מכה לתביעה בהאג: רוצח מאות אינו פושע מלחמה
מתיו נגודיולו מקונגו נאשם כי פיקד על לוחמי מיליציה שהרסו ב-2003 כפר במזרח המדינה, אנסו נשים והרגו במצ'טות 200 בני אדם, בהם ילדים. השופטים זיכו אותו משום שהעדות שמסרו עדי המפתח לא הייתה אמינה. מומחה למשפט בינלאומי: "זהו מסר מדאיג לגבי האיכות של כתבי האישום שמוגשים ב-ICC"
עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
עוד חדשות בעולם :
נתקע בארובה: "התאמנתי לתפקיד סנטה קלאוס"
נשיא עיראק טלבאני שרוי בתרדמת: לקה בשבץ
זיכויו של נגודיולו מאישומי אונס, רצח וביזה הוא פסק הדין השני בלבד שניתן בכל 10 שנות קיומו של בית המשפט. זאת גם הפעם הראשונה שבה ה-ICC מזכה נאשם. זיכויו של מפקד המיליציה הקונגולזי מטיל עננה גדולה מעל מאמצי התובעים בהאג לאסוף ולהציג בפני ה-ICC ראיות למעשי זוועה שהתרחשו בסכסוכים מורכבים במרחק של אלפי קילומטרים מאולמות המשפט בהאג.
השופטים כתבו בפסיקתם כי העדות שמסרו שלושה עדי מפתח של התביעה לא הייתה אמינה ולא הייתה יכולה להוכיח בוודאות שנגודיולו הוביל את התקפת המורדים על הכפר בוגורו. עם זאת, הם ציינו כי זיכויו של הנאשם לא אומר שלא בוצעו פשעים בכפר.
הפשעים לא בוצעו? לא בטוח
"אם טענה לא הוכחה מעבר לכל ספק סביר, אין זה אומר בהכרח שהעובדה לכאורה לא הייתה קיימת", אמר נשיא חבר השופטים השופט ברונו קוטה מצרפת.
אריק וויט, מומחה למשפט בינלאומי מארגון "היוזמה המשפטית לחברה פתוחה", אמר כי הפסיקה תשלח מסר מדאיג לגבי האיכות של כתבי האישום שמוגשים ב-ICC.
הוא אמר כי התובעת פאטו בנסודה תצטרך מעתה לבחון מחדש את האופן שבו משרדה בונה את התיקים שלו. "דפוס של כישלונות של התביעה יכול לערער את התמיכה בבית המשפט בכללותה", הזהיר וויט.
בית המשפט בהאג הגיש כתבי אישום נגד אישים בכירים בהרבה מנגודיולו, בהם נשיא סודן עומר אל-באשיר ונשיא חוף השנהב לשעבר לורן גבאגבו. אל-באשיר מסרב להתייצב בבית המשפט ואילו גבאגבו נמצא במעצר בהאג עד שייפתח משפטו.
תושבי הכפר הוכו למוות במצ'טות
התובעים בהאג טוענים כי תושבים רבים בכפר בוגורו נאנסו לפני ש-200 מהם הוכו למוות במצ'טות על ידי מורדים חמושים במהלך יום אחד בחודש פברואר 2003.
בעקבות שחרורו לחופשי של נגודיולו, קראו ארגוני זכויות אדם בינלאומיים ל-ICC להסביר את זיכויו לקורבנות ולניצולים מהכפר שממוקם באזור איטורי שבמזרח קונגו. הם גם דרשו מבית הדין הבינלאומי לשפר את שיטות החקירה שלו.
"הזיכוי של נגודיולו מותיר את הקורבנות של בוגורו ואחרים שנטבחו על ידי כוחותיו לסבול ובלי שהצדק נעשה", אמרה ג'רלדין מטיולי-זלטנר מארגון זכויות האדם הבינלאומי Watch. "התובע ב-ICC צריך לחזק את החקירות של האחראים לפשעים חמורים באיטורי, בהם גורמים רמי דרג בקונגו, רואנדה ואוגנדה שתומכים בקבוצות חמושות באזורי הלחימה שם".
התביעה תערער על הזיכוי
השופטים בהאג הורו על שחרורו המיידי של נגודיולו, אולם בנסודה אמרה שהיא תערער על זיכויו וביקשה להשאירו במעצר. בית המשפט קבע דיון ליום שלישי הבא כדי לדון בבקשתה את התובעת בבית הדין. ומה לגבי נגודיולו? הוא עצמו לא הביע כל רגש בשעה שהשופט קוטה זיכה אותו.
חלקים במזרח קונגו נותרו אזורי מלחמה גם היום ומורדים שזוכים לגיבוי מרואנדה מצויים בסכסוך אלים עם כוחות הממשלה הקונגולזית. בעוד נגודוליו הפך לנאשם הראשון בהאג שיוצא לחופשי ללא הרשעה, בתי דין בינלאומיים אחרים שמושבם בעיר ההולנדית כבר זיכו בעבר חשודים בביצוע פשעים באזורי לחימה, כמו למשל ביוגוסלביה לשעבר.
חבר השופטים ב-ICC עדיין בוחן את הראיות שהוצגו בפניו במשפטו של מפקד מיליציה נוסף מקונגו, שעמד לדין עם נגודוליו - ג'רמיין קטנגה - וצפוי לגזור את דינו בשנה הבאה. הנאשם היחיד שהורשע בבית המשפט הפלילי הבינלאומי הוא תומס לובנגה. לובנגה נאשם כי גייס ילדים כחיילים ושיגר אותם להילחם ולמות בקרבות בין שבטים במלחמת קונגו. הוא נידון ל-14 שנות מאסר.
עורך דינו של נגודוליו, ז'אן-פייר קילנדה, אמר כי מרשו תמיד דבק בחפותו. לדבריו, "השופטים הראו כי בית המשפט הזה מכבד את זכויותיהם של הנאשמים".
Read this article in English