הפתרון למיגון מבנים: שימוש בטכנולוגיה צבאית
ברחבי העולם מאמצים האדריכלים טכנולוגיות צבאיות מתקדמות למיגון מבנים אזרחיים, כגון בניית עמודי זכוכית חזקים שיכולים לעמוד בפני תנאי סביבה קיצוניים; ומבנים הנסמכים על קורי עכביש שסבילותם לנזקים גבוהה. הגיע הזמן שנתקדם. דעה
ארכיטקטורה נבנית על הרס משאבי אדם, סביבה וטבע; ארכיטקטורה של מלחמה נבנית על הרס אקוטי אחרי מצב טראומטי. אחרי מבצע "עמוד ענן" נשאלו שאלות כירורגיות על תוצרי ההרס, כגון מה המשמעות של יציקת בטון ואיטום על הבית שנהרס מהטיל, במה זה כרוך ומה לגבי ריצוף, אלומיניום ותריסים.
כתבות נוספות על עיצוב בערוץ הנדל"ן :
- המייק אפ של הבית: למה חשוב שהטיח יהיה תקין
- צפו: סיור בתמונות במשרדים החדשים של גוגל
- בת ים על הגובה: אין נמל, אבל בונים מגדלור
כל הרס הוא הזדמנות לחשיבה מחדש על שיקום ובנייה - ולא על שחזור של העבר. יש 3 דברים שאדריכלים חייבים לחשוב עליהם בראייה זו: ביטחון הדיירים, בטיחותם והיכולת של האדריכל לתת לדיירים את הערך המוסף לו הם ראויים. כדי שלא נגיע למצב שבו ארכיטקטורת הממ"דים שולטת על עיצוב המבנים, יש כמה אפשרויות להגנה מפני טילים.
במלחמה האחרונה זכינו לראות כיצד קדמה טכנולוגית מאפשרת שליטה ומגננה מתוחכמת. אך האם אפשר לייצר פתרונות טכנולוגיים לביטחון המבנים? כיום קיימים פתרונות טכנולוגיים שאפשר לאמץ כשיטות בנייה מתוחכמות - שיגנו על מבנים.
כך, למשל, ניתן לבנות מבנים הנסמכים על רשתות של קורי עכביש המחליפות שיטות מסורתיות להחזקת מבנים - וכך סבילותם לנזקים גבוהה מאוד. ניתן לייצר רכיבים תלת-ממדיים חזקים ובעלי עמידות לחום, לפתח חומרים חדישים בעלי חוזק רב, קלות משקל וסבילות לנזק. חוקרים במכון הטכנולוגי של קליפורניה, למשל, פיתחו שיטה לבניית עמודי זכוכית מתכתית שקוטרם 100 ננומטר, שהופכים להיות חזקים מאוד וכך מצליחים לעמוד בפני הרס ותנאי סביבה קיצוניים.
אלה הן דוגמאות המצביעות על השלב הבא של חומרי המגורים והטכנולוגיות שאליהן צריך לשאוף. האתגרים והסכנות שאיתני הטבע ומלחמות מעשי ידי אדם מציבים לנו הולכים ונעשים מורכבים יותר ויותר. הבטון הוא חומר של המאה ה-19, ונשאלת השאלה האם אנו בוחרים להישאר הרחק שם.
כך הגנו על מבנים ב-1991
טכנולוגיות ההתגנונות צריכות לצעוד צעד בצעד עם ההתקדמות הטכנולוגית לא רק במבנים לשימוש צבאי. הגיע הזמן שהגנה אזרחית תקבל את תוצרי המחקר והפיתוח של ההגנה הצבאית - ותטמיע אותם בטכנולוגיות בנייה חדשניות.
כבר בשנות ה-40 אימצו אדריכלים טכנולוגיות צבאיות. כך, לדוגמא, המעצבים המפורסמים צ'ארלס וריי איימס מארה"ב יצרו בשנות ה-40 סדרות של ריהוט על ידי פיתוח פלטות עץ סנדוויץ באיכות גבוהה מאוד, באמצעות טכנולוגיה שפותחה עבור חלקים במטוסים צבאיים במלחמת העולם השנייה. הם קיבלו חוזה עבודה עבור הצבא וכך ניתנה להם נגישות לטכנולוגיות חומרים חדשים. עד היום נחשבות סדרות הרהיטים לייצור המוני שלהם האייקון העיצובי של המאה ה-20.
האדריכל האמריקאי-יהודי פרנק גרי הוציא חלום אל הפועל כשתכנן את המבנה האדריכלי האקספרסיבי "מוזיאון גוגנהיים בילבאו" על ידי שימוש בתוכנות תלת-ממד מתחום התעופה הצבאית והאזרחית. תוכנות מתוחכמות אלה ידעו למדל את הפסלים של גרי ולהפוך אותם למודל תלת-ממד וירטואלי שיודע לתקשר עם תוכנות ייצור דיגיטליות ואחרות.
לסיכום, בהחלטה הממשלתית להקמת הממד"ים יש חסרונות ויתרונות - אך אין עוררין כי היוותה את הפתרון הטכנולוגי לשנת 1991, הימים שאחרי מלחמת המפרץ. היא אמנם הוכיחה עצמה במבצע "עמוד ענן", אך הטכנולוגיה של 2012 צריכה להציע פתרונות חדשניים בכל הנוגע להגנה האזרחית על תשתיות.
הכותבת היא ראש החוג לעיצוב פנים במסלול האקדמי המכללה למינהל