בקרוב בעברית? ספרי השנה מסביב לעולם
מספרה החדש של ג'יי קיי רולינג ועד זוכת הבּוּקר הילרי מנטל: קבלו את הספרים הכי מדוברים של 2012 בזירת הספרות העולמית - שעדיין לא תורגמו לעברית. ויש גם נציגות ישראלית
שנה אחת מסתיימת, שנה אחת נפתחת, ומה שבטוח, העתיד כבר כאן. אבל הספרים הטובים ביותר של השנה החולפת, שלא הפסיקו לדבר עליהם ברחבי העולם, עדיין לא. לכן ביקשנו להציג בפניכם את מיטב הספרים של שנת 2012 שטרם תורגמו לעברית, אבל ממש הצליחו מעבר לים. רשימת הספרים שקיבלו ביקורות מעולות, ונחטפו מהמדפים על ידי קהל הקוראים. אז עד שיגיעו אלינו, אלו הספרים שעשו את 2012 בעולם:
זיידי סמית חוזרת לשכונות
"NW", ספרה החדש של זיידי סמית, מחברת "שיניים לבנות" ו"על היופי", הוכתר על-ידי הניו-יורק טיימס כאחד מעשרת הרומנים הטובים ביותר של השנה החולפת. הסופרת ג'ויס קרול אוטס הגדירה אותו כ"אפוס אורבני", ואכן, הוא עוסק בלונדון לא פחות מאשר באנשים. זהו סיפורם של ליה, נטאלי, פליקס ונתן - ארבעה צעירים המנסים לנהל חיים בוגרים בלונדון היפה והאכזרית כאחד. רומן על סמטאות ופארקים, מפגשים אקראיים והחלטות גורליות, כאשר השיטוט של סמית במרחב העירוני מתכתב כל העת עם הנפש המשוטטת של כל אחת מהדמויות. עד כה, זה נשמע ספר שיגרום לכם להזיל דמעה בסופו.
הארי פוטר בגרסת המבוגרים
את "הארי פוטר" שכתבה ג'יי. קיי. רולינג כינו כבר מזמן כאחת מהתופעות הגדולות ביותר בתולדות המו"לות. ספרה הראשון של רולינג למבוגרים שראה אור השנה עורר ציפייה בקנה מידה בינלאומי. "Casual Vacancy" זכה להצלחה, אך רבים מהמבקרים (כולל אריאנה מלמד שלנו) ציינו את הפער בין ההנאה שהשרתה יצירתה הקודמת לבין חוסר ההתלהבות שברומן החדש. רולינג כתבה ספר אפל וקודר שבמרכזו העיירה פאגפורד, אשר בעקבות סדרת אירועים נחשפים היצרים, התככים והסודות הנמצאים מתחת למעטה השלווה והאידיליה של העיירה.
כשהיא נשענת על הומור שחור, אווירה מעט מקאברית וניסיון לפענח את תחלואי החברה העכשווית דרך מקרה ספציפי - רולינג כתבה יצירה שרבים מצאו אותה דלה ומפוזרת מדי. כל זה לא הפריע לספר להפוך במהרה לרב מכר ואחד מהספרים המדוברים ביותר לשנת 2012, כי כשיש קלף מנצח - קשה להתווכח איתו.
בין מחלה, לזהות חדשה
אחד הספרים המדוברים ביותר בעולם בשנה החולפת, הוא רומן הביכורים של קרול ריפקה ברנט, "Tell the Wolves I'm Home". הימים הם ימי ההיסטריה סביב מחלת האיידס, וג'וּן בת הארבע-עשרה מאבדת את האדם היקר לה מכל, דודה פין וייס, צייר ידוע והומוסקסואל. פין נפטר מאיידס, זמן קצר לאחר שצייר את ג'וּן ואת אחותה הבכורה בציור שזכה לשם המסתורי "Tell the Wolves I'm Home". בעקבות האובדן, מתמודדת ג'ון עם חרושת השמועות במשפחה על אודות ה"מחלה" שאסור לציין את שמה, ועם השכול שהיא חווה בגיל כל כך צעיר.
זכויות התרגום לספר נמכרו למספר מדינות, לאחר שגרף שבחים מקיר לקיר: מהמגזין O של אופרה ווינפרי ובחירת העורכים ב"אמזון", ועד לבחירתו ברשימות הספרים הטובים ביותר לשנת 2012 של ה Kirkus, ה"וול סטריט ג'ורנל" וה-School Library Journal. ספר ביכורים שבהחלט שווה להציץ בו.
וויל סלף תחת מטריה אחת
ספרו החדש של וויל סלף, שנחשב לאחד הסופרים הבריטיים החשובים כיום, נע בין לונדון הדווארדיאנית לשנות ה-70 של המאה ה-20. ב"Umbrella", שגם היה מועמד לפרס מאן-בּוּקר האחרון, הוא מתמקד בבית חולים פסיכיאטרי ובפסיכיאטר זאכארי בוסנר, המטפל בגברת זקנה בשם אודרי.
הוא מבקש להכניס מעט אור למצבה הקודר, ונחשף לסיפורה - המורכב מזיכרונות והזיות - דרכו היא מגוללת לא רק את סיפורה האישי והמשפחתי, אלא גם את סיפורה של המאה ה-20. "Umbrela" זכה להצלחה רבה, לשבחי הביקורת ללא סייגים, והוכתר כספרו הטוב ביותר עד כה. ספר טוב, לימים גשומים.
בגלל המלחמה ההיא
אחת ההבטחות הגדולות של עולם המו"לות היא לא אחרת מאשר הישראלית שני בוינג'ו, בת 25. ספר הביכורים שלה "The People of Forever Are Not Afraid" אותו כתבה באנגלית, ראה אור בארצות הברית וקנדה, וזכויות התרגום שלו נמכרו ליותר מ-20 מדינות. בוינג'ו כתבה את סיפור התבגרותן של שלוש נערות, אבישג, יעל ולאה, המתגייסות לצבא ועוברות את המסלול שצעירים ישראלים רבים חווים.
השירות הצבאי על פי בוינג'ו לא מתואר כהרואי ורווי בדרמות מסעירות, אלא כתקופה עגומה, לא לגמרי ריאליסטית, הנמשכת ונגררת ללא סוף הנראה לעין - פרט לטבלת הייאוש עד לסיומו. באמצעות יצירת פער בין הציפייה של הקוראים, שאינם מכירים את חוויית השירות הצבאי, למתואר בספר, מתאפשר לבוינג'ו להעלות סוגיות חברתיות ואף פילוסופיות באשר למשמעות תקופה זו בקרב צעירים ישראלים. בוינג'ו עוררה עניין רב ברחבי העולם והוכתרה על-ידי ה-National Book Foundation כאחת מחמשת הסופרים המבטיחים מתחת לגיל 35. והיא באמת אחת הסופרות ששווה לבדוק. במיוחד איך זה עובד כשספר באנגלית של סופרת ישראלית, מתורגם על ידי גורם נוסף לעברית. בדרך אלינו.
סופר בצרות
ספרו של ג'ואל דיקר, שפורסם השנה בצרפת תחת השם "La Verite sur L'affaire Harry Quebert" הוא רומן מתח ספרותי, המתרחש בניו יורק, באביב 1998. העלילה עוקבת אחר דמותו של מרקוס גולדמן, סופר צעיר ומצליח המתקשה לסיים את הרומן החדש שלו. כאשר חברו, Harry Quebert, מואשם ברצח, יוצא מרקוס למסע לאשש את חפותו של הארי, מסע מותח ורווי תהפוכות, המקביל למסע הכתיבה של הסופר את ספרו החדש והבלתי גמור. הרומן של דיקר זכה בפרס גונקור היוקרתי מטעם הסטודנטים בצרפת.
ואי אפשר בלי אחד מותח
ספר המתח החדש של ג'יליאן פלין, שספרים קודמים שלה תורגמו לעברית, כבש את טבלאות רבי-המכר ב-2012. אולם בשונה מספרי מתח מצליחים אחרים השנה (מאת ג'ון גרישם ודיוויד באלדאצ'י, לדוגמא), הוא גם זכה לתהודה משמעותית בעיתונים הנחשבים ביותר. "Gone Girl" הוכתר על ידי ה"שיקגו טריביון" כספר "כובש, ממכר, שנון להפליא". כסופרים אמריקנים אחרים, פלין חושפת בספרה את השקרים והסודות שמתחת לחזות המשפחה המושלמת. ניק ואיימי חוגגים את יום הנישואין החמישי שלהם. הם, כמובן, זוג מושלם, אך לאחר שאיימי נעלמת בפתאומיות ויומנה הסודי מתגלה - כך גם האלימות, האובססיות והאכזריות מערערות את השלווה.
הספר גרף שבחים רבים מה"ניו יורק טיימס", "USA Today", המגזין "People", ועוד רבים אחרים. הוא נכלל ברשימת הספרים הנמכרים ביותר של "אמזון" לשנת 2012, והציב את פלין בשורה הראשונה של סופרי המתח העכשוויים. בין השאר בשל יכולתה לעצב סיפור שהוא "מלא אימה, מחריד ואפל, ובה בעת מצחיק ומרגש". ואנחנו כבר כוססים אצבעות.
יש פרסים שחשוב לקרוא
הסופרת הבריטית הילרי מנטל רשמה הישג מרשים למדי השנה, כאשר זכתה בפעם השנייה בפרס המאן-בּוּקר היוקרתי עבור ספרה "Bring Up the Bodies". ועדת השיפוט בראשותו של סיר פיטר סטות'רד, טענה כי "מנטל היא כותבת הפרוזה המודרנית הגדולה ביותר של אנגליה, ואין סופרת אחרת מהשנים האחרונות שהיא בעלת שליטה מוחלטת כל כך על האופן בו היא משתמשת בפרוזה ועושה בה כרצונה".
זוהי זכייה היסטורית עבור מנטל, שכן זאת הפעם הראשונה שהפרס מוענק לספר
המשך, כאשר גם הספר הראשון - "וולף הול" (ראה אור בעברית בהוצאת בבל) - זכה בפרס, ב-2009.
בספרה החדש היא ממשיכה לתאר את קורותיו של תומס קרומוול, פעיל בחצר המלך האנגלי בתקופת בית טיודור. העיתונים הנחשבים ביותר בעולם התייחסו לספר זה בהערכה רבה, וציינו לשבח את יכולתה של מנטל לכתוב רומנים היסטוריים שהם בד בבד גם יצירת אמנות מרהיבה וחכמה, המרחיבה את גבולות הז'אנר.
מכירים עוד ספרים מעולים שהצליחו בעולם בשנה החולפת? ספרו לנו, כדי שנקרא!