מנהיגי גוש האירו החליטו: יוקם מנגנון פיקוח בנקאי
לפי הסיכום, הבנק האירופי המרכזי יפקח באופן ישיר על 200-150 בנקים מסחריים, ובמצבי משבר יהיה גם מוסמך לפקח על כל 6,000 המוסדות הבנקאיים של אירופה
מנהיגי אירופה סיכמו לחתור ליישום צעדים נוספים לחיזוק המערכת הפיננסית של גוש האירו ולהיאבק במשבר החובות המתמשך, כך מדווחת היום (ו') סוכנות הידיעות רויטרס. ההסכמה הושגה יממה לאחר חתימת הסכם בדבר פיקוח על הבנקים והענקת הסיוע המיוחל ליוון.
- הצרות של עשירי אירופה: רווחי הון נמוכים
- האיחוד האירופי: האבטלה בשיא של 11.7%
- רשמית: גוש האירו גלש למיתון שני מאז 2009
על פי הסיכום, הבנק האירופי המרכזי יפקח באופן ישיר על 200-150 בנקים מסחריים, ובמצבי משבר יהיה גם מוסמך לפקח על כל 6,000 המוסדות הבנקאיים של אירופה.
בתום מרתון דיונים לילי שנמשך שמונה שעות במסגרת כינוס פסגה בבריסל סיכמו המנהיגים לקדם מנגנונים שונים שיפתרו את בעיות המערכת הבנקאית. כמו כן סוכם כי יש לנקוט צעדים שיסייעו למדינות לעמוד ביעדים הכלכליים וגם להקים "קרן אחדות" שתמנע ממדינות שונות זעזועים כלכליים חד פעמיים. דיון בנושא זה צפוי להימשך באמצע השנה הבאה.
בתוך כך פקידים בכירים במדינות אירופה מזכירים כי עדיין אין מדובר בפתרון למשבר הפיננסי של היבשת ומביעים חשש כי הרגיעה שהצעדים משרים על השווקים מרדימה את המנהיגים ומעכבת ביצוע של צעדים חשובים למיגור המשבר. הם מזכירים כי לא התקבלה כל החלטה קונקרטית בכינוס ומדובר בהצהרת כוונות מילוליות.
"הערב החלטנו על הקמת מנגנון נוסף לפתרון בעיות שלנו", אמר נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי, במסיבת עיתונאים בתום המפגש. הוא הוסיף כי הנציבות תציג את המנגנון לפיקוח הבנקאי במהלך שנת 2013 והוא צריך להיכנס לתוקף כבר ב-2014. נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, גם התייחס למנגנון הפיקוח הבנקאי ואמר כי יוצג כבר במהלך השנה הבאה. ואילו קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הוסיפה כי במהלך הכינוס "סוכמה תכנית לפיתוח עתידי של הברית המוניטרית".
נגיד הבנק המרכזי של גוש האירו, מריו דראגי, בירך על השגת ההסכם ואמר כי פיקוח על מערכת בנקאית באירופה הוא צעד חשוב בדרך לייצוב הכלכלה האירופית.
.
הכינוס בבריסל היה אחרון לשנת 2012 והנושא המרכזי בו היה מציאת דרכים לפתרון הבעיות שנוצרו במהלך שלוש השנים של משבר החובות.