלכליים ופיננסיים על ידי קידום השכלה פיננסית של האזרחים.

 

הארגון הקים בשנת 2008 את הרשת הבינלאומית לחינוך פיננסי (INFE) בבסיסה עומדת ההכרה בכך שלהיעדר חינוך פיננסי חלק משמעותי בהחלטות פיננסיות שגויות עם השלכות עצומות.

 

ישראל, אם בשל מדיניות כלכלית נכונה של מקבלי ההחלטות, מזל או שילוב של השניים – הצליחה לעבור את המשבר העולמי באופן מיטבי. אולי זו הסיבה שנושא החינוך הפיננסי לא עלה עד כה על דל שפתותיו של אף פוליטיקאי.

 

עם זאת, באופן כמעט הירואי החליט משרד האוצר לבדו לקדם את הנושא ופתח מחלקה לחינוך פיננסי. התקציב – זעום, אבל הכיוון נכון. אך כדי שנושא זה יקודם כהלכה, וימנע מ"ישראל להפוך ליוון” ולא כמליצה, צריכות המפלגות להתייחס לנושא והמועמדים צריכים להבהיר באופן חד משמעי: “אצלי התלמידים ייצאו ממערכת החינוך כשהם יודעים את כל מה שיש לדעת כדי לכלכל את צעדיהם הפיננסיים בתבונה”.

 

כיוון שאם יגדלו אצלנו דורות של תלמידים שלא מבינים את החשיבות של חיסכון לפנסיה, ואת המונחים של שנאת סיכון או אהבת סיכון, הבטחת מקדם קצבה, כיצד לבחור ולבחון את ביצועי קופת הגמל, ומה משמעות העמלות על התשואה הסופית – הם עלולים למצוא את עצמם במצוקה פיננסית בעתיד.

 

היכן ההתחייבות של המפלגות?

אם יידעו תלמידינו שלכל החלטה יש מחיר שניתן לכמת אותו ושתחום לימודי צריך להיבחן גם לפי יכולת השתכרות ממנו ומצרכי שוק העבודה; אם הם יבינו כיצד לעקוב אחר המחויבות של המעסיקים בתלוש המשכורת; אם הם יבינו שלצד דרישתם לעוד שירותים מהממשלה תבוא העלאת מסים כדי לממן זאת.

 

אם הם יבינו שריביות הן קנס על צריכה לא מבוקרת ושלא לצורך, או הטבה על חיסכון לעתיד; אם הם יידעו כיצד לקרוא דו"ח כספי ולא יתפתו אחר אמירות כאלו או אחרות של בעלי השליטה בבואם להחליט באלו מניות להשקיע; אם הם יידעו מה עומק התחייבות המשכנתא שביכולתם לקחת ולא לקפוץ מעל הפופיק – אם יידעו כיצד לעשות את כל זאת, המשבר הבא עשוי להימנע.

 

יותר מכך, לו יידעו הגופים המוסדיים, האנליסטים, הבנקים וחברות הביטוח שהלקוחות העתידיים שלהם לא יפחדו להסתכל בדו"חות התקופתיים שהם שולחים; לו הם יבינו שאם העמלות גבוהות מהתשואה, שאם ההמלצת ה"החזק" או "קנה" לא משתלבת עם הדו"חות העגומים של חברה מסוימת; לו הם יבינו שגם האזרח הפשוט יודע להבחין מתי חברה מסוימת עושה מה שטוב עבור בעלי המניות ומתי היא עושה מה שטוב עבור בעל השליטה – אז הם יחדלו מפרקטיקות בעיתיות ושיטות ה"מצליח" הנהוגות כיום.

 

עלינו כאזרחים מודאגים, כהורים לילדים וכהורים עתידיים לדאוג לכך שנבחרנו יבטיחו לצייד אותנו ואת ילדינו בכלים הנדרשים לבצע החלטות פיננסיות וכלכליות נבונות. ולאחר היבחרם עלינו לוודא שהם אכן יעשו זאת ושהשכלה וחינוך פיננסי לא יהיו נחלתם של מעטים. רק כך נוכל לשמור על כלכלה חסונה ואיתנה שאינה נופלת קורבן לחוסר ידע וחוסר הבנה כשל נוטלי משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב, או של צריכה מוגברת וחסרת אחריות שהופכת לצעדי צנע מכאיבים כשל אזרחי יוון.

 

זה הזמן לקרוא למפלגות ולמנהיגים המתיימרים להנהיג אותנו לעבר עתיד טוב יותר - להתחייב שהם באמת ייתנו לילדינו ולנו את הכלים לתכנן טוב יותר העתיד. חינוך פיננסי אינו משני בחשיבותו לצורכים קיומיים. מהסיבה הפשוטה שהחינוך פיננסי הוא בדיוק זה – צורך קיומי. וכדאי שאנחנו נפנים זאת, וכדאי שהמתמודדים לכנסת ולהנהגה יפנימו זאת. לפני המשבר הבא.

 

הכותב הוא מנכ"ל משותף ב"כלכלי  – המרכז לפיננסים ויזמות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כבר בגיל צעיר
צילום: shutterstock
צילום: ששון פוטו-טריפ
עמי בן עיון
צילום: ששון פוטו-טריפ
מומלצים